Ερώτηση Γκαρά – Κάτση στη Βουλή για απαξίωση και προσπάθεια κομματικής άλωσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την κυβέρνηση

Ερώτηση Γκαρά – Κάτση στη Βουλή για απαξίωση και προσπάθεια κομματικής άλωσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την κυβέρνηση

Ερώτηση προς τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό & Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Οικονόμου για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και απαξίωση αλλά και το καθεστώς αναξιοκρατίας και κομματοκρατίας που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατέθεσε ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μάριος Κάτσης,  και η Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νατάσα Γκαρά.

 

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο ΑΠΕ βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία κομματικής άλωσης για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που το κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων απαξιώνεται καθημερινά, ολισθαίνοντας προς την ανυποληψία υπό την «επιτελική» διοίκηση των διορισμένων «αρίστων» του Μαξίμου.

 

Οι κ.κ. Κάτσης και Γκαρά επισημαίνουν πως μέσω συγκεκριμένων τροποποιήσεων στο καταστατικό του ΑΠΕ τις οποίες αποπειράται να περάσει, σχεδόν εν κρυπτώ, ο Πρόεδρος και Γεν. Διευθυντής, επιχειρείται η πλήρης χειραγώγηση και ο ασφυκτικός έλεγχος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την έγκριση του Πρωθυπουργού.

 

Επιπλέον, με τις επιχειρούμενες αλλαγές υποβαθμίζεται η παρουσία του Πρακτορείου σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, ανοίγει η «πόρτα» για  αθρόες φωτογραφικές προσλήψεις σε θέσεις ευθύνης αλλά και για «γαλάζια» golden boys τα οποία προβλέπεται να προσληφθούν χωρίς καθορισμένο αντικείμενο εργασίας.

 

«Οι πρακτικές αυτές αποτελούν παράδειγμα αντιδημοκρατικής μεθόδευσης, χαρακτηριστικό της αυταρχικής αντίληψης που έχει επιβληθεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου», τονίζουν Γκαρά και Κάτσης.

 

Τέλος, υπογραμμίζουν πως αναρτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ όπως αυτή που χαρακτήριζε την αξιωματική αντιπολίτευση ως «ΣΥΡΙΖΑ_ξεφτίλες», αποτελούν «αποκορύφωμα της εικόνας απαξίωσής του υπό την παρούσα διοίκηση» και εκθέτουν «διεθνώς το επίσημο κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, τσαλακώνοντας ανεπανόρθωτα την εικόνα της δημοσιογραφίας στη χώρα μας στο εξωτερικό».

 

Κλείνοντας ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απευθύνουν στο αρμόδιο Υπουργό τα εξής ερωτήματα:

 

– Θα καταψηφίσει η κυβέρνηση στην Γενική συνέλευση ως μέτοχος τις αντιθεσμικές μεθοδεύσεις τροποποίησης του καταστατικού που επιχειρεί η διοίκηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ;

– Θα ζητήσει την παραίτηση του Προέδρου και Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ, Αιμίλιου Περδικάρη;

– Θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αποκομματικοποίηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ με διοίκηση που θα επιλέγεται αξιοκρατικά από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, καθώς και το τέλος των golden boys και τον φωτογραφικό διορισμό λίγων και εκλεκτών;

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Οικονόμου

 

ΘΕΜΑ: «Η κυβέρνηση απαξιώνει και επιχειρεί να αλώσει κομματικά το ΑΠΕ –ΜΠΕ»

 

Την ώρα που το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, απαξιώνεται καθημερινά καταγράφοντας μια σειρά ανεπίτρεπτων λαθών που καταδεικνύουν εικόνα κακοδιοίκησης και εγκατάλειψης, μετατρέποντάς το από το επίσημο κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε ειδησεογραφικό «τρολ» (βλ. https://www.thetoc.gr/politiki/best-of-internet/megali-gkafa-tou-athinaikou-praktoreiou-ape–anti-gia-suriza-egrapse-suriza-xeftiles/), ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του επιχειρεί την κομματική άλωση του Πρακτορείου για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας.

 

Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία να γεμίσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ με χρυσοπληρωμένους συμβούλους και να προχωρήσει σε αθρόες φωτογραφικές προσλήψεις χωρίς έλεγχο και λογοδοσία.

 

Όπως έχουμε επισημάνει στο από 4/10/2021 με σχετικό Δελτίο Τύπου μας, οι τροποποιήσεις στο καταστατικό που ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής εισηγήθηκε πρόσφατα αποτελούν ευθεία απόπειρα πλήρους χειραγώγησης και ελέγχου και έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και των σωματείων τους.

 

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, προβλέπεται η κατάργηση της Διεύθυνσης Μακεδονίας Θράκης, υποβαθμίζοντας την παρουσία του Πρακτορείου σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Ανοίγει ο δρόμος για φωτογραφικές προσλήψεις σε θέσεις ευθύνης αποκλείοντας το προσωπικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ τέλος, αυξάνει τις θέσεις «ειδικών συμβούλων» και μάλιστα  με ακαθόριστο αντικείμενο το οποίο θα ορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τον Πρόεδρο, μετά την πρόσληψη.

 

Οι αλλαγές αυτές αποπειράθηκε να γίνουν με την μέθοδο του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», χωρίς διάλογο, διαφάνεια και διαβούλευση και μέσω εκμαίευσης οριακής, ad hoc πλειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα όρια της νομιμότητας.

 

Χαρακτηριστικό των προθέσεών, είναι το γεγονός πως είχαν κρατηθεί κρυφές ως και το «παρά πέντε» από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι πρακτικές αυτές αποτελούν παράδειγμα αντιδημοκρατικής μεθόδευσης, χαρακτηριστικό της αυταρχικής αντίληψης και του καθεστώτος αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας και πελατειασμού που έχει επιβληθεί στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου.

 

Η μετατροπή του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε έναν σκληρό προπαγανδιστικό μηχανισμό ήταν δυστυχώς αναμενόμενη μετά την υπαγωγή του, όπως και της ΕΡΤ, στην εποπτεία του Μαξίμου και του ίδιου του Πρωθυπουργού, γεγονός που όπως είχαμε καταγγείλει, αποτελεί μια παλαιοκομματική και καθεστωτική πρακτική, η νομιμότητα της οποία μάλιστα είχε αμφισβητηθεί και στην προ δωδεκαμήνου σχετική γνωμοδότηση του ΣτΕ.

 

Το τελευταίο κρούσμα της ανάρτησης του ΑΠΕ-ΜΠΕ που χαρακτηρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση ως «ΣΥΡΙΖΑ_ξεφτίλες», το οποίο εκθέτει διεθνώς το επίσημο κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και τσαλακώνει ανεπανόρθωτα την εικόνα της δημοσιογραφίας στη χώρα μας και στο εξωτερικό, αποτελεί αποκορύφωμα της εικόνας απαξίωσής του εν λόγω μέσου υπό την παρούσα διοίκηση.

 

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

– Θα καταψηφίσει η κυβέρνηση στην Γενική συνέλευση ως μέτοχος τις αντιθεσμικές μεθοδεύσεις τροποποίησης του καταστατικού που επιχειρεί η διοίκηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ;

– Θα ζητήσει την παραίτηση του Προέδρου και Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ, Αιμίλιου Περδικάρη;

– Θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για αποκομματικοποίηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ με διοίκηση που θα επιλέγεται αξιοκρατικά από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, καθώς και το τέλος των golden boys και τον φωτογραφικό διορισμό λίγων και εκλεκτών;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Γκαρά Αναστασία

Κάτσης Μάριος

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό