Επίσκεψη Χαρίτου στο ΚΕΦΙΑΠ και συζήτηση με τους εργαζόμενους για τις ανάγκες του Κέντρου

Επίσκεψη Χαρίτου στο ΚΕΦΙΑΠ και συζήτηση με τους εργαζόμενους για τις ανάγκες του Κέντρου

Στη Βουλή θα συζητηθεί αργά το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Μαρτίου η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για τη λειτουργία του χώρου Υδροθεραπείας και Αποκατάστασης του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Κομοτηνής, που θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία, κινητικά κι όχι μόνο προβλήματα.

Ενόψει της συζήτησης στη Βουλή ο κος Χαρίτου επισκέφτηκε το ΚΕΦΙΑΠ όπου συνομίλησε με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής Γ.Πατλάκα και εργαζόμενους της δομής. Ενημερώθηκε συνολικά για τη λειτουργία του Κέντρου με εξειδικευμένο προσωπικό των ειδικοτήτων εργοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, λογοθεραπείας κα, και την παροχή υπηρεσιών προς παιδιά και ενήλικες με νευρομυϊκές διαταραχές, αναπτυξιακές διαταραχές, αυτισμό, νοητική υστέρηση κα. Ενώ έγινε εκτενής συζήτηση για την ανάγκη πρόσληψης επιπλέον εξειδικευμένου προσωπικού προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει και ο χώρος Υδροθεραπείας, ένας χώρος που κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί τις ανάγκες ατόμων με αναπηρία, όμως παραμένει αναξιοποίητος.

Το ΚΕΦΙΑΠ υπάγεται διοικητικά στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και την 4η ΥΠΕ, όμως παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις τοπικών φορέων, όπως του συλλόγου ατόμων με κινητικά προβλήματα και φίλων «Περπατώ» και του σωματείου ΑμΕΑ Ροδόπης, και μολονότι έχουν κατατεθεί ολοκληρωμένες προτάσεις για τη λειτουργία του χώρου υδροθεραπείας, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από πλευράς του Υπουργείου Υγείας.

Ο βουλευτής στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή θα ζητήσει από τον υπουργό Υγείας να εξηγήσει τους λόγους που δε λειτουργεί ο χώρος Υδροθεραπείας και Αποκατάστασης του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Κομοτηνής αλλά και να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να λειτουργήσει ο χώρος αυτός προς όφελος των ατόμων με αναπηρία της περιοχής.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον υπουργό Υγείας

Θέμα: Να λειτουργήσει ο χώρος Υδροθεραπείας και Αποκατάστασης του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Κομοτηνής

 

Το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Κομοτηνής (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) είναι  μια  δομή που έχει ως στόχο να προσφέρει υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειες τους, αντιμετωπίζοντας το άτομο και το περιβάλλον του σφαιρικά. Να ενημερώνει την κοινωνία, εστιάζοντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, στην άρση των προκαταλήψεων, στην ανάπτυξη της προσπελασιμότητας, αλλά και στην αλλαγή νοοτροπίας και στάσης απέναντι στα άτομα με αναπηρίες. Η δομή αυτή που έχει την  έδρα της στην Κομοτηνή, εξυπηρετεί τις ανάγκες κατοίκων συνολικά της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενώ  υπάγεται διοικητικά στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής και την 4η ΥΠΕ.

Και ενώ στους στόχους του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. είναι να προσφέρει ολοκληρωμένη φροντίδα στα άτομα με αναπηρίες, δυστυχώς στο Κέντρο υπάρχει δομή που παραμένει αναξιοποίητη και δε λειτουργεί, ενώ θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα και τη ζωή ανθρώπων με αναπηρία, κινητικά κι όχι μόνο προβλήματα. Πρόκειται για τον χώρο Υδροθεραπείας και Αποκατάστασης, το τμήμα της πισίνας και της μπανιέρας, που δε λειτούργησε ποτέ, στερώντας από δυνητικά ωφελούμενους τις ευεργετικές ιδιότητες της θεραπευτικής κολύμβησης. Πρόκειται για  μια μορφή θεραπείας, η οποία εφαρμόζεται για τη βελτίωση της κινητικότητας του παιδιού – ενηλίκου. Παράλληλα όμως ενδείκνυται για νευρομυϊκές διαταραχές, όπως είναι η εγκεφαλική παράλυση, η μυοπάθεια κ.ά., για διαταραχή λόγου, για ΔΕΠΥ, για αναπτυξιακές διαταραχές, όπως είναι ο αυτισμός, το σύνδρομο Aspenger, αλλά και για τη νοητική υστέρηση.

Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις φορέων της περιοχής, όπως του συλλόγου ατόμων με κινητικά προβλήματα και φίλων Ν.Ροδόπης «Περπατώ» και του σωματείου ΑμΕΑ Ροδόπης, για τη λειτουργία του χώρου Υδροθεραπείας και Αποκατάστασης, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα  καμία ανταπόκριση, με την επίκληση αστήριχτων λόγων, όπως την αδυναμία λειτουργίας του χώρου από το φορέα, που έχει την διοικητική ευθύνη, δηλαδή το Νοσοκομείο Κομοτηνής και την 4η ΥΠΕ.  Σχετικό αίτημα κατατέθηκε  εκ μέρους του συλλόγου ατόμων με κινητικά προβλήματα και φίλων Ν.Ροδόπης «Περπατώ» για παραχώρηση του χώρου Υδροθεραπείας και Αποκατάστασης. Στο αίτημα, που περιλάμβανε ολοκληρωμένη πρόταση εφαρμογής ενός σύγχρονου μοντέλου κοινωνικής επιχειρηματικότητας  με  τη σύμπραξη των συναρμόδιων φορέων προκειμένου ο χώρος να καταστεί βιώσιμος και λειτουργικός, δε δόθηκε καμία απάντηση από την πλευρά του υπουργείου και της 4η ΥΠΕ.

Κοινή πεποίθηση όλων των φορέων ατόμων με αναπηρία αλλά και των τοπικών κοινωνιών είναι πως η μη λειτουργία μίας τέτοιας δομής, με ευθύνη της Πολιτείας, αποτελεί απώλεια για την περιφέρεια και τους πολίτες της. Αντίθετα η λειτουργία της είναι μία ευκαιρία και ένα εργαλείο για την παροχή σημαντικών υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία, με μοναδικό σκοπό τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ανάπηρων ατόμων σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας.

Βάσει των παραπάνω ερωτάται ο κος υπουργός:

Είναι στις προθέσεις σας να λειτουργήσει ο χώρος Υδροθεραπείας και Αποκατάστασης του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Κομοτηνής;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό