«Εμπαιγμός των καπνοπαραγωγών από τον συμψηφισμό των επιστρεπτέων προκαταβολών και των έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων»

«Εμπαιγμός των καπνοπαραγωγών από τον συμψηφισμό των επιστρεπτέων προκαταβολών και των έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων»

Οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης και της Μακεδονίας αντιμετωπίζουν για ακόμη μία φορά τον κυβερνητικό εμπαιγμό αναφορικά με τον συμψηφισμό των επιστρεπτέων προκαταβολών και των έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων (κορονοενισχύσεις).

Αναλυτικότερα, στους καπνοπαραγωγούς, χορηγήθηκε ενίσχυση ύψους 90 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας για τη στήριξή τους από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι δικαιούχοι πιστώθηκαν λιγότερα χρήματα από όσα περίμεναν, αφού η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτόματο συμψηφισμό κορονοενίσχυσης με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Επομένως, οι αγρότες που εισέπραξαν κορονοενίσχυση έχασαν σε πολλές περιπτώσεις έως και ολόκληρο το ποσό της επιστρεπτέας.

Ωστόσο, με την εκκαθάριση της επιστρεπτέας προκαταβολής, οι καπνοπαραγωγοί που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα ακόμη παράδοξο: τα ποσά των κορονοενισχύσεων που έλαβαν για τα καπνά, συμψηφίστηκαν με την επιστρεπτέα προκαταβολή, και τους ζητείται η επιστροφή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε αντίθεση με τους υπόλοιπους παραγωγούς. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω προκύπτει ότι ουσιαστικά οι καπνοπαραγωγοί, ενώ δεν οφείλουν το ποσό της κορονοενίσχυσης καλούνται να το καταβάλουν μέσω της εκκαθάρισης της επιστρεπτέας προκαταβολής και άρα τους αφαιρείται η ενίσχυση.

Στόχος εντωμεταξύ τόσο του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής όσο και των κορονοενισχύσεων ήταν η οικονομική ελάφρυνσή των παραγωγών. Αντίθετα όμως από αυτό, η κυβέρνηση εμπαίζει τους καπνοπαραγωγούς αποφασίζοντας είτε τον συμψηφισμό των καταβληθέντων ποσών, είτε την αφαίρεσή τους από την επιστρεπτέα  προκαταβολή σε μια εποχή μάλιστα που οι τιμές στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα και στα λοιπά αγροεφόδια βρίσκονται στα ύψη.

Επειδή βασική προτεραιότητα της στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας.

Επειδή στρατηγική μέριμνα των αρμόδιων υπουργείων θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση της αξίας των εγχώριων αγροτικών προϊόντων, καθώς και η ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  • Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσουν, ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα που έχει προκύψει από τον συμψηφισμό επιστρεπτέων προκαταβολών και έκτακτων ενισχύσεων και να δοθεί ολόκληρη η έκτακτη ενίσχυση στους καπνοπαραγωγούς ανεξάρτητα από την εκκαθάριση της επιστρεπτέας προκαταβολής;
  • Ποιες είναι οι ουσιαστικές στρατηγικές ενίσχυσης που θα ακολουθήσουν, ώστε να στηριχτεί η εγχώρια παραγωγή καπνού, καθώς και η ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών, μέσα στο δυσμενές πλαίσιο ακρίβειας που επικρατεί;

 Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γκαρά Αναστασία

Φάμελλος Σωκράτης

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Δώρα

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Κασιμάτη Νίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκουφά Μπέττυ

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Χριστίδου Ραλλία

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό