Επιδότηση για το ρεύμα και το 2002 – Ποιοι θα την λάβουν !;

Επιδότηση για το ρεύμα και το 2002 – Ποιοι θα την λάβουν !;

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος προκειμένου να δημιουργεί το πακέτο μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και στις αρχές του 2022.

Η εφαρμογή μέτρων στήριξης είναι δεδομένη καθώς η μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Δεκέμβριο θα κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών ενώ τα συμβόλαια με τις τιμές του φυσικού αερίου παραπέμπουν σε έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα με τιμές χονδρικής πάνω από τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο.

Το πακέτο των μέτρων στήριξης για τους πρώτους μήνες του 2022 θα είναι διαφοροποιημένο σε σχέση με το τι ίσχυσε μέχρι τώρα. Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος θα εξακολουθήσουν να επιδοτούνται με πόρους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης αλλά αυτή τη φορά θα θεσπιστούν κριτήρια προκειμένου να εξαιρεθούν τα πολύ εύρωστα νοικοκυριά. Αρμόδιες πηγές, διαβεβαιώνουν ότι τα κριτήρια που θα επιβληθούν – τα οποία δεν είναι απαραίτητο ότι θα είναι αποκλειστικά εισοδηματικά- θα είναι αρκετά “χαλαρά” ώστε να μην αποκλειστούν παρά μικρός αριθμός νοικοκυριών. Ποιοι θα λάβουν επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και το 2022


Πόσο θα μας κοστίσει η θέρμανση μετά το ράλι ακρίβειας σε ρεύμα και φυσικό αέριο – Ποια επιλογή συμφέρει

Άλλωστε, σε αντίθετη περίπτωση θα υπήρχε κίνδυνος να δημιουργηθεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα καθώς οι επιβαρύνσεις έτσι όπως έχουν εξελιχθεί οι τιμές του ρεύματος, φτάνουν στα 25 ευρώ για κάθε 100 κιλοβατώρες, ήτοι ακόμη και στα 100 ευρώ ανά μήνα για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει μόλις 400 κιλοβατώρες ανά μήνα (σ.σ σχετικά μικρή κατανάλωση ειδικά για νοικοκυριό που χρησιμοποιεί ρεύμα για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης).

 

Τα κριτήρια
Τα κριτήρια για την επιλογή των νοικοκυριών που θα επιδοτηθούν – η επιβολή τους συνιστά απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – δεν έχουν οριστικοποιηθεί κάτι που πάντως εξετάζεται με στόχο οι αποφάσεις να έχουν ληφθεί στις αρχές του 2022.

Η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων (ώστε να εξαιρεθούν όσοι εμφανίζουν πολύ υψηλό εισόδημα) έχει πολλές τεχνικές δυσκολίες καθώς ο τελικός αποδέκτης των πληροφοριών θα πρέπει να είναι οι εταιρείες ρεύματος. Γι’ αυτό και μελετώνται και περιουσιακά κριτήρια (σ.σ πχ επιφάνεια ακινήτου ή αξία ακινήτου που είναι μια πληροφορία που ήδη υπάρχει στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας) ή κριτήρια κατανάλωσης που άλλωστε κατά κάποιο τρόπο υπάρχουν ήδη (σ.σ επιδοτούνται καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες αλλά όχι από 300 κιλοβατώρες και πάνω.

Ποιοι θα λάβουν επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και το 2022

 

Πακέτο μέτρων στήριξης
Στο πακέτο των μέτρων στήριξης του 2022 θα επιδιωχθεί να ενταχθούν μέτρα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χωρίς καν την επιδότηση των 49,5 ευρώ που λαμβάνουν τα νοικοκυριά, οι λογαριασμοί ρεύματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εμφανίζονται “φουσκωμένοι” κατά πολλές εκατοντάδες ευρώ με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλέον φόβοι προς δύο κατευθύνσεις:

  1. Πρώτον για κύμα απλήρωτων λογαριασμών στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και
  2. Δεύτερον για κύμα μετακύλισης των ανατιμήσεων του ρεύματος στα τελικά προϊόντα με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού στις ρχές του 2022 ακόμη και πάνω από το 5%.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό