Έρχονται Αμερικάνοι στρατιώτες και εξοπλισμός στον Έβρο

Έρχονται Αμερικάνοι στρατιώτες και εξοπλισμός στον Έβρο

Στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα στο λιμάνι της όπου μόλις υπογραφεί στις 14 Οκτωβρίου η νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία (MDCA) αναμένεται να σημειωθεί ένα στρατιωτικό ρεκόρ, που σίγουρα θα ενοχλήσει τους γείτονες και πιθανότατα τους Ρώσους.

Τι θα συμβεί; Τον μεγαλύτερο αριθμό ελικοπτέρων (επιθετικών και μη) μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και πυροβόλων ετοιμάζονται να αποβιβάσουν οι Αμερικανοί σε λίγες εβδομάδες στην Αλεξανδρούπολη. Τόση ισχυρή δύναμη πυρός σε ένα λιμάνι και σε ένα αεροδρόμιο πρώτη φορά θα συμβεί στην χώρα. Έφεραν και πέρυσι ελικόπτερα και άρματα μάχης, αλλά εφέτος ο αριθμός τους, η δύναμη πυρός που θα διαθέτουν ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Όλα αυτά τα όπλα θα περάσουν από την Αλεξανδρούπολη στα Βαλκάνια για ασκήσεις των Αμερικανών αλλά και του ΝΑΤΟ.

Το θέμα όμως είναι γιατί οι Αμερικανοί θέλουν τόσο πολύ την Αλεξανδρούπολη που την περιλαμβάνουν και στη νέα αμυντικής συμφωνίας.

Σύφωνα με πληροφορίες η Ουάσιγκτον επιχειρεί να «κλειδώσει» τα Βαλκάνια και να ελέγξει τη Μαύρη Θάλασσα, δημιουργώντας, όπως είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος «μία νέα Σούδα» στο βορειοανατολικότερο άκρο της χώρας μας, με έξοδο προς το Αιγαίο: «Θα έχουμε μια μεγάλη άφιξη το Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων που έχουμε φέρει ποτέ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Βλέπετε ότι κινούμαστε όλο και πιο δυνατά» έσπευσε να ανακοινώσει ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Καθόλου άσχετη με την μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε νέα Σούδα ήταν η επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ στην Ρουμανία και οι συνομιλίες που είχε εκεί στα πλαίσια τη Συμμαχίας.

Μια οφειλόμενη απάντηση στην προκλητικότητα των Τούρκων

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και επίδοξος διάδοχος του Ερντογάν Χουλουσί Ακάρ δήλωσε προκλητικά: «Τι δουλειά έχει η Ελλάδα να κάνει στρατιωτική άσκηση στις Οινούσσες; Είναι μια προβοκάτσια». Παράλληλα κατηγόρησε τη χώρα μας πως επιδιώκει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προβάλλοντας ταυτόχρονα «φιλειρηνικό» προσωπείο αρκεί να γίνουν αποδεκτοί οι παράνομες επιδιώξεις της Άγκυρας στην περιοχή.

Γίνεται ακόμα πιο προκλητικός όταν δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μας νικήσει», με τους νέους εξοπλισμούς που κάνει. Υπάρχει απάντηση σε αυτά; Απλώς θα σας αποκαλύψω τα λόγια του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Φλώρου προς τους επιτελείς του. Είπε ο στρατηγός ότι «για πρώτη φορά η Ελλάδα έπαψε να ακολουθεί την ατζέντα των Τούρκων. Τους ακούμε, τους παρακολουθούμε, έτοιμοι να επέμβουμε όπου απαιτηθεί, πλην όμως δεν ασχολούμαστε μαζί τους. Έχουμε τη δική μας ατζέντα».

Πηγή: tovima.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό