ERTflix-“Έρημη χώρα”: Η πολλά υποσχόμενη μίνι σειρά 8 επεισοδίων με σημαντικά κοινωνικά μηνύματα

ERTflix-“Έρημη χώρα”: Η πολλά υποσχόμενη μίνι σειρά 8 επεισοδίων με σημαντικά κοινωνικά μηνύματα

Τον Οκτώβριο του 2023, το ERTFLIX έσπασε ρεκόρ επισκεψιμότητας με 12 εκατ. επισκέψεις σε μόλις ένα μήνα. Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερες από 400.000 θεάσεις κάθε μέρα και εξ αυτών, το 30% των θεάσεων των σειρών μυθοπλασίας της ΕΡΤ γίνονται πλέον από κινητά τηλέφωνα και ένα επιπλέον 28% από υπολογιστές και tablet. Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι να απορεί κανείς που η πρώτη παραγωγή του ERTFLIX συζητιέται ήδη πολύ.

Η «Έρημη Χώρα» είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό έργο που φέρνει στο προσκήνιο κοινωνικά ζητήματα και προσωπικές σχέσεις με έναν συγκινητικό και βαθιά ειλικρινή τρόπο. Η σειρά, οχτώ επεισοδίων, σε σενάριο-σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέππα, παραγωγής ERTFLIX, θα προβληθεί αποκλειστικά στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ.

Έρημη χώρα: Η σύγχρονη, ελληνική σειρά του ERTFLIX

H Εύα, μια 11χρονη Ελληνορουμάνα που πάσχει από εκλεκτική αλαλία και χάνει σε μια μέρα και τους δυο γονείς της, ο Λουκάς, ο 65χρονος μοναχικός ρατσιστής παππούς της που αρνείται πεισματικά την επιμέλειά της και η Μαρίνα, μια κοινωνική λειτουργός που προσπαθεί να μην οδηγηθεί η Εύα σε ίδρυμα, εμπλέκονται σε μια περιπέτεια κηδεμονίας που θα επιτεθεί στους δαίμονές τους αλλά θα αναγκάσει την «παγωμένη» τους καρδιά να ξυπνήσει ξανά. Η οδυνηρή περιπέτεια κηδεμονίας ενός παιδιού αποτελεί τον συνδετικό κρίκο που ενώνει τους ήρωες της ιστορίας.

Μιλώντας για την «Έρημη Χώρα», στην avant premiere στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο σκηνοθέτης Γιώργος Γκικαπέππας είπε ότι πρόκειται για σειρά «που υπακούει σε μια μορφή που αγαπάω εγώ, σε ένα είδος κατ’ επείγον που αναγκάζει τους ήρωες να λειτουργούν απέναντι σε μια κρισιμότητα. Δηλαδή έρχεται ένα γεγονός, το οποίο δεν έχεις το χρόνο να το πολυσκεφτείς. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία λειτουργείς υποσυνείδητα, οπότε προκύπτουν πράγματα τα οποία πολλές φορές προδίδουν πολλές πτυχές του χαρακτήρα σου. Αυτό έπρεπε να βρω με τους ηθοποιούς. Τι είναι αυτό που τους προδίδει ποιο είναι το παρελθόν τους και πως μπαίνουν σ’ αυτή την ιστορία για να διαχειριστούν το ζήτημα που έχουν. Όλα αυτά έπρεπε να τα δουλέψουμε. Δόξα τω Θεώ, έχω ηθοποιούς που αγάπησαν αυτή τη δουλειά και έδωσαν το καλύτερό τους εαυτό».

Η σειρά είναι μια δυνατή οικογενειακή ιστορία και καθώς αυτή ξεδιπλώνεται, θίγονται κοινωνικά ζητήματα και προβλήματα σχέσεων. Ρατσισμός, σπάνιες ασθένειες που πλήττουν παιδιά, οικογενειακές σχέσεις που δοκιμάζονται, γραφειοκρατικά εμπόδια, αισθήματα εγκατάλειψης, υποθέσεις επιμέλειας ανηλίκων, προβλήματα γονιμότητας που διαταράσσουν τις ισορροπίες ενός ζευγαριού. Άνθρωποι με τους οποίους μπορείς να ταυτιστείς, θέματα που έχεις βιώσει ή δει στο κοντινό σου περιβάλλον, ιστορίες που αναζητούν το δικό τους «happy end».

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Δώδεκα χρόνια πριν, ο φιλήσυχος αγρότης Λουκάς (Γιώργος Κέντρος) υπερασπίζεται τον γιο του, που δέχθηκε βίαιη επίθεση από ανθρώπους της νύχτας, επειδή ερωτεύτηκε μια νεαρή Ρουμάνα, η οποία κινδύνευε από κυκλώματα. Λίγες ημέρες μετά, άγνωστοι μπαίνουν στο αγρόκτημα του Λουκά, βιάζουν και δολοφονούν τη γυναίκα του. Έκτοτε ο Λουκάς μεταμορφώνεται σ’ έναν σκληροτράχηλο ερημίτη που οπλοφορεί, κηρύττοντας πόλεμο προς πάσα κατεύθυνση. Λίγους μήνες μετά, ο γιος του παντρεύεται τη νεαρή Ρουμάνα, η οποία είναι έγκυος στο παιδί τους, αλλά ο Λουκάς δεν τον συγχωρεί και παύει κάθε επαφή μαζί του.

Το ζευγάρι αποκτά τη μικρή Εύα (Άννα Μαρία Μαρινάκη), η οποία γεννιέται με μια σπάνια ασθένεια, που προξενεί άγχος για την ομιλία. Ο Λουκάς αρνείται να τη γνωρίσει και δεν την έχει δει ποτέ έως σήμερα. Όταν, όμως, ύστερα από 11 χρόνια, η Εύα χάνει την ίδια ημέρα και τους δύο γονείς της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ο Λουκάς είναι ο μόνος Έλληνας συγγενής της που μπορεί να αναλάβει την κηδεμονία της.

Εκείνος, όμως, αρνείται πεισματικά κάθε προσέγγιση και την άγνωστη τύχη της Εύας αναλαμβάνει η Μαρίνα (Δανάη Σκιάδη), μια κοινωνική λειτουργός με διαλυμένη προσωπική ζωή, που βάζει σκοπό να μην οδηγηθεί η Εύα σε ίδρυμα, σε συνεργασία με τον Μάνο (Γιώργο Καραμίχο), έναν εισαγγελέα ανηλίκων, ο οποίος βιώνει ένα δύσκολο γάμο με τη Χριστίνα (Αλεξάνδρα Αϊδίνη), επειδή δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί. Η Μαρίνα, αποφασίζει να παλέψει με το τυφλό μίσος του Λουκά και μεταφέρει την Εύα στο αγρόκτημα, αναγκάζοντας έτσι εκείνον, αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό, να αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά τη σωτηρία τους. Η τύχη ενός παιδιού χωρίς οικογένεια στα χέρια ανθρώπων που αναζητούν τη «χαμένη» οικογένεια.

Πηγή: athensvoice.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό