ΕΟΚ, FIBA και Υφυπουργείο Αθλητισμού έθεσαν κοινούς στόχους

ΕΟΚ, FIBA και Υφυπουργείο Αθλητισμού έθεσαν κοινούς στόχους

Μια συνάντηση με μεγάλη σημασία και ισχυρούς συμβολισμούς πραγματοποιήθηκε (27/12) το μεσημέρι στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία FIBA διά του Γενικού Γραμματέα, Ανδρέα Ζαγκλή, η Ελληνική Κυβέρνηση διά του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη,  και φυσικά η ΕΟΚ διά του Προέδρου της Βαγγέλη Λιόλιου κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα για τη διάθεση συμπόρευσης και την άριστη συνεργασία προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ανάπτυξης του ελληνικού μπάσκετ.

Οι τρεις βασικοί τομείς που συμφωνήθηκαν ήταν η πλήρης εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΟΚ με αυτό της FIBA στην επόμενη γενική συνέλευση, η εδραίωση των Εθνικών ομάδων ως βασική προτεραιότητα για όλους τους ασχολούμενους με το άθλημα στη χώρα και η ανάληψη σημαντικών διεθνών διοργανώσεων. Ήδη, ανακοινώθηκε η διεξαγωγή στην Ελλάδα, των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων  U17 3χ3 του 2022 στην Αθήνα,  όπως και το Ευρωπαϊκό Νεανίδων που είχε αναβληθεί πέρυσι λόγω κορονοϊού, το U20 Ανδρών του 2023 στην Κρήτη, καθώς και μία μεγάλη εκδήλωση στο Καλλιμάρμαρο τον ερχόμενο Ιούνιο στο πλαίσιο των εορτασμών των 90 χρόνων από την ίδρυση της FIBA. Όπως αναφέρθηκε εξάλλου, υπάρχει σχεδιασμός για τη διεκδίκηση κι άλλων σημαντικών διοργανώσεων στο άμεσο μέλλον, με την πρώτη που «κατονομάστηκε» να είναι το Ευρωμπάσκετ γυναικών του 2025.

 

Βαγγέλης Λιόλιος: «Τιμή, υπερηφάνεια και συγκίνηση»

Μετά το τέλος της συνομιλίας των τριών, το λόγο πήρε πρώτος ο οικοδεσπότης πρόεδρος της ΕΟΚ: «Κύριε υπουργέ, κύριε γενικέ γραμματέα της FIBA σας εύχομαι χρόνια πολλά και σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε τα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης το σπίτι του μπάσκετ στην Ελλάδα. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που συνυπάρχουμε στον ίδιο χώρο αυτές τις άγιες ημέρες με το ένα σπίτι μας το ελληνικό, που είναι το υπουργείο Αθλητισμού και με δεύτερο σπίτι μας το παγκόσμιο σπίτι μας που είναι η FIBA. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε και να συζητήσουμε θέματα που έχουν να κάνουν με το παρόν και το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ. Είμαι πολύ χαρούμενος που είδα να υπάρχει τέτοια αγαστή συνεργασία μεταξύ των τριών θεσμών και η διάθεση από όλους μας για να πάει το μπάσκετ σε πολύ γρήγορους σταθερούς ρυθμούς εκεί που του αξίζει το οποίο δεν είναι μόνο οι καλύτερες ημέρες στην Ελλάδα αλλά η κορυφή της Ευρώπης. Και όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και του κόσμου. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να εκφράσω τις απόψεις μου και στον υπουργό και τον γενικό γραμματέα και είμαι χαρούμενος που έχω να κάνω κάποιες ανακοινώσεις. Συζητήσαμε πολλά θέματα που μας απασχολούν πολύ. Το ένα έχει να κάνει με τις διοργανώσεις που αιτηθήκαμε στη FIBA για να πάρει η Ελλάδα και έγιναν αποδεκτές. Πέρα από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων που ήδη έχουμε αναλάβει για το 2022. Υπάρχει το U17 3X3 το οποίο θα γίνει στην Αθήνα το 2022 και η δεύτερη είναι το Ευρωπαϊκό U20 των Νέων Ανδρών το 2023 που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη. Επειδή το 2022 γιορτάζουμε τα 90 χρόνια της FIBA, η Ελλάδα, ως μία από οκτώ τα ιδρυτικά μέλη, την ιδρυτική μέρα 18 Ιουνίου 2022 θα υπάρξει μια μεγάλη εκδήλωση στο Καλλιμάρμαρο και θα υπάρξουν και άλλες εκδηλώσεις σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό για την στήριξη που δίνει στο μπάσκετ και στον ελληνικό αθλητισμό. Έχουμε σκοπό να θέσουμε υποψηφιότητα για το Ευρωμπάσκετ Γυναικών του 2025, ώστε να διεξαχθεί στην Ελλάδα η τελική φάση. Η αίσθησή μας και η ανάγκη το μπάσκετ να ξεδιπλώσει όλες τις δυνατότητές του στην Ελλάδα θα μας δώσει τις ευκαιρίες στο μέλλον να διεκδικήσουμε και άλλες διοργανώσεις και είναι καιρός να ξαναγίνουν στην χώρα μας. Θέλω να πω ένα “ευχαριστώ” και στον Υπουργό Αθλητισμού, τον κ.Αυγενάκη και την Πολιτεία  και τον γενικό γραμματέα της FIBA τον κ. Ζαγκλή, ο οποίος στηρίζει τις προσπάθειές μας και είναι αρωγός σε αυτές.

Το δεύτερο κομμάτι το οποίο συζητήσαμε είναι για το καταστατικό της Ομοσπονδίας, το οποίο λειτουργούσε σε παλιούς ρυθμούς. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει πλήρης αλλαγή του καταστατικού και πλήρης εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΟΚ με αυτό της FIBA. Και στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης να έχει το ρόλο που της αξίζει και που πρέπει να έχει για το ελληνικό μπάσκετ συνολικά.

Το τρίτο που συζητήσαμε έχει να κάνει με την Εθνική Ομάδα. Πάνω από όλους μας πάνω από συλλόγους,  από προτιμήσεις από ανθρώπους υπάρχει η Εθνική Ομάδα. Την σεβόμαστε την τιμούμε και αισθανόμαστε υπερήφανοι όταν την υπηρετούμε όλοι μας. Χαίρομαι λοιπόν που σε αυτή την κατεύθυνση τόσο ο υπουργός όσο και η FIBA υπηρετήσουμε τις ίδιες αρχές και αξίες και σε αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξει απόλυτη συνεργασία στο προσεχές διάστημα. Από τη θέση αυτή θέλω να σας ευχαριστήσω που συνυπάρξαμε. Δεν ξέρω αν είναι η πρώτη φορά, αλλά είναι από τις ελάχιστες που στον ίδιο χώρο, την ίδια στιγμή στα γραφεία της ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης συνυπάρχουν τόσο η Πολιτεία όσο και η FIBA οι δύο θεσμοί, τα δύο “σπίτια” στα οποία  ανήκουμε,. Αισθάνομαι τιμή,  υπερηφάνεια και συγκίνηση που είμαι ανάμεσα σας»

 

Ανδρέας Ζαγκλής: «Δίπλα στην ΕΟΚ στην ταχεία πορεία ανάπτυξης»

Για τον Γενικό Γραμματέα της FIBA η σημερινή επίσκεψη δεν ήταν απλά στην πατρίδα του, αλλά και πολύ κοντινά στο πατρικό του σπίτι, από όπου ξεκίνησε πριν ανελιχθεί στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

«Είναι μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Ευχαριστούμε πολύ και τον Υπουργό για την παρουσία και τη συζήτηση. Για τη Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης είναι ασφαλώς μια σημαντική συνάντηση, γνωρίζοντας ότι το ελληνικό μπάσκετ είναι ένα από τα βασικά γρανάζια της ανάπτυξης του παγκοσμίου μπάσκετ, του μπάσκετ στην Ευρώπη και γενικώς. Η ΕΟΚ, η οποία έχει μπει πλέον σε μια νέα εποχή και δική μας δουλειά είναι να είμαστε δίπλα στο νέο ΔΣ και τον πρόεδρο και να βοηθήσουμε σε όλους τους τομείς που είναι κρίσιμοι για την ανάπτυξη του μπάσκετ στην Ελλάδα.

Για μένα είναι ιδιαίτερη στιγμή γιατί είναι κομμάτι της δουλειάς και της ευχαρίστησης να επισκέπτομαι τις ομοσπονδίες μας. Στην προκειμένη περίπτωση πέντε λεπτά από το… πατρικό μου. Είναι, όπως είπε ο πρόεδρος, μια σειρά από ενέργειες οι οποίες συμβαδίζουν με τη στοχοθεσία του νέου ΔΣ και ταυτόχρονα συμβαδίζoυν με την παγκόσμια στρατηγική για την ανάπτυξη του μπάσκετ. Έχουμε μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στο 3Χ3 και έχοντας κάνει εδώ πριν από 10 χρόνια το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα μετά μια παύση μεγάλη επανερχόμαστε με ένα Πανευρωπαϊκό Εφήβων – Νεανίδων, το οποίο θα γίνει στην πρωτεύουσα και το οποίο μπορεί να αποδείξει για μία ακόμη φορά πόσο ο Έλληνας αγαπάει το μπάσκετ αλλά και πως το 3Χ3 μπορεί να διεισδύσει στον αστικό ιστό και να γίνει το μπάσκετ κομμάτι της πόλης.

Ασφαλώς συζητήσαμε και μια σειρά από άλλες παραμέτρους. Νομίζω ότι βλέπουμε όντας λίγο πιο μακριά μια αθλητική πραγματικότητα στην Ελλάδα,  η οποία πραγματικά δίνει μια πολύ καλή βάση για ανάπτυξη. Βλέπουμε ένα κανονιστικό πλαίσιο και την Ελλάδα να πρωτοπορεί σε θέματα όπως η διεθνής σύμβαση για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων, που είναι η Ελλάδα μία από τις λίγες χώρες πρωτοπόρους στην κύρωση και η FIBA ως μέλος της σχετικής επιτροπής του συμβουλίου της Ευρώπης  το γνωρίζει πολύ καλά. Βλέπουμε πρόοδο πολύ μεγάλη στο αντιντόπινγκ. Όλα αυτά είναι δουλειά του Υπουργείου που θωρακίζει τον αθλητισμό και επιτρέπει στο δικό μας μέλος, στην ομοσπονδία, να αλλάξει ταχύτητα στο μπάσκετ στην Ελλάδα και πρέπει να αναγνωρίζουμε τη συμβολή του Υπουργού και της Πολιτείας ως προς αυτό.

Σαφώς εμάς μας ενδιαφέρει η βάση της πυραμίδας και η δουλειά που γίνεται από την ομοσπονδία στην ανάπτυξη. Εδώ βλέπουμε να δυναμώνουν όσα ήταν καλώς καμωμένα και να αλλάζουν όσα έχριζαν αλλαγής στο πλαίσιο αυτό. Για τις διοργανώσεις έχω πει και παλιότερα πως η Ελλάδα έχει διοργανώσει τα πάντα και μπορεί να διοργανώσει τα πάντα. Είναι καθαρά θέμα στοχοθεσίας και προτεραιοτήτων.

Αυτό όμως που εγώ κρατώ σήμερα, πέρα από την εναρμόνιση του καταστατικού που θα είμαστε εδώ και θα φτιάξουμε και μια ομάδα εργασίας που θα συνοδεύσει το ΔΣ στην κατάρτιση και μετά στην παρουσίαση στη ΓΣ του νέου καταστατικού, αυτό που κρατώ εγώ τόσο από τον Πρόεδρο, όσο και από τον Υπουργό, είναι η ξεκάθαρη τοποθέτηση της Εθνικής Ομάδας εκεί που είναι η φυσική της θέση ως η νούμερο ένα ομάδα της χώρας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και αυτό θα βοηθήσει ασφαλώς στην περαιτέρω ανάπτυξη, γιατί μόνο η Εθνική Ομάδα έχει τη δυνατότητα να φέρει τόσους πολλούς νέους φιλάθλους στο γήπεδο και πιο κοντά στο μπάσκετ και αντίστοιχα αυτό που θέλουμε είναι περισσότερες συμμετοχές στις Ακαδημίες ανά τη χώρα. Αυτό είναι ένα βασικό ζητούμενο για εμάς. Τόσο η Ανδρών, όσο και η Γυναικών, αλλά και τα παιδιά που έρχονται από πίσω λαμβάνουν της απαιτούμενης προσοχής από την ομοσπονδία, αλλά και η Πολιτεία θα είναι δίπλα ώστε να διασφαλίσει ότι οι ομάδες θα έχουν την απαιτούμενη προστασία, ώστε να συμμετέχουν στις διοργανώσεις της FIBA με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

Από δικής μας πλευράς έχουμε όλη την καλή διάθεση και όλα τα εργαλεία τα οποία έχουμε θέσει στη διάθεση της ομοσπονδίας, μια σειρά από αυτά από την πλούσια εργαλειοθήκη που θα χρησιμοποιήσετε στο μέλλον μαζί με το ΔΣ και τις Ενώσεις για να περάσει το μπάσκετ στην επόμενη φάση. Ο Πρόεδρος όπως γνωρίζετε πολλοί είναι ένας Πρόεδρος που αρέσκεται στο δόγμα ότι όταν είναι όλα υπό έλεγχο σημαίνει πως δεν πηγαίνεις αρκετά γρήγορα. Θέλει να πηγαίνει γρήγορα, οπότε κι εμείς εδώ είμαστε δίπλα του για να φροντίσουμε σε αυτήν την ταχεία πορεία ανάπτυξης που έχει θέσει με το ΔΣ, να έχει τη στήριξή μας. Οι αποφάσεις του ΔΣ του ΔΣ της FIBA Europe για τις διοργανώσεις σαφώς είναι ανακοινώσιμες σήμερα και είμαστε χαρούμενοι για αυτές, καθώς και για το 3Χ3 U17.

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και τον Υπουργό για την παρουσία και την καλή συζήτηση».

 

Λευτέρης Αυγενάκης: «Μας αρέσει να βάζουμε τον πήχη ψηλά και να περνάμε από πάνω»

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, έκλεισε την εκδήλωση, εκφράζοντας την πεποίθησή του για επιστροφή του ελληνικού μπάσκετ στις επιτυχίες μέσα από την στενή συνεργασία των φορέων.

«Χρόνια πολλά σε όλους. Εύχομαι ο νέος χρόνος να φέρει χαμόγελα, υγεία, αισιοδοξία, πολύ φως και πολλές επιτυχίες ακόμα στον Ελληνικό αθλητισμό και στο Ελληνικό μπάσκετ. Η παρουσία του Βαγγέλη Λιόλιου στο τιμόνι της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης έχει δημιουργήσει μια νότα αισιοδοξίας, ένα κλίμα διαφορετικό το οποίο το χρειάζεται ο Ελληνικό αθλητισμός και χαίρομαι ιδιαιτέρως για τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει αλλά και τους στόχους που έχουμε θέσει από τη στιγμή της εκλογής του.

Η παρουσία του Ανδρέα Ζαγκλή, έναν Έλληνα κορυφαίου στο παγκόσμιο μπάσκετ, στοπ σπίτι του μπάσκετ εδώ στην Ελλάδα νομίζω δηλώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις της νέας διοίκησης αλλά και την ανάγκη να πάμε το μπάσκετ συντονισμένα πιο ψηλά στην Αθήνα, στην Ελλάδα, ακόμα ψηλότερα εκεί που του αρμόζει. Για την Ελληνική κυβέρνηση για την πολιτεία αποτελεί δέσμευση κ. Ζαγκλή και κ. Λιόλιο να στηρίξουμε με ότι δυνάμεις έχουμε, έτσι ώστε να πάμε άριστα όπλα όσα ανακοινώθηκαν, τόσο από τον πρόεδρο όσο και από τον γενικό γραμματέα. Δηλαδή είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αναγνωριστεί πλήρως και σωστά τέθηκε ως πρώτη προτεραιότητα το καταστατικό της ΕΟΚ με αυτό της FIBA. Είναι επίσης σημαντικό και σε αυτό θα συμβάλλουμε με ότι δυνάμεις έχουμε αλλά και με την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει, για εξωστρέφεια, για διεκδίκηση μεγάλων και ακόμα μεγαλύτερων διοργανώσεων, για την άριστη υλοποίηση όλων των σχεδίων που θα βάλλουμε μπροστά ή ένα μέρος αυτών, σας ανακοινώθηκαν από τον κ. Λιόλιο και από τον κ. Ζαγκλή.

 

Απλώς επειδή μας αρέσουν τα δύσκολα και να βάζουμε τον πήχη πιο ψηλά και να περνάμε από πάνω από τον πήχη, πολύ σύντομα θα έχουμε και τους νεότερους στόχους τους οποίους θα επιδιώξουμε με την ΕΟΚ για το Ελληνικό μπάσκετ. Να είστε βέβαιοι ότι ξέρουμε καλά, το είπε άλλωστε και η έρευνα που παρουσιάσαμε με αφορμή του EΚO Ράλι Ακρόπολις, ότι το 85% των Ελλήνων θέλει, ζητά, περιμένει μεγάλες διοργανώσεις, να διεκδικήσουμε και να φέρουμε στην Ελλάδα, μεγάλες διοργανώσεις. Άρα δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να τους ακούσουμε και να το υλοποιήσουμε, να το κάνουμε πράξη. Αυτό κάνουμε λοιπόν με την ΕΟΚ και με όλες τις ομοσπονδίες όλων των αθλημάτων, διότι για εμάς όλη η αθλητική οικογένεια, είναι το κάθε άθλημα ξεχωριστά, έχει τη δικιά της αξία, το δικό του ρόλο, το δικό του κοινό και πρέπει να το σεβαστούμε. Πόσο μάλλον όταν αυτό είναι το μπάσκετ, που είναι το δεύτερο σε δημοφιλία και εξαιρετικά εξελισσόμενο στη χώρα μας.

Είμαι πολύ χαρούμενος διότι άκουσα από τα χείλη και των δύο ανδρών, τόσο του κ. Λιόλιου όσο και του κ. Ζαγκλή, σχετικά με την Εθνική Ομάδα, τη νούμερο 1 ομάδα της χώρας μας. Είναι υποχρέωση όλων, πολύ περισσότερο των ΚΑΕ και όλων των ομάδων που τροφοδοτούν με στελέχη, με αθλητές τις Εθνικές μας ομάδες. Είναι προτεραιότητα, είναι ο καθρέπτης της χώρας μας. Τη στηρίζουμε και με κάθε τρόπο θέλουμε να πάει ψηλά. Διότι αν το μπάσκετ ανέβει και κάποια στιγμή και μετέπειτα έχει μια πορεία πιο ήρεμη, θα ανέβει και όταν η Εθνική Ομάδα κυριάρχησε, μοίρασε χαρές, έβγαλε δύναμη, πάθος και φυσικά ένωσε το λαό, όχι μόνο τους μπασκετικούς. Είναι ώρα λοιπόν να ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές.  Γι αυτό το λόγο και η στήριξη της Εθνικής Ομάδας  είναι αυτονόητη από όλες τις πλευρές.

Είμαι χαρούμενος διότι, όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Ζαγκλής, η βάση της αθλητικής πυραμίδας είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Κύριε Ζαγκλή εμείς στη χώρα μας καταφέραμε με στήριξη του πρωθυπουργού μας τον οποίο ευχαριστώ προσωπικά για πολλοστή φορά, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταφέραμε να δώσουμε μια άλλη πνοή, μια στήριξη να λειτουργήσουμε ως αιμοδότες, πραγματικά σε δύσκολες στιγμές για όλο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Έτσι πριν από μία εβδομάδα ανακοινώσαμε τα επιπλέον 31 εκατομμύρια ευρώ για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, για τα σωματεία που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο μας, έχουν ενεργή δράση, νόμιμη παρουσία και που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των ομοσπονδιών της χώρας μας. Αυτά τα χρήματα θα κατανεμηθούν με απόλυτη διαφάνεια, με όρους και προϋποθέσεις που είναι συγκεκριμένες και δουλεύουν οι άνθρωποι του υπουργείου Αθλητισμού και τις επόμενες εβδομάδες να καταβληθούν άμεσα, τόσο στα Σωματεία, όσο και στις Ομοσπονδίες για να στηρίξουν τις Εθνικές μας ομάδες, όσο φυσικά και στις ομάδες που έχουν ξεχωριστή ευρωπαϊκή πορεία, πέρα από τα εθνικά πρωταθλήματα. Και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και παντού. Έχουμε αγκαλιάσει όλο το αθλητικό οικοδόμημα. Συνολικά αυτό τον χρόνο το άθροισμα των χρημάτων που δίνονται για τον αθλητισμό, επαγγελματικό, ερασιτεχνικό, ομοσπονδίες, αντιντόπινγκ το ΕΟΚΑΝ και τα πριμ των αθλητών φτάνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ερχόμαστε στη διεκδίκηση μεγάλων αθλητικών γεγονότων που είναι και αυτό μέσα στους στόχους μας και δεσμευόμαστε, όχι απλώς υποσχόμαστε, ξέρω πολύ καλά το βάρος της σημασίας της λέξεως δέσμευση, δεσμευόμαστε ότι αυτό που θα αναλάβει η χώρα εν προκειμένω η ΕΟΚ, αποτελεί για εμάς μια πρόκληση και θα στηριχθεί με όλες μας τις δυνάμεις. Είμαι επίσης βέβαιος, ότι μετά την άριστη συνεργασία που έχουμε με επιχειρηματικούς Κολοσσούς της χώρα μας, με μεγάλες εταιρείες, το δοκιμάσαμε το είδαμε και με αφορμή του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις, αλλά και με αφορμή τον ποδηλατικό γύρο της Ελλάδας που επανήλθε μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, ότι και αυτές οι διοργανώσεις που ανακοινώθηκαν ή που θα διεκδικήσουμε να πάρουμε ως χώρα θα αγκαλιαστούν από τον ιδιωτικό τομέα, διότι αντιλαμβάνονται καλά ότι ο αθλητισμός είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό “εργαλείο” που μπορούν να επικοινωνήσουν, να προωθήσουν μηνύματα να απολαύουν και εκείνοι τα οφέλη και να μοιραστούν τη χαρά της εξαιρετικής πορείας του κάθε αθλήματος και της κάθε διοργάνωσης. Με αυτά τα λόγια εγώ κλείνω λέγοντας ότι είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης, σε μια συνάντηση που όπως είπε ο κ. Λιόλιος πρέπει να είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται, σίγουρα επί των ημερών μου είναι η πρώτη και με μια σειρά πρωτοβουλιών που από την πρώτη στιγμή έχει θέσει πολύ συντονισμένα που ανέλαβε το τιμόνι της ΟΙμοασπονδίας ο Βαγγέλης Λιόλιος. Τα υλοποιεί με πολύ γρήγορο ρυθμό που κι εμένα με αρέσει, βήμα – βήμα, σημείο – σημείο και δεν αφήνει καμία δύναμη αναξιοποίητη για το καλό του ελληνικού μπάσκετ. Εύχομαι σε όλο το Συμβούλιο, να είσαστε δυνατοί σε αυτή την προσπάθεια, να το υλοποιείτε , να φέρετε περισσότερε χαρές, περισσότερες επιτυχίες κι εμείς ως Πολιτεία και Κυβέρνηση είμαστε εδώ για να στηρίζουμε ο,τιδήποτε υγιές.

Είμαστε επίσης περήφανοι για την παρουσία Ελλήνων σε διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς. Ο Ανδρέας Ζαγκλής είναι παράδειγμα προς μίμηση. Ξεκίνησε από το Μαρούσι, πέντε λεπτά από το ΟΑΚΑ και βρέθηκε να είναι στην κορυφή του παγκόσμιου στερεώματος του μπάσκετ. Τον συγχαίρουμε ειλικρινά, και βεβαίως χαιρόμαστε για τη συνεργασία για την οποία έχουμε.

Τέλος να πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο ΟΑΚΑ και τη διοίκησή του, γιατί η συνεργασία και η φιλοξενία της ΕΟΚ από το ΟΑΚΑ είναι διαχρονική, στήριξη η οποία επιβεβαιώνεται κάθε μέρα. Η δε προσπάθεια που γίνεται για αναβάθμιση και παράδοση αυτού του χώρου στην αθλητική οικογένεια της χώρας, γιατί το ΟΑΚΑ είναι τοπόσημο για τον αθλητισμό της Ελλάδας, είναι διαρκής. Υπάρχει ήδη εμφανέστατη αλλαγή και στα επόμενα δύο χρόνια, με τα έργα που έχουν προγραμματιστεί και τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί, το ΟΑΚΑ θα είναι αγνώριστο, θα είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό για την περιοχή».

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή συμβολικών δώρων. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης δώρισε στον Λευτέρη Αυγενάκη και στον Ανδρέα Ζαγκλή χρυσά στεφάνια από κλάδους ελιάς που όπως τόνισε θυμίζουν Ελλάδα. Ο Γενικός Γραμματέας της FIBA Ανδρέας Ζαγκλής με τη σειρά του πρόσφερε  στον πρόεδρο της ΕΟΚ Βαγγέλη Λιόλιο που ήταν και ο οικοδεσπότης στη συνάντηση σε κορνίζα την πρώτη επιστολή που είχε στείλει η Ελλάδα στη FIBA στις 31 Μαΐου του 1932. Είναι η εξουσιοδότηση του ΣΕΓΑΣ που ήταν υπεύθυνο για το μπάσκετ τότε στην Ελλάδα, στον Συμεών Μαυροσκούφη προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση των 8 ιδρυτικών μελών της FΙΒΑ για την ενοποίηση των κανόνων του μπάσκετ. Ο Λευτέρης Αυγενάκης δώρισε στους Βαγγέλη Λιόλιο και Ανδρέα Ζαγκλή από ένα βιβλίο με τα Ελληνικά Στάδια.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό