Έρχεται αύξηση στη τιμή του ψωμιού

Έρχεται αύξηση στη τιμή του ψωμιού

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει τα πάνω-κάτω στην οικονομία, με αποτέλεσμα να μην μείνει ανεπηρέαστο ούτε αυτό το καθημερινό αγαθό.

Οι δύο άμεσα εμπλεκόμενες χώρες, Ρωσία και Ουκρανία, αντιπροσωπεύουν:

  • το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού
  • το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών καλαμποκιού

Επομένως, δεδομένου ότι το εμπόριο από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας παρεμποδίζεται, ο πληθωρισμός ανά τον πλανήτη στον τομέα των τροφίμων ανεβαίνει συνεχώς και έχει ήδη καταγράψει ρεκόρ δεκαετίας.

Παράλληλα, οι παγκόσμιες τιμές αναφοράς του σιταριού στο Σικάγο έχουν φτάσει στο +40%.

Εκατομμύρια άνθρωποι, με αποκορύφωμα εκείνους που ζουν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, θα επηρεαστούν άμεσα από την τραγική αυτή κατάσταση, καθώς οι εν λόγω περιοχές είναι πιο εξαρτημένες από τις εισαγωγές.

Για να αντιληφθεί κανείς τι συμβαίνει και τι αναμένεται να συμβαίνει τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ζημιώνονται πολύ από το ουκρανικό ζήτημα.

Όταν δύο από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής σιταριού στον κόσμο επηρεάζονται τόσο, καταλαβαίνετε ότι τα νέα δεν είναι καθόλου ευχάριστα ούτε στον συγκεκριμένο τομέα.

«Το κόστος στο ψωμί θα αυξηθεί»

Ο Ρομπ ΜακΚι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανικής Ένωσης Αρτοποιών, αναφέρθηκε στο θέμα και δεν είναι καθόλου αισιόδοξος.

«Δυστυχώς βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, ο πληθωρισμός των τροφίμων και το κόστος των αρτοσκευασμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξηθούν περισσότερο. Αυτό θα επηρεάσει περισσότερο τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία μας», ήταν τα λόγια του.

Επίσης, το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) προβλέπει πτώση των παγκόσμιων αποθεμάτων μεγάλων εξαγωγέων.

Συγκεκριμένα ότι οι προμήθειες σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Ουκρανία, Αργεντινή, Αυστραλία και Καζακστάν πρόκειται να μειωθούν στο χαμηλό εννέα ετών, μέχρι το τέλος της περιόδου 2021-2022.

Να σημειωθεί ότι τα ανοιξιάτικα αποθέματα σιταριού είχαν ήδη μειωθεί λόγω της περυσινής ξηρασίας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό