
Ένα από τα πιο παραγνωρισμένα τμήματα του καρπουζιού, πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά και αμινοξέα.
Το πιο αδικημένο superfood του καλοκαιριού – Γιατί αξίζει να το εντάξεις στη διατροφή σου
Το καρπούζι είναι αναμφίβολα ένας καλοκαιρινός αγαπημένος – δροσιστικό, γλυκό και γεμάτο νερό, είναι ιδανικό για τις ζεστές μέρες. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις, όμως, είναι πως το πιο πολύτιμο θρεπτικά μέρος του δεν είναι το κόκκινο, ζουμερό εσωτερικό, αλλά η… φλούδα του!
Σύμφωνα με τον διατροφολόγο Βαλάντη Ηλία (@dietgram), ανάμεσα στο πράσινο εξωτερικό και την κόκκινη σάρκα, βρίσκεται ένα λευκό μέρος γεμάτο εκπλήξεις. Εκεί εντοπίζεται η κιτρουλίνη – ένα αμινοξύ που έχει συνδεθεί με αυξημένη αθλητική απόδοση, καλύτερη αιμάτωση, μείωση της κόπωσης και ταχύτερη μυϊκή αποκατάσταση. Αν ασκείσαι συχνά, πρόκειται για ένα φυσικό “σύμμαχο” που αξίζει να δοκιμάσεις.
Εκτός από κιτρουλίνη, η φλούδα του καρπουζιού περιέχει και φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες – κάτι που λίγοι γνωρίζουν. Ναι, μπορεί να καταναλωθεί! Μπορείς να την προσθέσεις σε smoothies, να την τουρσώσεις ή και να τη μαγειρέψεις.
Το ίδιο το καρπούζι αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή ηλεκτρολυτών όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, στοιχεία που ενισχύουν την ενυδάτωση – ιδιαίτερα χρήσιμα όταν έχεις ιδρώσει από τη ζέστη ή τη γυμναστική. Παρά τη γλυκιά του γεύση, το καρπούζι δεν προκαλεί απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, αφού έχει χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, κάτι ιδανικό για όσους προσέχουν το μεταβολισμό τους.
Και αν νομίζεις ότι μόνο η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ξανασκέψου το. Το ώριμο καρπούζι περιέχει ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα από αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό, που έχει συνδεθεί με προστασία της καρδιάς, υγιές δέρμα και αντικαρκινικές ιδιότητες.
✨Οι άγνωστες πτυχες του καρπουζιού!
♬ πρωτότυπος ήχος – Valantis Ilias | Dietitian BSc
>
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα κόψεις καρπούζι, μην πετάξεις τη φλούδα. Είναι ένας κρυμμένος διατροφικός θησαυρός που αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία!
Με αναφορές από:shape.gr/Επιμέλεια:ΜΚΜ