Γαλάζιες Σημαίες 2024 στην Ανατ. Μακεδονία και Θράκη – 4  βραβευμένες ακτές για τη Ροδόπη

Γαλάζιες Σημαίες 2024 στην Ανατ. Μακεδονία και Θράκη – 4 βραβευμένες ακτές για τη Ροδόπη

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, ανακοίνωσε τις βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών. Με 625 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Στην 1η θέση είναι η Ισπανία με 639 σημαίες.

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 4.252 ακτές, 733 μαρίνες και 141 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση με αύξηση των βραβευμένων ακτών κάθε χρόνο, με τις βραβεύσεις να ξεπερνούν και πάλι τις 600. Στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατέχει το 15% των συνολικών βραβευμένων διεθνώς ακτών. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 95 γαλάζιες σημαίες, ενώ πρώτος Δήμος είναι ο Δήμος Ρόδου με 54 σημαίες. Η Περιφέρεια Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση στις Περιφέρειες με 146 σημαίες.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης  βραβεύτηκαν 4 παραλίες: 2 στο Φανάρι, 1 στην Αρωγή και μία στη Μέση

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Φέτος, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη βραβεύτηκαν με τη Γαλάζια Σημαία 24 ακτές, 1 στον Έβρο, 4 στη Ροδόπη, 4 στη Ξάνθη, 10 στην Καβάλα και 5 στη Θάσο.

Αναλυτικά οι ακτές της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που βραβεύονται με τη Γαλάζια Σημαία το 2024:

Π.Ε. ΕΒΡΟY (1)

Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δημοτική Πλαζ Αλεξανδρούπολης

Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ (4)

Δήμος Κομοτηνής
Αρωγή
Μέση
Φανάρι / Camping
Φανάρι / Ιουλία

Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ (4)

Δήμος Αβδήρων
Άβδηρα / Πόρτο Μόλο
Λεύκιππος
Μάνδρα
Μυρωδάτο

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ (10)

Δήμος Καβάλας
Μπάτης
Περιγιάλι
Τόσκα / Tosca Beach

Δήμος Νέστου
Αμμόγλωσσα Κεραμωτή / Ammos Beach
Αμμόγλωσσα Κεραμωτή / Paralia Beach

Δήμος Παγγαίου
Αμμόλοφοι
Νέα Ηρακλείτσα
Νέα Πέραμος
Σαρακήνα
Οφρύνιο / Τούζλα

Π.Ε. ΘΑΣΟΥ (5)

Δήμος Θάσου
Θάσος Πόλη / Λιμανάκι
Μακρύαμμος
Πευκάρι 2 / Alexandra Beach
Πρίνος Δασύλιο 2 / Ilio Mare Beach
Χρυσή Αμμουδιά / Golden Beach Camping

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό