ΕΝΦΙΑ: Η «παγίδα» στην έκπτωση του 10%  – Τι πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

ΕΝΦΙΑ: Η «παγίδα» στην έκπτωση του 10% – Τι πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Προθεσμία 20 ημερών θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν αίτηση και να εξασφαλίσουν μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, εφόσον βεβαίως πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις: «Κούρεμα» φόρου μπορούν να διεκδικήσουν μόνον όσοι έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών. Όπως γράφει ο Β. Δουράκης στο enikonomia.gr, «κερδισμένοι» μοιάζει να είναι εκείνοι που υποχρεώνονται να ασφαλίσουν την κατοικία τους, όπως για παράδειγμα περιπτώσεις που κάποιος έχει λάβει ενυπόθηκο δάνειο. Αλλά και πάλι αυτό δεν είναι σίγουρο γιατί υπάρχει μια λεπτομέρεια που … κρύβει «παγίδα».

Προκειμένου κάποιος να καταστεί δικαιούχος της έκπτωσης του 10%, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει ασφαλίσει το ακίνητό του έναντι φυσικών καταστροφών. Αλλά και πάλι αυτό δεν αρκεί, γιατί η οικία του θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για τρεις κινδύνους, δηλ. και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα.

Και αν η ασφάλιση για σεισμό και πυρκαγιά φαντάζει λογική για όλους, ελάχιστοι και κυρίως όσοι διαμένουν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών και πάνω από τον πρώτο όροφο, δύσκολα θα έχουν φανταστεί ότι πρέπει να ασφαλίσουν και για τον κίνδυνο πλημμύρας το ακίνητό τους!

Η διαδικασία για την υποβολή αίτησης και η προθεσμία

Σε κάθε περίπτωση, ενεργοποιείται από σήμερα η διαδικασία υποβολής των σχετικών αιτήσεων με την προθεσμμία να λήγει στις 22 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, η ψηφιακή διαδικασία χορήγησης της μείωσης του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες φυσικών προσώπων, που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, καθορίστηκε με Κοινή Απόφαση (Α. 1014/2024) του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Ειδικότερα, για το έτος 2024 και εφεξής, για τις κατοικίες φυσικών προσώπων που κατά το προηγούμενο έτος έχουν ασφαλιστεί και για τους τρεις κινδύνους, δηλ. σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα προβλέπεται:

  1. μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, εφόσον είναι ασφαλισμένες για όλο το προηγούμενο έτος
  1. αναλογική μείωση του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που είναι ασφαλισμένες για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους, με ελάχιστη διάρκεια ασφάλισης τριών μηνών.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το τρέχουν χορηγείται μέσω υποβολής αίτησης σε ειδική εφαρμογή στην πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ, η οποία «ανοίγει» σήμερα 2 του μήνα.

Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή χορηγείται κεντρικά η μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς τα στοιχεία των ασφαλισμένων κατοικιών που δηλώνουν οι φορολογούμενοι διασταυρώνονται με τα δεδομένα που έχουν παράσχει στην ΑΑΔΕ οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για «κούρεμα» 10% στον ΕΝΦΙΑ

Η χορήγηση του μειωμένου ΕΝΦΙΑ 2024 περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

  • Οι πολίτες,έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024, υποβάλλουν αίτηση, επιλέγοντας τον/τους ΑΤΑΚ ασφαλισμένης κατοικίας, τον/τους οποίο/ους συσχετίζουν με τα διαθέσιμα στοιχεία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
  • Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις επιβεβαιώνουν,έως τις 11 Μαρτίου 2024,την αντιστοίχιση της ασφαλισμένης κατοικίας με τον αριθμό ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Χορηγείται η μείωση του ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, με την πρώτη κεντρική εκκαθάρισή του.

Επισημαίνεται ότι:

  • Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας, που ασφαλίζεται με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, ορίζεται σε 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ωστόσο, ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ 2024, η αξία αυτή ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αυξάνοντας τις κατοικίες που δύνανται να ενταχθούν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
  • Η υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2024 σχετικά με ασφαλισμένες κατοικίες που αποκτήθηκαν εντός του έτους 2023 αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης για τη μείωση ΕΝΦΙΑ μέσω της εφαρμογής. Συνεπώς, πολίτες που τυχόν δεν θα δουν στην εφαρμογή ακίνητα που απέκτησαν το 2023, πρέπει να ελέγξουν εάν υποβλήθηκε γι’ αυτά δήλωση Ε9 και να υποβάλουν τη δήλωση αυτή πριν εισέλθουν εκ νέου στην εφαρμογή.
  • Στις περιπτώσεις ασφάλισης για λογαριασμό τρίτου ή ιδίου και για λογαριασμό τρίτου, το πρόσωπο που έχει συνάψει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο πρέπει να συμπληρώσει στην εφαρμογή τους ΑΦΜ των προσώπων που έχουν δικαίωμα στο ακίνητο, προκειμένου η ΑΑΔΕ να τα ενημερώσει με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να υποβάλουν κι εκείνα αίτηση έως τις 22/02/2024.

Πηγή: enikonomia.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό