«Ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης»

«Ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης»

«Ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης»

Άρθρο του Βασίλη Φεύγα, γραμματέα στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της ΝΔ

 

Το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί η χώρα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτό των προηγούμενων δεκαετιών. Αφενός δίνει προτεραιότητα στην εξωστρέφεια αντί για τις υπηρεσίες, αφετέρου ενσωματώνει ως συγκριτικά του πλεονεκτήματα τις δύο μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας: την ψηφιακή επανάσταση και την πράσινη οικονομία.

Προωθούμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και εκσυγχρονίζουν συνολικά το παραγωγικό μας πρότυπο. Καινοτόμες τομές στην Παιδεία, στην οικονομία, στην εργασία, στην ασφάλιση, στο κοινωνικό κράτος, παντού. Και καθώς, σταδιακά, η πανδημία υποχωρεί, οι κρίσιμες αυτές αλλαγές επανέρχονται ως κεντρική μας προτεραιότητα.

Η ανάγκη για απεξάρτηση από ρυπογόνα καύσιμα και η δυναμική στροφή στην καθαρή ενέργεια, μάς έχει οδηγήσει στον φιλόδοξο στόχο το αργότερο μέχρι το 2028 να απεμπλακούμε από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από λιγνίτη. Η πράσινη αυτή μετάβαση θα χρηματοδοτηθεί με πάνω από 25 δισ. ευρώ επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Υπάρχουν, ωστόσο, και οι ευρύτερες γεωστρατηγικές επιλογές με επίκεντρο την Ενέργεια που καθιστούν τη χώρα μας διεθνή ενεργειακό κόμβο. Εμβληματικές πρωτοβουλίες στον τομέα αυτόν αποτελούν, η πρόσφατη συμφωνία μας με την Αίγυπτο για κατασκευή υποβρύχιου καλωδίου που θα συνδέει τις δύο χώρες, παρέχοντας στην Ευρώπη φθηνό ρεύμα από τον ήλιο της Αφρικής, καθώς και οι προσπάθειες να γίνει η χώρα μας το φυσικό σημείο εισόδου της ευρωπαϊκής ηπείρου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και για το υδρογόνο.

Σημαντικό στόχο αποτελεί, επίσης, η αύξηση της συμμετοχής  της ελληνικής μεταποίησης και βιομηχανίας στο ΑΕΠ από 9,5% πέρυσι να φτάσει στο 15% έως το 2030. «Κλειδί» για αυτήν την εξέλιξης αποτελεί η ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας. Γι΄ αυτό και, μεταξύ άλλων, δίνουμε φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυσή τους.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η χώρα μας επιχειρεί ένα ψηφιακό άλμα. Το πιστοποιούν οι σχεδόν 1.300 υπηρεσίες που ήδη προσφέρει το gov.gr και τα 300 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές που υπολογίζεται ότι θα γίνουν μέσα στο 2021.

Όλα τα θετικά στοιχεία που συνοδεύουν σήμερα την ελληνική οικονομία, μεταφράζονται σταδιακά σε χειροπιαστό όφελος για κάθε Έλληνα. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται αυτή η Κυβέρνηση από τη μία συνοδεύεται από ευκαιρίες για όλους ενώ από την άλλη προσφέρει ένα δίχτυ προστασίας ειδικά για τους πιο ευάλωτους.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό