Επιταγή ακρίβειας και νέο Μarket Pass: Θα ληφθούν μέτρα στήριξης για τους πολίτες; Τι λέει ο αρμόδιος υπουργός

Επιταγή ακρίβειας και νέο Μarket Pass: Θα ληφθούν μέτρα στήριξης για τους πολίτες; Τι λέει ο αρμόδιος υπουργός

Για το εάν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε μέτρα στήριξης για την κοινωνία, σε περίπτωση που ανέβουν οι τιμές στο πετρέλαιο και δεδομένου ότι  η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι δύσκολη, ρωτήθηκε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA.

«Η κατάσταση είναι ευμετάβλητη», απάντησε ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε: «Παρακολουθούμε κάθε μέρα τις εξελίξεις. Επιχειρούμε πάντα να έχουμε λεφτά στην άκρη. Γιατί αυτή είναι η δουλειά μας στο υπουργείο Οικονομικών… να μην πάμε να τινάξουμε την μπάγκα στον αέρα, για να κάνουμε τους καλούς. Βλέπουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά εάν τύχει μια φυσική καταστροφή ή εάν ξεφύγει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και επηρεαστεί η τιμή του πετρελαίου δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί; Κρατούμε μια στάση αναμονής».

Τι είπε για έκτακτο βοήθημα, νέο market pass και επίδομα στο ρεύμα;

Επίσης ρωτήθηκε εάν θα δοθεί στο τέλος του χρόνου έκτακτο βοήθημα και εάν θα υπάρξουν νέο market pass και κάποιο επίδομα στο ρεύμα. « Εμείς προσπαθούμε πάντα να δίνουμε αυτά που αντέχει ο προϋπολογισμός και η οικονομία. Μετά τις εκλογές, περάσαμε αμέσως σε έναν νόμο με τον οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το 50% του προεκλογικού μας προγράμματος στην οικονομία», απάντησε και ξεκαθάρισε πως «δεν έχει ληφθεί καμία απολύτως απόφαση για έκτακτο επίδομα, market pass. Όλα αυτά είναι σενάρια. Το μόνο που ισχύει είναι η δέσμευση του πρωθυπουργού, αλλά είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για όλα αυτά τώρα, θα ήταν ανεύθυνο».

Για το αν θα δοθεί κάποια επιταγή ακρίβειας στο τέλος του χρόνου στους χαμηλοσυνταξιούχους είπε πως «δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση». «Το γεγονός ότι πάνε καλύτερα από το αναμενόμενο η οικονομία και ο προϋπολογισμός δεν είναι θετικό μόνο για μας, αλλά είναι καλό τελικά και για τους συνταξιούχους, για τους ανθρώπους που είναι σε ανάγκη γενικότερα. Διότι μπορεί κανείς από το όποιο μικρό έστω περίσσευμα υπάρξει να μπορέσει να δώσει κάτι», τόνισε με έμφαση.

«Ο προϋπολογισμός υπεραποδίδει μέσα σε ένα όριο παρά τις εκτιμήσεις ορισμένων πως η κυβέρνηση είναι καταστροφική. Δεν γίναμε από τη μια στιγμή στην άλλη ξαφνικά Σουηδία ή Ελβετία. Είναι δεδομένο ότι αυτήν την ώρα η πρόβλεψή μας είναι ότι πάμε για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,1%, αυτό λέει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Πριν από μερικούς μήνες και εμείς βλέπαμε πως αυτό το πλεόνασμα θα πήγαινε παρακάτω, ωστόσο πήγε καλύτερα το πράγμα. Και αυτό δεν έτυχε, πέτυχε. Είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής και για αυτό  προσπαθούμε. Συνδυάζουμε πάντοτε την οικονομική σοβαρότητα με την κοινωνική ευαισθησία. Διότι κάθε κυβέρνηση θέλει να είναι κοινωνικά ευαίσθητη και ποτέ δεν χαρίζουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας σε κανέναν. Αλλά προϋπόθεση των κοινωνικών παροχών είναι να έχεις λεφτά να δίνεις. Άρα μας ενδιαφέρει να υπάρχουν πάντα τα θεμέλια», σημείωσε μεταξύ άλλων ο  υπουργός.

Πηγή: enikonomia.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό