Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ 2021

Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ 2021

Μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς και της ελληνικής οικονομίας κατά το 2022, παρά την παρούσα δύσκολη συγκυρία που δημιουργεί πιέσεις τόσο στην εγχώρια, όσο και στις διεθνείς αγορές, έστειλαν οι κυβερνητικοί, θεσμικοί και επιχειρηματικοί φορείς, που συμμετείχαν στην 19η απονομή των Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ 2021.

Η τελετή απονομής των βραβείων-θεσμός για την ετήσια αξιολόγηση των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών, πραγματοποιήθηκε ψηφιακά μέσα από το LiveOnExpoComplex, το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο τηςLiveOn.Για 19η συνεχόμενη χρονιά, το περιοδικό ΧΡΗΜΑ διοργάνωσε τα Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ, σε συνεργασία με την ethosEVENTS και το οικονομικό και επιχειρηματικό portalbanks.com.gr, με στόχο την ανάδειξη των επιχειρήσεων που στηρίζουν την ελληνική οικονομία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του χρηματιστηριακού θεσμού.

Στην εκδήλωση, με κεντρικούς ομιλητές τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγόρας κα. Βασιλική Λαζαράκου, βραβεύθηκε ως Καλύτερη Εταιρεία2021 η LamdaDevelompent.

Την κορυφαία διάκριση του “ManageroftheYear έλαβε ο κ. Γεώργιος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ.

Την τιμητική διάκριση «Εμβληματική Προσωπικότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών», έλαβαν ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος Δ.Σ. Quest Συμμετοχών Α.Ε. και η κα. Έφη Κουτσουρέλη, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Quest Συμμετοχών Α.Ε.

Στην κεντρική του ομιλία ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούραςχαρακτήρισε τα Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ ως μία εμβληματική πρωτοβουλία από την οποία αναδεικνύεται η υγιής επιχειρηματικότητα που άντεξε και αντέχει στην κρίση και καθοδηγεί το μέλλον της χώρας.

«Η οικονομία ανέκαμψε ισχυρότατα το 2021 και υπάρχουν θετικές προοπτικές το 2022, με την ανεργία να μειώνεται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, η καλύτερη επίδοση τα τελευταία 4 χρόνια. Το εισόδημα έχει ενισχυθεί με τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής”, είπε ο υπουργός. «Συνεκτιμούμε όλες τις προκλήσεις, όταν ασκούμε πολιτική, και έχουμε στόχους που έχουν καθοριστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και δεν έχουν μεταβληθεί καθόλου, παρά τις εξωγενείς κρίσεις», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας απαριθμώντας τους:

Υψηλή ανάπτυξη, με σωρευτικά ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, διατηρήσιμη ανάπτυξη με επιδόσεις στην εξωστρέφεια και τις επενδύσεις, να βγει η χώρα το 2022 από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, να μειώσουμε τον όγκο των κόκκινων δανείων, με μεγάλο στόχο την επενδυτική βαθμίδα το 2023, με απαραίτητη προϋπόθεση την εκπλήρωση όλων των παραπάνω.Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι το 2022 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η καΒασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Management Board) της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), επεσήμανε στην ομιλία της ότι το 2021 ήταν μία πολύ καλή (αναπτυξιακά) χρονιά για τα ελληνικά κεφάλαια, καθώς μέσα από το Χ.Α. αντλήθηκαν περί τα 6 δισ. ευρώ, ένα πενταπλάσιο ποσό σε σχέση με το 2019 και το 2020. Για το 2022, ανέφερε ότι «θα μας απασχολήσει το ESG, κατά κόρον, όχι μόνο εμάς, αλλά και την Ευρώπη, καθώς με την πράσινη συμφωνία όλες οι εταιρείες θα πρέπει να ενσωματώνουν τα κριτήρια αυτά σε μια καθαρή κυκλική οικονομία. Πρέπει οι εταιρείες να χαράξουν στρατηγική και να κάνουν βήματα για να καταστούν ανταγωνιστικές, καθώς και οι επενδυτές πλέον ζητούν την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG. H Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι αποφασισμένη να συμβάλει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην ενημέρωση για να δείξει πόσο σημαντική είναι η ενσωμάτωση από τις εισηγμένες των κριτηρίων».

Η ίδια επεσήμανε ότι οι προκλήσεις για το 2022 αφορούν σε νέα θέματα, σχετικά με νέα προϊόντα, όπως τα κρυπτονομίσματα, ενώ προκλήσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν το ενεργειακό κόστος και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.

Ο κ.Κρις Αίσωπος Πρόεδρος, Ελληνική Ένωση Διαχειριστών Συλλογικών Επενδύσεων και Περιουσίας (ΕΘΕ) και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Trust, ανέφερε ότι «το 2021 ήταν ήταν ένα δύσκολο έτος και το μονοπάτι δεν ήταν στρωμένο με ροδοπέταλα. Ως Ένωση απαριθμήσαμε 9 μέλη που ήρθαν κοντά μας, μετράμε νέα μέλη ΑΕΕΑΠ και τα μεγαλύτερα ενεργητικά. Το χαμηλό περιβάλλον επιτοκίων βοηθάει. Η Ευρώπη είναι σε άλλη φάση της οικονομίας, δεν προβλέπουμε αυξητική τάση των επιτοκίων, όσο η FED». Τόνισε δε, ότι «Εμείς, ως επαγγελματίες με πιστοποιημένο προσωπικό, με περγαμηνές, με επαγρύπνηση 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, είμαστε οι κατάλληλοι άνθρωποι για να οδηγήσουν τις περιουσίες των πελατών προς το μέλλον. Ως Ένωση δίνουμε βαρύτητα στην εξωστρέφεια και τις πιστοποιήσεις ESG. Θα ασκήσουμε θεσμική επιρροή».

Η κα Χαρίκλεια Απαλαγάκη Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, τόνισε στην ομιλία της: «Καταφέραμε και είχαμε μία θετική πιστωτική επέκταση τα τελευταία δύο χρόνια και θα είναι έντονη και το 2022. Ο τραπεζικός τομέας, βάσει στοιχείων, κατάφερε να στηρίξει την οικονομία και ένα σημαντικό μερίδιο διοχετεύτηκε σε ΜμΕ επιχειρήσεις, καθώς οι μεγάλες έχουν πρόσβαση και σε άλλες πηγές χρηματοδότησης.Πλέον το τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να διαθέσει τους πρώτους πόρους και οι τράπεζες προχώρησαν ήδη στη σύνταξη και δημοσιοποίηση πρόσκλησης στις επιχειρήσεις για την υποβολή φακέλων με φόντο το Ταμείο Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτήσει 5 πυλώνες που δεν είναι περιοριστικοί. Οι ΜμΕ επιχειρήσεις εκτιμούμε ότι θα ενισχυθούν, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών».

Η κα Κωνσταντίνα Καρατοπούζη, ChiefOperatingOfficer, (COO) της LAMDADevelopment, ανέφερε ότι το 2021 ήταν μία χρονιά-ορόσημο για την LAMDA Development διότι ξεκίνησε και επίσημα το εμβληματικό έργο στο Ελληνικό. «Θέλουμε να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε το Ελληνικό να αποτελέσει βασικό μοχλό τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης, συμβάλλοντας στη συλλογική προσπάθεια της χώρας», τόνισε, παρουσιάζοντας στην συνέχεια την πορεία και το χρονοδιάγραμμα του έργου. Ταυρόχρονα, επεσήμανε ότι τα εμπορικά κέντρα της Lamda εμφανίζουν πορεία ανάκαμψης σε σχέση με τα έτη της πανδημίας, παρουσιάζοντας πληρότητα 100%.

Ο κ. Αλέξανδρος Αργυρός, ManagingDirector&HeadofInvestmentBankingAXIAVenturesGroup, ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι το 2021 ήταν μία έντονα μεταβατική χρονιά.

«Εμείς πραγματοποιήσαμε πάνω 30 επιχειρηματικές συναλλαγές σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και όχι μονο στον τραπεζικό χώρο. Πέραν της διασποράς, επρόκειτο για πολύ διαφορετικά ήδη συναλλαγών. Εξίσου σημαντικό ότι είδαμε να εμφανίζονται και πολλοί ξένοι παίκτες».

Ο ίδιος εκτιμά ότι έχουμε να δούμε πολλά παράπάνω στην Ελλάδα το 2022 και αργότερα. Ωστόσο υπάρχει μεταβλητότητα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σε σχέση με τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον. Το 2022 μπορούμε να δούμε ευκαιρίες σε μία ευρεία γκάμα. Όπως επεσήμανε ο κ. Αργυρός, οι παραδοσιακοί πυλώνες (τουρισμός, κατασκευές, ενέργεια) της οικονομίας θα συνεχίσουν να δίνουν τροφή. «Πλέον έχουμε πείσει την διεθνή κοινότητα για την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό. Αυτό που μένει είναι να αποδείξουμε πού αξίζει να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους. Σίγουρα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και μέσω των εισηγμένων. Πιστεύω ότι θα υπάρξει δραστηριότητα και με νέες εισαγωγές. Θα υπάρξει ωστόσο μεγαλη δραστηριότητα εξωχρηματιστηριακά» επεσήμανε.

Ο κ. Αθανάσιος Στ. Κουλορίδας, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών, Επίκουρος Καθηγητής Δικαίου Εταιριών και Κεφαλαιαγοράς στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέφερε κατά την ομιλία του ότι η προηγούμενη χρονιά ήταν μια χρονιά πρωτόγνωρης εμφάνισης μεγεθών, όπως ο πληθωρισμός. Άλλα, επίσης σημαντικά ζητήματα, όπως γεωπολιτικά ζητήματα και το υψηλό ενεργειακό κόστος, συνεχίζονται και το 2022. «Το ΧΑ φαίνεται να πηγαίνει καλά, πιστεύουμε ότι θα φτάσει τις 2.000 μονάδες. Δεν παύει όμως να αποτελεί ένα περιφερειακό χρηματιστήριο, με τον κίνδυνο να δεχθεί περισσότερες πιέσεις. Πολύ σημαντικό στο πλαίσιο αυτό να δούμε μία στρατηγική και ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για την τοποθέτηση της αγοράς στην βιώσιμή ανάπτυξη και την εταιρική και κοινωνική ευθύνη. Οι επενδυτές ενδιαφέρονται πλέον για βιώσιμα χαρακτηριστικά στις επενδύσεις τους. Το ΧΑ πρέπει να είναι ένα κλαμπ των αρίστων της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Κουλορίδας.

Ο κ. Σπυρίδων Κυρίτσης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), εξήρε την σημασία των Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ, σημειώνοντας ότι βοηθούν να κρατηθεί ο σφυγμός της αγοράς ζωντανός. Όπως ανέφερε, η χρονιά ξεκίνησε θετικά. Ο ίδιος πιστεύει ότι θα είναι χρονιά έντονης μεταβλητότητας, που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες (ενεργειακά, γεωπολιτικά, πληθωρισμός, πανδημία, επιτόκια). «Όλοι έχουμε μεγάλη προσμονή να δούμε πως θα κινηθούν οι επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μεγάλο κεφάλαιο επίσης αποτελεί το ESG. Αυτή η πρόκληση θα ενδυναμώσει εταιρείες που θα αναδειχθούν στον τομέα αυτό», ενέφερε, εκτιμώντας παράλληλα ότι «η αλλαγή στην διοίκηση της ΕΧΑΕ θα δώσει έναν άλλο τόνο στην αγορά και τα δρώμενα. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέες εισαγωγές εταιρειών. Ειναι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο πρέπει να υποστηρίξει και η πολιτεία».

Ο κ.Γιάννης Νεοκοσμίδης, Επικεφαλής διαχείρισης Χαρτοφυλακίου Euroxx Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, ανέφερε ότι πέρυσι ήταν πολύ δύσκολες οι συνθήκες, γιατί δεν αντιμετωπίζαμε μία συνηθισμένη χρηματοπιστωτική κρίση. «Φέτος ασχολούμαστε κυρίως με τα «απόνερα», τα οποία ωστόσο δημιουργούν συγκεκριμένα προβλήματα. Μεγάλο ζήτημα αποιτελεί ο πληθωρισμός και η περαιτέρω διαμόρφωσή του μέσα στην χρονιά. Παρακολουθούμε στενά τις τράπεζες, οι οποίες ωστόσο πιστεύουμε ότι αυτή την φορά θα είναι πολύ προσεκτικές και δεν θα προχωρήσουν σε άκρατη αύξηση επιτοκίων, ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και να υπάρξει υγιής ανάπτυξη», κατέληξε.

Ο κ.Αλέξανδρος Χατζόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ,Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών,ανέφερε ότι η φετινή χρονιά αποτελείμια ιδιαίτερη καμπή για την χώρα μας , με την διαφαινόμενη έξοδο από μία παρατεταμένη κρίση (οικονομική και πανδημία). Η θετική πλευρά είναι ότι η κρίση επιτάχυνε τις τεχχνολογικές εξελίξεις, αναβαθμίζοντας το επενδυτικό προφίλ της χώρας, με αποτέλεσμα πλέον να δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις. «Θέλουμε να βλέπουμε το μέλλον περισσότερο ως ευκαιρία παρά ως απειλή», επεσήμανε ο κ. Χατζόπουλος, σημειώνοντας ότι το ΧΑ μπορεί να αποιτελέσει πηγή ενδυνάμωσης της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας στη χώρα. Υπάρχουν όμως βασικές προυποθέσεις, όπως τόνισε.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα πρέπει να βασίζονται στην καινοτομία και την βιωσιμότητα, να υπάρχουν υποδομές διαφάνειας, πληροφόρησης και εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι η εκπλήρωση κριτηρίων ESG αποτελεί προύπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων.

 

ΑπονομήΤιμητικών Διακρίσεων

Ο κ. Γεώργιος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, κατά την βράβευσή του ως «Manager of the Year», ανέφερε: «Η ΔΕΗ είχε, έχει και θα συνεχίσει να έχει μεγάλη συνεισφορά στην οικονομία της χώρας. Έχουμε βεβαίως ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας ώστε η ΔΕΗ να πετύχει να συμβάλλει πιο δυναμικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. Η πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και οι ομολογιακές εκδόσεις, μας δίνουν την δυνατότητα να προχωρήσουμε στις επενδύσεις σε ΑΠΕ και να ενισχύσουμε το μίγμα της παραγωγής, ώστε να αποφύγουμε μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή κεφαλαιακά ΔΕΗ, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Πρόκειται για στόχο πρωταρχικής σημασίας και θα είμαστε όλοι πολύ ικανοποιημένοι αν σε λίγα χρόνια έχουμε καταφέρει να συμβάλλουμε στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας».  Σε ό,τι αφορά την παρούσα κρίση, ανέφερε ότι η ΔΕΗ εργάζεται σκληρά ώστε να βοηθήσει στο βαθμό που μπορεί τους πελάτες της.

Ο κ.Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος Δ.Σ. Quest Συμμετοχών Α.Ε., κατά την βράβευσή του ως «Εμβληματική Προσωπικότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών», ανέφερε: «Η βράβευση συμπίπτει με πολλά ορόσημα για την εταιρεία, αρχής γενομένης της επετείου των 40 χρόνων από την ίδρυσή της, των 24 ετών από την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και της πρόσφατης ένταξης της μετοχής στον δείκτη FTSE25 Large Cap. Είμαι γεμάτος αισιοδοξία ότι μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα».

Η καΈφη Κουτσουρέλη, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Quest Συμμετοχών Α.Ε., κατά την βράβευσή της ως «Εμβληματική Προσωπικότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών», ανέφερε: «Τον τελευταίο χρόνο κάναμε μία κούρσα ταχύτητας,έχοντας επιτύχει πλέον πολύ εντυπωσιακά  νούμερα. Έχουμε δεκαπλασιάσει την αξία μας τα τελευταία 5 χρόνια. Η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις και ανέδειξε ακόμα περισσότερο τις εταιρείες του ομίλου μας, οι οποίες πρωτοστατούν στον τεχνολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό. Βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον και πιστεύουμε ότι τα καλύτερα για τον όμιλό μας είναι εμπρός μας».

Θυμίζουμε πως τα βασικά κριτήρια με βάση τα οποία η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού ΧΡΗΜΑ αξιολόγησε και πρότεινε στο κοινό τις εταιρείες που συμμετείχαν στην ψηφοφορία αποτελούν η ανάπτυξή τους, οι επενδύσεις, οι καινοτόμεςδράσεις τους, ο διεθνοποιημένοςπροσανατολισμός τους, τα θετικάαποτελέσματα και η συμπεριφορά τους απέναντι στη χρηματιστηριακήαγορά και στο επενδυτικόκοινό.

Photo1:Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών

Photo2 :Βασιλική Λαζαράκου, Διδ. Νομικής, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Management Board) της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA)

Photo3 :Γεώργιος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΔΕΗ, Manager of the Year

Photo4 :Κωνσταντίνα Καρατοπούζη, Διευθύντρια Λειτουργιών (COO), LAMDA Development, Βραβείο καλύτερης εταιρίας – 2021, LAMDA Development.

Photo5 :Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος Δ.Σ. Quest Συμμετοχών Α.Ε., Εμβληματική Προσωπικότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό