Ευάγγελος Μαρινάκης : Από την ναυτιλία στον αθλητισμό και τα Μέσα Ενημέρωσης

Ευάγγελος Μαρινάκης : Από την ναυτιλία στον αθλητισμό και τα Μέσα Ενημέρωσης

Πρωτοπόρος στη διεθνή ναυτιλία, ο Ευάγγελος Μαρινάκης γεννήθηκε το 1967 στο ελληνικό λιμάνι του Πειραιά. Είναι γιος του επιτυχημένου Κρητικού εφοπλιστή Μιλτιάδη Μαρινάκη, ιδρυτή της «Vanimar» που δημιούργησε τον δικό του ναυτιλιακό στόλο. Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης παρείχε οικονομική στήριξη στον Ποδοσφαιρικό Όμιλο του Ολυμπιακού, ενώ υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής της Βουλής των Ελλήνων. Παντρεύτηκε την Ειρήνη Καρακατσάνη, με καταγωγή από την επιφανή οικογένεια Υψηλάντη. Ο Ευάγγελος Μαρινάκης είναι ο μοναδικός γιος του ζευγαριού.

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης φοίτησε στο Αμερικανικό Διεθνές Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, από όπου αποφοίτησε με πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Διεθνών Επιχειρήσεων και στις Διεθνείς Σχέσεις αντίστοιχα. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο Ευάγγελος Μαρινάκης εισήλθε στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του.

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης θήτευσε στις βρετανικές εταιρείες Elders Chartering και Harley Mullion, εργαζόμενος ως ασκούμενος μεσίτης ναυλώσεων. Πιστός στη ναυτική καταγωγή του, σύντομα κινήθηκε ανεξάρτητα, ιδρύοντας την Capital Maritime Trading Corp. Ο κ. Μαρινάκης είναι επίσης ιδρυτής της Capital Product Partners LP, μιας εταιρείας εισηγμένης στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο της οποίας διετέλεσε πρόεδρος. Επιπλέον, ο Ευάγγελος Μαρινάκης υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος της CrudeCarriersCorp, εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το πρώτο τρίμηνο του 2019, η Capital Product Partners LP κοινοποίησε τα σχέδιά της για συγχώνευση με την DiamondS Shipping Inc., με αποκορύφωμα τη δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες δεξαμενόπλοιων παγκοσμίως,με μια συμφωνία αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο όμιλος Capital Maritime Group παραμένει στον έλεγχο της οικογένειας Μαρινάκη. Σήμερα, η εταιρεία διαχειρίζεται έναν μικτό στόλο με περισσότερα από 70 πλοία, που περιλαμβάνει πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς χύδην ξηρών φορτίων.

Εκτός από την καριέρα του στη διεθνή ναυτιλία, ο Ευάγγελος Μαρινάκης έχει επίσης ενδιαφέρον για πολλούς άλλους επιχειρηματικούς χώρους όπως ο αθλητισμός και τα μέσα ενημέρωσης. Είναι ιδιοκτήτης της One Channel και της Alter Ego Media SA. Ο κ. Μαρινάκης έχει επίσης δύο ποδοσφαιρικούς συλλόγους: την ΠΑΕ Ολυμπιακός, την ομάδα της περιοχής του, του Πειραιά, και τη Νότιγχαμ Φόρεστ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Ευάγγελος Μαρινάκης έχει βραβευτεί με πολυάριθμα βραβεία κύρους ως αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς του στην παγκόσμια ναυτιλία. Το 2010 και το 2014 ανακηρύχθηκε «NewsmakeroftheYear» στα Ελληνικά Ναυτιλιακά Βραβεία της λίστας Lloyds. Το 2016, η σημαντική συνεισφορά του στην παγκόσμια ναυτιλία αναγνωρίστηκε με το βραβείο «Xenakoudis Excellence in Shipping Award» από την International Registries Inc./The Marshall Islands Registry. Το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο «Προσωπικότητα της Χρονιάς» στα Ελληνικά Ναυτιλιακά Βραβεία της λίστας Lloyds.

Το 2014, το 2015 και το 2018, η εταιρεία του κ. Μαρινάκη, η CapitalMaritimeTradingCorp, έλαβε το Βραβείο GreenEnvironmentalAchievement στο λιμάνι του Λονγκ Μπιτς στη Νότια Καλιφόρνια.

Ο κ. Μαρινάκης αγόρασε τον Ολυμπιακό, την ομάδα της πόλης του, του Πειραιά, το 2010. Συνεχίζει να υπηρετεί ως πρόεδρος της ομάδας μέχρι σήμερα, έχοντας προηγουμένως διοριστεί αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αλλά και Έλληνας Πρόεδρος της Superleague.

Τον Μάιο του 2014, ο Ευάγγελος Μαρινάκης εξελέγη πρώτος ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά. Αφοσιωμένος φιλάνθρωπος, έχει δωρίσει κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή πάρκων και πλατειών, παιδικών χαρών και αθλητικών εγκαταστάσεων στον απόηχο της ελληνικής οικονομικής κρίσης, η οποία άφησε την πόλη χωρίς ζωτική χρηματοδότηση.

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης έχει καθιερωθεί στη φιλανθρωπική προσφορά, τόσο προσωπικά όσο και για λογαριασμό των εταιρειών του. Το 2014 δώρισε 500.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης σχολείων στην Κεφαλονιά μετά του καταστροφικούς σεισμούς. Στον απόηχο της ελληνικής οικονομικής κρίσης, ο κ. Μαρινάκης δώρισε €168.590 στον φιλανθρωπικό ιστότοπο Greece Debt Free για λογαριασμό της ΠΑΕ Ολυμπιακός, παρέχοντας του ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση για την προώθηση του στόχου της εξάλειψης του ελληνικού χρέους. Το 2013, μεσολάβησε σε μια συνεργασία μεταξύ της ΠΑΕ Ολυμπιακός και της UNICEF, χρηματοδοτώντας ένα πρόγραμμα παιδιατρικού εμβολιασμού στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό