ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΑΓΝΗ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΑΓΝΗ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

«Ποτέ δεν ονειρεύτηκα στην ζωή μου επαγγελματική δόξα, πάντα τα όνειρα μου ήταν για τα παιδιά μου για αυτούς που αγαπώ για την ζωή μας γενικότερα…»

 Η  Ευανθία Μάγνη, η διακεκριμένη Ελληνίδα συγγραφέας κατάφερε μέσα σε ελάχιστα χρόνια να κάνει καριέρα στην Τουρκία και  βραβεύτηκε από το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας ως η καλύτερη στιχουργός της χρονιάς. Η Ευανθία Μάγνη γράφει στίχους στην τούρκικη γλώσσα , μια που η καταγωγή της είναι από τη Σμύρνη.

Η Ευανθία Μάγνη ένα πνεύμα ακούραστο δε σταματά λεπτό να μας εκπλήσσει ευχάριστα….

 

Πως γεννιέται ένα τραγούδι ;

Μια στιγμή, ξαφνικά έρχεται μόνο του, οι λέξεις σημειώνονται σε έναν υπολογιστή σε ένα κομμάτι χαρτί ακόμη και σε μια χαρτοπετσέτα, μετά ο κατάλληλος συνθέτης παίρνει αυτές τις σκόρπιες αρχικά λέξεις και βάζει πάνω την μελωδία του, ο ενορχηστρωτής το ζωγραφίζει και ο ερμηνευτής το τελειοποιεί.

 

Από πού προέρχονται οι ιδέες  για τους στίχους σου;

Από την ζωή γενικότερα, από τον ήλιο, το οξυγόνο, μια ιστορία που έζησα η μια που άκουσα…

Στα βιβλία θα επιστρέψεις;

Ναι !!! Επιτέλους με δύο βιβλία όχι ένα και μάλιστα σύντομα!

 

«Απών» το νέο σου τραγούδι που το τραγουδά ο Μακρής. Τι σας ενέπνευσε,;

Αρχικά η  λέξη Απών… το απών είναι μια λέξη με θεόρατη σημασία, υπάρχουν στιγμές στην ζωή μας που κάποιος ήταν απών όταν πραγματικά τον χρειαζόμασταν η είμασταν εμείς οι ίδιοι απόντες όταν κάποιος άλλος μας χρειαζόταν… έχω υπάρξει ευλογημένη στην ζωή μου με μεγάλες παρουσίες και μικρές απουσίες , όμως έχω νιώσει την απουσία όπως όλοι άλλωστε.

 

Τι  σε κάνει  χαρούμενη όταν το ακούς;

Χαίρομαι που κυκλοφόρησε, χαίρομαι που το σύμπαν είχε αποφασίσει ότι αυτό το τραγούδι πρέπει να το πει ο Βαγγέλης και να γράψει μουσική η Όλγα.

 

Τι είναι αυτό που σε συγκινεί περισσότερο όταν το ακούς;

Με συγκινεί πραγματικά ότι ο Βαγγέλης έκανε δικό του το τραγούδι.

 

Πριν την επιτυχία σου είχες ονειρευτεί ποτέ ότι θα άκουγες τους στίχους σου σε τραγούδι στο ραδιόφωνο και σε συναυλίες;

Ποτέ δεν ονειρεύτηκα στην ζωή μου επαγγελματική δόξα, πάντα τα όνειρα μου ήταν για τα παιδιά μου για αυτούς που αγαπώ για την ζωή μας γενικότερα. Φυσικά κάθε φορά που έγραφα κάτι σκεφτόμουν αν θα αρέσει στον κόσμο όμως ως εκεί, δεν έμεινα ποτέ ξάγρυπνη να σκέφτομαι μια επιτυχία.

 

Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ονειρεύονται πια;

Τους έκοψαν το δικαίωμα να ονειρεύονται τα προβλήματα της καθημερινότητας που μας δημιούργησαν… μετά την οικονομική καταστροφή του κράτους μας πριν λίγα χρόνια, όταν κόπηκαν οι συντάξεις όταν είχαμε κοντά στις 5000 αυτοκτονίες, όταν άνθρωποι πουλούσαν τα κοσμήματα τους για να ταΐσουν τα παιδιά τους, όταν οι νέοι επανέρχονται στο εξαήμερο με έναν χαμηλό βασικό μισθό όταν δεν βλέπουν ελπίδα πως να ονειρευτούν; Στέρησαν το δικαίωμα του ονείρου στους Έλληνες …. και θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι δεν πάλεψαν για εμάς, για την Ελλάδα για τους νέους μας .

 

Ένα στιχουργός πως λαμβάνει την αγάπη  του κόσμου που ακούει τα τραγούδια του;

Σίγουρα ναι, όταν ακούς κάποιον ξένο να το τραγουδάει η να σου λέει ξέρεις αυτό το τραγούδι που έχει γράψει  σήμαινε κάτι για εμένα… αυτό είναι μεγάλη υπόθεση .

Έχεις επικεντρωθεί στην Spider Music και βοηθάς με όλη σας τη δύναμη να ακουστούν νέοι δημιουργοί, «Απών « το νέο σου τραγούδι. Μίλησέ μας  για τη νέα σου επιστροφή.

Έδωσα 5 χρόνια στην εταιρία μας, 5 χρόνια που άφησα πολλά πίσω ήθελα όμως να επικεντρωθώ ουσιαστικά και ολοκληρωτικά στην Spider , μια εταιρία που δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες και δέχτηκε άδικο πόλεμο στην γέννηση της, ήξερα ότι η εταιρία με χρειαζόταν περισσότερο και αυτό έκανα. Τώρα θέλω να «μιλήσω» πάλι με τους αναγνώστες μου θέλω να με διαβάσουν πάλι η να με ακούσουν (την γραφή μου) σε ένα τραγούδι, μου έλειψε η άμεση επαφή με τον κόσμο και ο Απών είναι η επιστροφή μου πίσω σε αυτό που έκανα και πριν να δημιουργηθεί η Spider Music. Όσο καιρό έλειπα λάμβανα πάρα πολλά μηνύματα από αναγνώστες να με ρωτάνε για καινούργιο βιβλίο η που θα βρούνε τα παλιά που έχουν εξαντληθεί και τους ευχαριστώ που δεν με ξέχασαν.

 

Ευανθία λόγω της συνεργασίας σου  με την SONY MUSIC TURKEY κυκλοφορεί ο δίσκος ΣΜΥΡΝΗ που μιλάει για την καταστροφή της Σμύρνης στην γείτονα χώρα, όπου μάλιστα έχεις γράψει στίχους σε 4 τραγούδια αυτού του δίσκου δύο στα Ελληνικά και δύο στα Τούρκικα. Μια μοναδική εμπειρία. Μιλήστε μας για τη Σμύρνη!

Ο δίσκος αρχικά κυκλοφόρησε από την Sony Music Tukey δεν ήταν η μόνη συνεργασία μας ένιωσα μεγάλη χαρά ως Ελληνίδα που κατάφερα μια πολυεθνική μεν  αλλά Τούρκικη δε στην βάση εταιρία ως παραγωγός του δίσκου τότε να κυκλοφορήσει την καταστροφή της ΣΜΥΡΝΗΣ μια υπέροχη δουλειά σε σύνθεση του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Η Σμύρνη είναι ένας τόπος που κρατά ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου κατάγομαι από την Σμύρνη, δεν έχω πραγματικά λόγια να περιγράψω πως ένιωσα όταν στις προσθήκες των δισκοπωλείων στην Τουρκία είδα αυτόν τον δίσκο με εξώφυλλο την καταστροφή, υπερήφανη με μια λέξη… ναι  υπερήφανη είχα καταφέρει κάτι σημαντικό η καταστροφή της Σμύρνης κυκλοφόρησε από εταιρία στην Τουρκία και διαφημίστηκε εκεί.

 

Ποιος είναι ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με τον πολιτισμό;

Σημαντικός όταν προβάλλουν κάθε πολιτιστική ενέργεια.

 

Τι θα συμβούλευες τους νέους ανθρώπους;

Να κοιτάνε τον ήλιο να αναπνέουν βαθιά να μην χάνουν την ελπίδα τους και αν θέλουν κάτι πραγματικά θα συμβεί !

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό