Έως 42€ ακριβότερα θα πληρώσουν για ασφάλεια οι κάτοχοι αγροτικών οχημάτων στην Ροδόπη αν δεν συγκρίνουν την αγορά

Έως 42€ ακριβότερα θα πληρώσουν για ασφάλεια οι κάτοχοι αγροτικών οχημάτων στην Ροδόπη αν δεν συγκρίνουν την αγορά

Τσουχτερές διαφορές που φτάνουν έως και 42€ ετησίως εντοπίζονται για το ίδιο αγροτικό όχημα και πακέτο στην ασφαλιστική αγορά. Πιο συγκεκριμένα ένας οδηγός Φ.Ι.Χ. Αγροτικού μπορεί να εξοικονομήσει έως 64% σε ένα συμβόλαιο με ετήσια διάρκεια και έως 58% σε ένα συμβόλαιο με εξάμηνη διάρκεια αρκεί να συγκρίνει την αγορά.

 

Ασφάλεια Αγροτικού στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ελλάδα οι αγροτικές περιοχές καταλαμβάνουν το 82,2% του ελληνικού εδάφους. Η αγροτική δραστηριότητα στην χώρα μας είναι πολύ ανεπτυγμένη με αντίστοιχα μεγάλο αριθμό ελαφρών επαγγελματικών και αγροτικών οχημάτων που αγγίζουν τα 1,2 εκατομμύρια.

Η ασφάλιση των οχημάτων αυτών είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα σύμφωνα με σχετική νομοθεσία και οι ανασφάλιστοι οδηγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξημένα πρόστιμα τα οποία πλέον επιβάλλονται με ηλεκτρονικούς ελέγχους. Την οικονομικότερη λύση αποτελεί η βασική ασφάλιση ωστόσο, ο μέσος όρος ηλικίας των αγροτικών οχημάτων ο οποίος πλησιάζει τα 19 χρόνια, καθιστά σημαντική μια πιο πλήρη ασφάλιση με πρόσθετες καλύψεις όπως για παράδειγμα αυτή της οδικής βοήθειας.

Τα πακέτα ασφάλισης και οι πρόσθετες καλύψεις που συμφέρουν

Τα πιο συνηθισμένα πακέτα ασφάλισης που επιλέγουν οι έλληνες επαγγελματίες για αγροτικό είναι η βασική ασφάλεια και το πακέτο πυρός/κλοπής.

Με τιμές από 6,50€/μήνα μπορεί ένας οδηγός να ασφαλίσει ένα όχημα στην Κομοτηνή με βασικό πακέτο ασφάλισης. Στην τιμή αυτή θα έχει την υποχρεωτική από το νόμο κάλυψη της αστικής ευθύνης έναντι τρίτων.

Με λίγα επιπλέον ευρώ το μήνα, συγκεκριμένα με λιγότερα από 8,60€ /μήνα, μπορεί να έχει πέρα από τη βασική, ένα πακέτο πυρός κλοπής, το οποίο θα καλύπτει τα πάντα εκτός από τις ίδιες ζημιές.

Οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε συνδυασμό καλύψεων επιθυμούν ανάμεσα στις διαθέσιμες πρόσθετες καλύψεις της αγοράς. Οι καλύψεις που επιλέγουν οι περισσότεροι οδηγοί στην Ελλάδα και μπορούν να βρουν σε πολύ χαμηλή τιμή είναι οι παρακάτω με:

  • 1,59€/μήνα προσθέτει οδική βοήθεια ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεων αν συμβεί κάποια βλάβη με το αυτοκίνητο τους
  • 0,34€/μήνα ένας οδηγός μπορεί να έχει κάλυψη νομικής προστασίας και έτσι οι νομικές διαδικασίες που μπορεί να προκύψουν δεν τον επιβαρύνουν καθόλου
  • 0,25€/μήνα ένας οδηγός μπορεί να προσθέσει την κάλυψη για το προσωπικό ατύχημα και έτσι, αν την ώρα που οδηγεί ή κατά την επιβίβαση και αποβίβαση από αυτό χτυπήσει τότε η ασφαλιστική εταιρία τον καλύπτει

Παράμετροι που επηρεάζουν τις τιμές των ασφαλίστρων

Η τιμή του ασφαλίστρου επηρεάζεται από μια πληθώρα παραγόντων. Παράμετροι τιμολόγησης όπως ο ταχυδρομικός κώδικας, η ηλικία του οδηγού, η διάρκεια ασφάλισης και η αξία του οχήματος επηρεάζουν σημαντικά την τιμή των ασφαλίστρων. Μια ακόμα σημαντική παράμετρος που μπορεί να κάνει ένα ασφάλιστρο πιο ακριβό είναι το πόσες φορές έχει εμπλακεί ο οδηγός του οχήματος σε τρακάρισμα.

Το ιστορικό ζημιών  όπως ονομάζεται, επηρεάζει την τιμή των ασφαλίστρων. Αυτό σημαίνει πως ένας οδηγός με καθαρό ιστορικό ζημιών είναι βέβαιο πως θα βρει καλύτερες τιμές για την ασφάλεια του, σε σχέση με κάποιον απρόσκετο που έχει συχνά ατυχήματα. Η διαφορά στις τιμές για το ίδιο όχημα μπορεί να φτάσουν έως και 20% ανάμεσα σε έναν οδηγό με καθαρό ιστορικό ζημιών και έναν που έχει εμπλακεί σε ατυχήματα.

 

Η σημασία της σύγκρισης

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους οι οδηγοί πρέπει να συγκρίνουν πακέτα για ασφάλεια αγροτικού οχήματος από πολλές ασφαλιστικές εταιρείες. Για παράδειγμα ένας οδηγός αγροτικού στο νομό Ροδόπης θα πληρώσει από 78€ το χρόνο έως 120€ ετησίως. Η διαφορά των 42 ευρώ είναι αισθητή και κάνει τη σύγκριση τιμών πριν την αγορά ασφαλίστρου, ακόμα πιο απαραίτητη.

Παράλληλα αν ο καταναλωτής επιλέξει ετήσια ασφάλεια αγροτικού αντί για 4 τρίμηνες μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικό ποσό χρημάτων κερδίζοντας έως και 120€ το χρόνο, ενώ μάλιστα αν επιλέξει μια ασφάλεια ετήσιας διάρκειας αντί για 2 εξάμηνες εξοικονομεί έως 91€ ετησίως. Η ασφαλιστική αγορά και οι τιμές αλλάζουν συνέχεια κάνοντας την σύγκριση απαραίτητη για κάθε οδηγό.

 

Η σύγκριση είναι εξοικονόμηση

Επιπλέον υπάρχουν περίοδοι που μπορούν οι οδηγοί να βρουν ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις και έτσι να επωφεληθούν ακόμα περισσότερο. Ο υπολογισμός των ασφαλίστρων δεν ίδιος από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η κάθε μια ανάλογα με το πόσο σημαντικούς αξιολογεί τους πιθανούς κινδύνους διαμορφώνει την τιμή του ασφαλιστικού συμβολαίου που θα βρει ο οδηγός στην αγοράς.

Οι τιμολογήσεις λοιπόν μπορούν να αλλάξουν με αποτέλεσμα η σύγκριση να αποτελεί μονόδρομο για τους καταναλωτές ώστε να βρουν το πακέτο και τις καλύψεις που τους ταιριάζουν στην χαμηλότερη τιμή. Όταν ένας οδηγός συγκρίνει πριν αγοράσει, βρίσκει αυτό που πραγματικά τον συμφέρει. Πλέον η ασφαλιστική αγορά εξελίσσεται διαρκώς και το να βρει κανείς ασφάλεια για το αγροτικό όχημά του γίνεται ακόμα πιο γρήγορα και εύκολα μέσω της  online ασφάλισης μέσα από πολύ απλά βήματα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό