Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022

Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022

Φέτος γιορτάζεται για 5η χρονιά η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με πλήθος εκδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations – ECCO), με στόχο τη γνωριμία του κοινού με τη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και την ανάδειξη της σημαντικής συνεισφοράς της στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Με μια σειρά εκδηλώσεων, διαδικτυακών εκδηλώσεων και δράσεων στα κοινωνικά δίκτυα, τα εργαστήρια συντήρησης σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν τις πόρτες τους και προσκαλούν το κοινό να γνωρίσει τις αθέατες πλευρές του επαγγέλματος του συντηρητή. Οι επισκέπτες θα εξερευνήσουν τα μυστικά της συντήρησης σε εργαστήρια, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με παρουσιάσεις, θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά. Τις δράσεις συντονίζουν από κοινού η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επίσημος εκπρόσωπος της ECCO στη χώρα μας, και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.

Το Τμήμα Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 12  Οκτωβρίου και ώρες 09:00-12:00, στα πλαίσια του μαθήματος «Μουσεία και Λαϊκός Πολιτισμός: Ζητήματα Διαχείρισης», που διδάσκει η Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας του ΤΙΕ, κ. Νάντια Μαχά, ξενάγηση σε φοιτήτριες και φοιτητές στον χώρο του εργαστηρίου συντήρησης βιβλίων και χαρτώων αντικειμένων στο Ιμαρέτ Κομοτηνής.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης θα γίνει γνωριμία με τα υλικά, τα εργαλεία και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση βιβλίων και χαρτώων και αντικειμένων, ενώ θα παρουσιαστούν, θεωρητικά και πρακτικά, βασικές μέθοδοι και στάδια συντήρησης σε επιλεγμένα κειμήλια της εκκλησιαστικής συλλογής. Η δράση θα συνοδεύεται από εποπτικό οπτικοακουστικό υλικό για την ολοκλήρωση της εμπειρίας των φοιτητών.

Επιπλέον, όποιος επισκέπτης επιθυμεί να ενημερωθεί για την επιστήμη της συντήρησης βιβλίων και χαρτώων αντικειμένων, από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον χώρο του εργαστηρίου στο Ιμαρέτ Κομοτηνής κατόπιν συνεννόησης με τις συντηρήτριες Ιάσμη Κουκή και Λαμπρινή Μακρή στα τηλ. 2531034177 και 6973817058.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό