Εντολή εκκένωσης του οικισμού της Δαδιάς!

Εντολή εκκένωσης του οικισμού της Δαδιάς!

Δραματική είναι η κατάσταση στο Σουφλί, καθώς οι φλόγες έχουν πλέον φτάσει κοντά στον οικισμό της Δαδιάς, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις με υπεράνθρωπη προσπάθεια να δίνουν μάχη να μη πλησιάσει στο χωριό. Προς Γιαννούλη και Σουφλί πήραν εντολή να κινηθούν οι κάτοικοι της Δαδιάς με μήνυμα από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

Οι φλόγες απειλούν και πάλι την Δαδιά, μετά τις αναζωπυρώσεις το βράδι του Σαββάτου (24/7). Με μήνυμα από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, οι κάτοικοι καλούνται να εκκενώσουν το χωριό, όπου ήδη υπάρχουν λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν μακριά από την ζώνη της πυρκαγιάς. Η φωτιά απειλεί να περάσει τις αντιπυρικές ζώνες του οικισμού. Είναι κρίσιμες οι επόμενες ώρες, καθώς το θερμικό φορτίο είναι υψηλό και οι καιρικές συνθήκες, δεν ευνοούν τους πυροσβέστες. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς μέσα στο δάσος της Δαδιάς γεγονός που δεν δίνει αισιοδοξία στις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, είπε ότι οι ώρες είναι δύσκολες και η νύχτα θα είναι δύσκολη. Όπως σημείωσε όλοι ελπίζουν πως η αντιπυρική ζώνη θα «αντέξει», ενώ γίνονται προσπάθειες να διευρυνθεί.

Επί ποδός, πέρα από τους πυροσβέστες, βρίσκονται αστυνομικοί, οι ένοπλες δυνάμεις με άνδρες και μηχανήματα, κάτοικοι της περιοχής, οι δήμοι και συνεταιρισμοί υλοτόμων, που ξέρουν πολύ καλά την περιοχή και η συμβολή τους είναι σημαντική στην ανάσχεση του πύρινου μετώπου.

Ήδη έχουν σταματήσει να επιχειρούν τα εναέρια μέσα και η μεγάλη μάχη θα δοθεί από τις επίγειες δυνάμεις.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου τονίζει ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας. Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό