Εντυπωσιάζει από τις ζωγραφιές η είσοδος του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Εντυπωσιάζει από τις ζωγραφιές η είσοδος του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Άλλαξε όψη και έγινε εντυπωσιακή και πανέμορφη, η είσοδος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, χάρη στον παγκοσμίου φήμης Εβρίτη ζωγράφο Δημήτρη Ναλμπάντη.

Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στις δυο φωτογραφίες που ο ίδιος δημοσίευσε, έδωσε μια εντελώς διαφορετική εικόνα σε έναν πολύ… ευαίσθητο χώρο, που έγινε όμορφος και φτιάχνει την διάθεση όσων είτε προσέρχονται, είτε αποχωρούν από το νοσηλευτικό ίδρυμα της πρωτεύουσας του νομού.

Ο Δημήτρης Ναλμπάντης γεννήθηκε στο  Διδυμότειχο το 1957, αλλά μοιράζει το χρόνο και το έργο του μεταξύ Διδυμοτείχου και Αθήνας.

Ο Δημήτρης Ναλμπάντης έπιασε πινέλο στα πέντε του χρόνια, στο Διδυμότειχο, ενώ στα επτά του κοπιάρει τον Ντε Λακρουά και μαθητεύει ελεύθερο σχέδιο δίπλα στον ζωγράφο Νίκο Τζιώτη. Στα δώδεκά του αγιογραφεί και αρχίζει να παρουσιάζει τις δουλειές του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
Η πρώτη σημαντική βράβευση έρχεται το 1986 από την UNESCO και την Ένωση Κριτικών της Ευρώπης. Το 1987 βραβεύεται από την UNICEF ενώ το 1990 δημιουργεί ομάδα τοιχογράφων.

Τα έργα του παρουσιάζονται σε πλήθος συλλογών του εσωτερικού και του εξωτερικού. Η μεγαλύτερη έως σήμερα διάκριση του ζωγράφου έρχεται το 2000, όταν το έργο του επελέγη να γίνει γραμματόσημο σε ειδική σειρά που εκδόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Το έργο του ζωγράφου Δημητρίου Ναλμάντη με θέμα “ΜΝΗΜΕΣ” βραβεύτηκε το 2000 από τον Κόφι Ανάν και έγινε γραμματόσημο του Ο.Η.Ε., το μόνο που επιλέχθηκε από ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα εκπροσωπείται για πρώτη φορά σε αυτό τον διαγωνισμό και έτσι η διάκριση αποτελεί Ελληνική πρωτοτυπία. Το όνομα του Δημήτρη Ναλμπάντη συγκαταλέγεται πλέον σε κατάλογο με τους μεγαλύτερους ζωγράφους του κόσμου (Σαλβαντόρ Νταλί, Πικάσσο, Vermeer, Henry Moore, Ραφαέλ, Andrew Wyeth, Hans Erni και Leroy Nieman) των οποίων τα έργα έγιναν γραμματόσημα του ΟΗΕ.

Το 2003, άλλα τέσσερα έργα του έγιναν γραμματόσημα στη σειρά “Προστασία Περιβάλλοντος” των Ελληνικών Ταχυδρομείων ενώ το 2006 φιλοτέχνησε δωρεάν τα εικαστικά του “Σχολείου της Ειρήνης και του Περιβάλλοντος” στο Δήμο Τριγώνου Έβρου. Η έκθεσή του “Τέχνη και περιβάλλον” (2007) διοργανώθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου.

Οι πίνακες και οι τοιχογραφίες που εκτίθενται στην Δημοτική Πινακοθήκη Ναλμπάντη από το 2000, είναι κυρίως επηρεασμένοι από τα τοπία του Διδυμοτείχου.

Τα περισσότερα έργα του ανήκουν στο μαγικό ρεαλισμό. Υπάρχουν βέβαια επιρροές και από άλλα κινήματα της ζωγραφικής όπως από τον ιμπρεσιονισμό, εξπρεσιονισμό, avenge art κ.λ.π.

Στις τοιχογραφίες βλέπουμε διάφορα βυζαντινά διακοσμητικά τα οποία συναντούμε και στις βυζαντινές εκκλησίες της πόλης μας.

Τα έργα του ζωγράφου εκτίθενται στην Δημοτική Πινακοθήκη Διδυμοτείχου, στο κτίριο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη καθώς και σε Μουσεία και Συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας.

Evros-News

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό