«Ενιαίο παραλιακό μέτωπο μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής μεγαλούπολης»

«Ενιαίο παραλιακό μέτωπο μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής μεγαλούπολης»

«Ενιαίο παραλιακό μέτωπο μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής μεγαλούπολης»

«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και προχωρούμε, με αισιοδοξία. Έτσι ώστε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής μεγαλούπολης, που θα αποτελεί νέο τοπόσημο, χώρο αναψυχής, ανάπτυξης, αλλά και έκταση με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, που θα προσελκύει επισκέπτες και τους 12 μήνες του χρόνου. Ένα μέτωπο που θα δώσει νέα εικόνα, νέες δυνατότητες, νέα προοπτική», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής».

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Η διαπίστωση είναι κοινή και η απόφαση δεδομένη. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται σειρά έργων για να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα. Αλλά και για να δημιουργηθούν οι υποδομές που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα όλων μας, θα βελτιώσουν την εικόνα και την ελκυστικότητά της, θα φέρουν ακόμη περισσότερες επενδύσεις και θέσεις δουλειάς, θα τονώσουν και θα διασφαλίσουν την αναπτυξιακή προοπτική της. Για να επανατοποθετήσουμε -με μια κουβέντα- την πόλη μας στο χάρτη της γειτονιάς μας και να διασφαλίσουμε τη θέση που δικαιούται και μπορεί να έχει στα χρόνια που έρχονται. Να έχουμε αύριο, μια πόλη πιο ανθρώπινη, πιο ευχάριστη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, πιο πράσινη. Μια έξυπνη πόλη, με περισσότερο χρώμα και φως.

Δεσμευτήκαμε για το σκοπό -και ήταν απόλυτα σαφής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για συγκεκριμένα έργα και βάλαμε μπρος από την πρώτη στιγμή. Προχωρούν ήδη με γοργούς ρυθμούς, οι διαδικασίες για τη Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, γνωστή ως FlyOver. Η βασική γραμμή του μετρό και τα έργα στους σταθμούς είναι έτοιμα σε ποσοστό 82%. Το αρχαιολογικό έργο, εκτός του σταθμού Βενιζέλου, έχει ολοκληρωθεί. Η επέκταση της Καλαμαριάς βρίσκεται στο 84% της κατασκευής. Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά ξεκίνησαν τα έργα στις υπάρχουσες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να έχουμε ένα πάρκο πολιτισμού και αναψυχής. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την αναμόρφωση του χώρου της ΔΕΘ έτσι ώστε να έχουμε αφενός ένα σύγχρονο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο και αφετέρου περισσότερο πράσινο. Όπως και οι διαδικασίες για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το Γήπεδο του ΠΑΟΚ και όχι μόνο.

Ανάμεσα στα άλλα, μείζονος σημασίας για την ποιότητα ζωής, την εικόνα και την ελκυστικότητα της πόλης μας είναι η ενοποίηση του Παράκτιου Μετώπου. Ένα έργο που απαιτεί τη συνεργασία και το συντονισμό της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και των Δήμων που απλώνονται ως τα παράλια. Ένα έργο που έχει να συμβιβάσει και να κατευθύνει σε κοινούς στόχους υποδομές και χρήσεις που διαφέρουν από Δήμο σε Δήμο. Από εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις εως εμπορικά κέντρα και τόσα άλλα.

Η Περιφέρεια άνοιξε τον κύκλο των συναντήσεων και όλοι οι εμπλεκόμενοι Δήμοι έχουν καταθέσει τα σχέδιά τους. Υπάρχει -και είναι εξαιρετικά θετικό- κοινή προσπάθεια σε επίπεδο  Δήμων, Περιφέρειας και Κυβέρνησης, με έναν σκοπό: Να προστατευτεί το περιβάλλον, να επιτραπούν επενδύσεις με υιοθέτηση πράσινων πρακτικών, να ενοποιηθούν τα υποσύνολα σε μια ενιαία οντότητα με κοινή στόχευση.

Ολοκληρώνεται ήδη η δημόσια διαβούλευση στην οποία έχει τεθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Και γίνονται παράλληλα, οι προεργασίες που είναι απαραίτητες, όπως οι εργασίες καθαρισμού, που υλοποιούνται από το περασμένο καλοκαίρι, στην δυτική παράκτια ζώνη, στα διοικητικά όρια των Δήμων Δέλτα, Μενεμένης και Θεσσαλονίκης, από το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού έως το λιμάνι.

Στη συλλογική και πολυεπίπεδη προσπάθεια που αναπτύσσεται για την επίτευξη του κοινού οραματικού στόχου, ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής. Βούληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι να προχωρήσουν φιλοπεριβαλλοντικές λύσεις, με επενδυτικό ενδιαφέρον. Το ενδιαφέρον αποδείχτηκε έμπρακτα, με την κοινή αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, το περασμένο καλοκαίρι, με προτροπή μου, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ακόμη και της ΕΕΣΥΠ, του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ, με αρχή από τη Μαρίνα της Καλαμαριάς. Αναζητούμε τις καλύτερες λύσεις σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δημάρχους και την τοπική κοινωνία. Θέλουμε -και πρέπει- να τα συνδυάσουμε όλα: Να υπάρξουν οι όροι εκείνοι που θα ικανοποιήσουν την τοπική κοινωνία, αλλά, παράλληλα να διατηρήσουμε ζωντανό το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και προχωρούμε, με αισιοδοξία. Έτσι ώστε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής μεγαλούπολης, που θα αποτελεί νέο τοπόσημο, χώρο αναψυχής, ανάπτυξης, αλλά και έκταση με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, που θα προσελκύει επισκέπτες και τους 12 μήνες του χρόνου. Ένα μέτωπο που θα δώσει νέα εικόνα, νέες δυνατότητες, νέα προοπτική.

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό