Έρχονται αλλαγές με βάση το Φιλανδικό μοντέλο στην οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων -Τι λέει ο Δένδιας

Έρχονται αλλαγές με βάση το Φιλανδικό μοντέλο στην οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων -Τι λέει ο Δένδιας

Σαρωτικές αλλαγές της κυβέρνησης στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι εκ βάθρων αλλαγές που έγιναν στην στρατιωτική ηγεσία αντικατοπτρίζουν τη συνολική αλλαγή νοοτροπίας στην οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως γράφει η Ν.  Μπάκουλη στο news247.gr, στο πλαίσιο αυτό, η στρατιωτική θητεία θα τροποποιηθεί με βάση το μοντέλο που εφαρμόζει η Φινλανδία, όπου οι στρατεύσιμοι αποκτούν γνώσεις πάνω στις νέες τεχνολογίες και μπορούν να τις αξιοποιήσουν στην επαγγελματική τους πορεία.

«Θα ακολουθήσουμε κατ’ αρχάς προσαρμόζοντάς το στις δικές μας ανάγκες το φινλανδικό μοντέλο που σημαίνει η θητεία να προσδίδει δυνατότητες στον οπλίτη, αλλά επίσης να του παρέχει τακτική επανεκπαίδευση, ώστε να είναι ενσωματωμένος σε μια μονάδα στην οποία μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον, παρακολουθώντας τα νέα οπλικά συστήματα, τα νέα δόγματα, τις νέες δυνατότητες. Πάμε σε μια νέα πραγματικότητα στη θητεία. Θα την υλοποιήσουμε σταδιακά, αποσκοπώντας σε μία ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

«Αλλά αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα, με μονάδες που έχουν πληρότητα 25% και 30% διεσπαρμένες ανά την χώρα, δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι η πραγματικότητα του 21ου αιώνα, αν θέλουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τις ανάγκες της πατρίδας μας», τόνισε ο υπουργός.

«Πιστεύουμε στον στρατό των πολιτών. Βεβαίως με επαγγελματικά στελέχη, αλλά όχι αμιγώς με επαγγελματικά στελέχη. Από εκεί και πέρα, αυτός ο στρατός των πολιτών για να έχει μια αξία να λέγεται στρατός οφείλει να είναι καλά εκπαιδευμένος και να είναι ενταγμένος σε αξιόμαχες μονάδες», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

«Μονάδες με 25% πληρότητα, των οποίων το 75% θα συμπληρωθεί από εφέδρους οι οποίοι είναι ανεκπαίδευτοι, δεν είναι αξιόμαχες μονάδες. Ουδείς μπορεί να το ισχυριστεί αυτό», κατέληξε.

Πηγή: news247.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό