
Eπιστροφή ενοικίου 2026 – Τι να προσέξετε στο Ε1
Όσοι ενοικιαστές θέλουν να λάβουν την επιστροφή ενοικίου το 2026 θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης, καθώς η καταβολή της ενίσχυσης συνδέεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σωστή συμπλήρωση των στοιχείων.
Βασική προϋπόθεση είναι να έχει υποβληθεί στην ΑΑΔΕ η Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης, δηλαδή το μισθωτήριο του ακινήτου, έως τις 15 Ιουλίου 2026.
Παράλληλα, στη φορολογική δήλωση του φορολογικού έτους 2025, και ειδικότερα στο έντυπο Ε1, στον Πίνακα 6, θα πρέπει να έχει αναγραφεί ο αριθμός της συγκεκριμένης δήλωσης μίσθωσης.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στη συμπλήρωση του κωδικού 081 του Ε1, όπου οι φορολογούμενοι οφείλουν να δηλώσουν το συνολικό ποσό των ενοικίων που κατέβαλαν μέσα στο έτος και όχι το μηνιαίο μίσθωμα.
Ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχει δηλωθεί ο αριθμός του μισθωτηρίου στο Ε1, η ΑΑΔΕ προβλέπεται να προχωρήσει σε διασταυρωτικό έλεγχο. Εφόσον τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του μισθωτή ταυτίζονται με τα στοιχεία της ενεργής δήλωσης μίσθωσης, μέσω του αριθμού παροχής ρεύματος, η ενίσχυση θα καταβληθεί κανονικά.
Το ποσό της επιστροφής θα υπολογιστεί με βάση το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ εκείνου που προβλέπεται στο δηλωμένο μισθωτήριο και αυτού που έχει δηλωθεί από τον εκμισθωτή στη δική του φορολογική δήλωση.
Η πληρωμή της ενίσχυσης θα γίνει εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασμό IBAN που έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ, είτε μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE είτε μέσω της εφαρμογής myAADEapp.
Για πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία εξυπηρέτησης φορολογουμένων my1521, είτε τηλεφωνικά στο 1521 τις εργάσιμες ημέρες, είτε ψηφιακά όλο το 24ωρο, μέσω της σχετικής κατηγορίας για στεγαστικά προγράμματα και επιστροφή ενοικίου.
workenter.gr
