Έως 25 Οκτώβρη η καταβολή του 70% της ενιαίας ενίσχυσης στους Κτηνοτρόφους

Έως 25 Οκτώβρη η καταβολή του 70% της ενιαίας ενίσχυσης στους Κτηνοτρόφους

Από τις 22 έως τις 25 Οκτώβρη θα καταβληθεί το 70% της ενιαίας ενίσχυσης στους Κτηνοτρόφους της χώρας μας.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων -ΣΕΚ -, Αθανάσιος Λουκουμακιάς, λέγοντας πως οι επιδοτήσεις θα έχουν καταβληθεί πριν από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.

«Εδώ και δύο χρόνια οι επιδοτήσεις γίνεται προσπάθεια να καταβάλλονται μέσα στον Οκτώβριο και να μην φτάνουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όπως παλιότερα χρόνια», τόνισε ο κ. Λουκουμακιάς.
Στάθηκε και στις διπλές πληρωμές του ΕΛΓΑ εντός Οκτώβρη για τους Κτηνοτρόφους της βόρειας Εύβοιας, που από την καταστροφική πυρκαγιά έχασαν τις κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις και θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους.

Σε ότι αφορά το νέο πρόγραμμα για την Βιολογική καλλιέργεια τόσο για Αγρότες, αλλά και για Κτηνοτρόφους ύψους 450 εκ ευρώ, θα είναι τριετούς διάρκειας και θα μπορούν να ενταχθούν μέσα και οι νεοεισερχόμενοι Κτηνοτρόφοι, για να καλλιεργούν τις ζωοτροφές τους.

Σχετικά με την δέσμευση του πρωθυπουργού για την επιδότηση των ζωοτροφών, καθώς εδώ και 11 μήνες οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, κάνοντας το κόστος αγοράς δυσβάστακτο, υπογράμμισε πως το ΥΠΑΑΤ παρακολουθεί το θέμα και θα ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο θα επιδοτηθούν οι Κτηνοτρόφοι.

Στεκόμενος στο θέμα της εντατικοποίησης των ελέγχων για παράνομες ελληνοποιήσεις της Φέτας, από Γαλακτοβιομηχανιών, δήλωσε πως μέχρι στιγμής 14 Τυροκομικές εταιρείες έχουν εντοπισθεί και έχουν υποστεί κυρώσεις, πρόστιμα ακόμα και ανακλήσεις αδειών.

«Τις επόμενες μέρες θα σκάσει και άλλο κανόνι με γαλακτοβιομηχανία, που έκανε εισαγωγή γάλακτος από άλλη χώρα, αλλά παρασκεύαζε τυρί και το πουλούσε ως Ελληνική ΦΕΤΑ. Η εντατικοποίηση των ελέγχων έφερε και την άνοδο των τιμών στο πρόβειο γάλα, που από 0,65, έφτασε στο 1,20 και 1,30 ευρώ. Βέβαια είχαμε την αύξηση στις ζωοτροφές, αλλά περιμένουμε να δούμε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το θέμα αυτό», υποστήριξε ο κ. Λουκουμακιάς.

Μάλιστα ανέφερε και το εξής θετικό γεγονός πως ήδη φέτος ξεκίνησε μια συνεργασία μεταξύ Αγροτών και Κτηνοτρόφων, στο κομμάτι της καλλιέργειας των ζωοτροφών. Δηλαδή, οι Αγρότες θα καλλιεργούν παραγωγές οι οποίες θα προορίζονται για ζωοτροφές. Με αυτό τον τρόπο οι Αγρότες εξασφαλίζουν καλύτερη τιμή για την παραγωγή τους(σ.σ. καλαμπόκι), ενώ οι Κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους θα αγοράζουν ντόπιες ζωοτροφές, -με ότι καλό αυτό συνεπάγεται για τα ζώα και την ποιότητα των παράγωγων προϊόντων που θα προκύψει από αυτά-εξασφαλίζουν ζωοτροφές σε πολύ πιο προσιτές τιμές.

«Αυτό το μοντέλο θα συνεχισθεί και θα επεκταθεί και σε άλλα επίπεδα. Η συνεργασία είναι το κλειδί για κάθε πετυχημένη δράση με αμοιβαίο όφελος και για τις δύο πλευρές στον πρωτογενή τομέα», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Λουκουμακιάς.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό