«Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε»

«Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε»

«Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε»

Δευτέρα πρωί, συζήτηση στην τηλεόραση για τις νέες ταυτότητες. Ο μεγαλοδημοσιογράφος αναφέρει με στόμφο πως με τις σημερινές ταυτότητες κανείς δεν ασχολείται και μόνο με διαβατήριο πας στο εξωτερικό. Όχι πως οι νέες ταυτότητες είναι του σατανά, αλλά και με τις σημερινές πας παντού εντός της ΕΕ, ακόμη και στην Τουρκία. Αλλά έτσι είναι η δημοσιογραφία σήμερα, κυρίως στα ΜΜΕ και ειδικότερα στα κανάλια της επαρχίας της Αθήνας. Έρχεται ένας καλεσμένος και τον ρωτούν τι είναι τώρα, μέρα ή νύχτα; Μέρα απαντά αυτός, οπότε φέρνουν άλλον καλεσμένο που υποστηρίζει πως είναι νύχτα και ξεκινά μια αντιπαράθεση για το αν είναι μέρα ή νύχτα. Και κανείς δεν πάει στο παράθυρο να δει τι γίνεται. Το ίδιο με την κλιματική αλλαγή-κρίση. «Από 1995 εκατοντάδες επιστήμονες από όλον τον κόσμο άρχισαν να κάνουν γεωτρήσεις στον Βόρειο και Νότιο Πόλο, όπως επίσης στη Γροιλανδία  (εικόνα 2) για να πάρουν παγοκολώνες που δείχνουν τις κλιματικές αλλαγές τα τελευταία 450.000 χρόνια. Αυτές οι πάγο-κολώνες ορισμένες μήκους 3.200 μέτρων, φυλάγονται στο μουσείο του πανεπιστημίου Οχάιο των ΗΠΑ ενώ οι πάγο-κολώνες από την Γροιλανδία στο Ινστιτούτο Niels Bohr της Κοπεγχάγης στη Δανία». Μελετώντας τις διακυμάνσεις της περιεκτικότητας του διοξειδίου του άνθρακος που υπήρχαν ως εγκλείσματα στις παγοκολώνες και άλλα στοιχεία αναφορικά των τελευταίων 450.000 ετών,  κατέληξαν στο συμπέρασμα πως κλιματικές αλλαγές πάντα υπήρχαν, ότι το διοξείδιο του άνθρακα δεν έπαιξε ρόλο σε αυτές και πως αρκετές φορές η μέση γήινη θερμοκρασία υπερέβη τους τους 15 βαθμούς Κελσίου χωρίς να λιώσουν οι πάγοι, να ανεβεί η στάθμη των ωκεανών, χωρίς να έρθει ο Αρμαγεδδών. Ε και, άμα το αφεντικό κερδίζει από την δήθεν κλιματική αλλαγή, αυτή υπάρχει και πρέπει να ξοδέψουμε τρισεκατομμύρια για να την πολεμήσουμε. Τι να πεις; «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε», το είπε από το 1917 με το θεατρικό του έργο ο Λουίτζι Πιραντέλλο. «Το έργο εστιάζει σε ένα θέμα πολύ αγαπητό στον Πιραντέλλο: το άγνωστο της πραγματικότητας, στην οποία ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία, που μπορεί να μην συμπίπτει με αυτή των άλλων. Έτσι δημιουργείται μια σύγχυση ανάμεσα στο λογικό με το παράλογο και στην ψευδαίσθηση με την πραγματικότητα».

Πολλοί λίγοι για τον «Δήμο για όλους»

Εμ, τα αυγά στην πολιτική δεν τα αλωνίζουν, τα τηγανίζουν, αν υπάρχουν… Και προφανώς για τον «Δήμο για όλους» των Στρατιάδη και Λουτατίδη, ήταν πολύ λίγα, για αυτό και με κοινή τους ανακοίνωση δήλωσαν ότι σταματούν την προσπάθεια να συγκροτήσουν ψηφοδέλτιο. Ε μα, κατακαλόκαιρο μέσα στον Αύγουστο και να υπάρχουν πρόθυμοι υποψήφιοι, δεν τους βρίσκεις, καθότι από τις παραλίες πρέπει να τους ξεσηκώσεις. Πάντως το ζήτημα είναι αν ο Σύριζα ως πρώτο κόμμα, θα έχει ή όχι υποψήφιο δήμαρχο στην Κομοτηνή. Αφού δεν περπάτησε ο «Ανεξάρτητος» συνδυασμός και δεν προχωρήσει ο άλλος υπάρχον συνδυασμός, σούμπιτοι για «Γκαρά» θα οδεύσουν πολλοί ψηφοφόροι Σύριζα. Τέτοιο δώρο ούτε στα όνειρα της η «Κοινωνία Πολιτών». Και να δούμε, θα μείνουν εκτός νυμφώνα όλοι οι Συριζαίοι, ή θα έχουμε προσχωρήσεις σε άλλους, δηλαδή σε άλλο, συνδυασμό; Το «Ξεκίνημα για την Πόλη» τους τα έλεγε πριν χρόνια, αλλά τους έφαγαν τα …μεγαλεία.

Οι αρμόδιες αρχές γιατί δεν τους βρίσκουν;

Όλα «καλά», ωστόσο μένει να εξηγηθεί κάτι. Αν ο Τότα στην Αλεξανδρούπολη, με μια βόλτα και χωρίς ενημέρωση, μάζεψε 13 λαθρομετανάστες, οι αρμόδιες αρχές που ξέρουν περάσματα, δρόμους και δρομάκια, γιατί δεν βγαίνουν να τους μαζέψουν; Έχουν και αυτοί αγροτικά οχήματα, να μην ρίξουν τα επιβατικά συμβατικά περιπολικά στα χαντάκια και στους χωματόδρομους. Δηλαδή, τόσο εύκολο είναι να ξετρυπωθούν από εκεί που βρίσκονται κρυμμένοι; Και αν όντως είναι, να το πούμε ξανά, γιατί δεν τους μαζεύουν οι αρμόδιες αρχές; Ολιγωρούν, δεν τους αφήνουν και ποιοι, δεν υπάρχουν διαθέσιμες δυνάμεις; Τελικά, τι συμβαίνει και τι πραγματικά συνέβη στην συγκεκριμένη περίπτωση;

Στην φυλακή και οι κολώνες;

Επειδή από την κυβερνησάρα μας ακούγεται πως ενδεχομένως και όσοι καταδικάζονται για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια, θα καταλήγουν στην φυλακή, να προσλάβουν χιλιάδες στον ΔΕΔΔΗΕ, καθότι πολλές φωτιές ξεκινούν από ηλεκτροφόρα καλώδια και έτσι και τους πάρει η μπάλα, θα ξεμείνουν και από απλούς υπαλλήλους, κυρίως δε από διευθυντικά στελέχη. Εντάξει, δεν θα γίνει νόμος αυτή η πολιτική κουτουράδα που παπαγαλίζουν οι κυβερνητικοί, αλλά αν τους βαστάει ας τολμήσουν. Εκτός και αν η νομοθετική ρύθμιση προβλέψει την σύλληψη και καταδίκη των στύλων, των καλωδίων και των μετασχηματιστών.

Μπορούσε να το πει και ποιητικά

«Τόσο μεγάλες φωτιές, με τόσο δυνατούς ανέμους και με τόση έντασης εστίες, όσο και αν έψαξα, δεν μπόρεσα να βρω στο παρελθόν» είπε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μέτιος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για τα πύρινα μέτωπα σε Ροδόπη και Έβρο. Εντάξει, μπορούσε να το πει πιο ποιητικά, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας στίχους από το άλμπουμ «Takounia Gia Karfia»: «Όλο τον κόσμο γύρισα μα μόνο ετούτο ξέρω / Εγώ χωρίς εσένανε πονώ και υποφέρω / Γέμισε η βάρκα μου νερό και πως να την αδειάσω / Μου πλημμυρίζεις το μυαλό κι αρχίζω να βουλιάζω». Ή για να ταιριάζει και με την περιοχή από το δημώδες του Χρόνη Αηδονίδη: «Όλο τον κόσμο γύρισα, καλέ, να βρω γλυκό σταφύλι / δε βρήκα πιο γλυκύτερο, καλέ, απ’ τα δικά σου χείλη».

Τα καλύτερα είναι τα …κλεμμένα

Εντάξει, όχι πως τα λένε τα κανάλια στην επαρχία της Αθήνας, σε μας τα σύκα, τα κόκκινα, τα βρίσκεις με 3,5 ευρώ, τα πράσινα ακόμη δεν έγιναν. Ωστόσο, να ξέρετε πως τα πιο γευστικά σύκα είναι τα κλεμμένα. Άλλωστε, έτσι όπως απλώνουν τα κλαδιά της συκιάς, μπορεί το δένδρο να είναι στην αυλή του γείτονα και να τα καρπώνεται άλλος. Ή να περνάς στο δρόμο και να βρεις συκιά με τα κλαδιά της να κρέμονται έξω από τον φράχτη. Προσοχή, σε αυτή την περίπτωση, τρώμε σύκα στο σημείο, κάτι κάπως λογικό, ποτέ όμως δεν μαζεύουμε για το σπίτι. Όχι το βρήκαμε, το θέλουμε και…

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό