Για ποιον καρκίνο αναμένεται διπλασιασμός κρουσμάτων και 85% αύξηση θανάτων μέχρι το 2040 – Τι πρέπει να προσέχουμε

Για ποιον καρκίνο αναμένεται διπλασιασμός κρουσμάτων και 85% αύξηση θανάτων μέχρι το 2040 – Τι πρέπει να προσέχουμε

Οι διαγνώσεις ενός συγκεκριμένου τύπου καρκίνου προβλέπεται να αυξηθούν από 1,4 εκατομμύρια ετησίως το 2020 σε 2,9 εκατομμύρια έως το 2040, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 330 άνθρωποι θα ενημερώνονται ότι έχουν τη νόσο κάθε ώρα.

Ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως από την ίδια νόσο προβλέπεται να αυξηθεί κατά 85% κατά την περίοδο των 20 ετών, από 375.000 το 2020 σε σχεδόν 700.000 έως το 2040. Ο πραγματικός αριθμός θανάτων θα είναι πιθανώς υψηλότερος, λένε οι ειδικοί, λόγω της υποδιάγνωσης και της έλλειψης στοιχείων σε χαμηλές και χώρες μεσαίου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σημαίνει ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων ανδρών παγκοσμίως που ζουν περισσότερο αυξάνεται.

Καθώς οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη -όπως ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών και άνω και το οικογενειακό ιστορικό της νόσου– είναι αναπόφευκτοι, οι ειδικοί λένε ότι θα είναι αδύνατο να αποτραπεί η αύξηση των κρουσμάτων απλώς μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής ή παρεμβάσεων δημόσιας υγείας.

«Σύμφωνα με τα συμπεράσματά μας, ο ετήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων καρκίνου του προστάτη θα διπλασιαστεί από 1,4 εκατομμύριο το 2020 σε 2,9 εκατομμύρια το 2040», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε με προβολή των δημογραφικών αλλαγών που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή.

Ο καρκίνος του προστάτη, που είναι ο πιο συχνός στους άνδρες -το 15% όλων των καρκίνων– εμφανίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε ηλικία άνω των 50 ετών, με την συχνότητά του αυξάνεται απότομα όσο περνούν τα χρόνια. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός φτωχών ή αναπτυσσόμενων χωρών βρίσκονται στη διαδικασία να καλύψουν εν μέρει το χάσμα του προσδόκιμου ζωής τους σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες αντίστοιχες χώρες, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των καρκίνων του προστάτη.

«Και σε αντίθεση με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις, δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων μέσω των πολιτικών δημόσιας υγείας», σημειώνουν οι ερευνητές.

Πράγματι, οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη -;όπως για παράδειγμα η κληρονομικότητα και το μεγάλο ύψος– είναι πολύ λιγότερο αποτρέψιμοι από ό,τι, για παράδειγμα, το κάπνισμα για τον καρκίνο του πνεύμονα. Έχει διαπιστωθεί μόνο μια σχέση με το υπερβολικό βάρος, αλλά δεν είναι σαφές εάν υπάρχει μηχανισμός αιτίου και αποτελέσματος.

Οι ενέργειες που μπορούν να περιορίσουν την αύξηση των ποσοστών

Οι συγγραφείς της μελέτης ωστόσο πιστεύουν ότι είναι δυνατό να περιοριστεί η αύξηση του καρκίνου του προστάτη μέσω διαφορετικών ενεργειών. Για παράδειγμα, υποστηρίζουν τη στόχευση για πρώιμες διαγνώσεις σε λιγότερο πλούσιες χώρες, σημειώνοντας ότι οι καρκίνοι του προστάτη συχνά εντοπίζονται εκεί πολύ αργά για να υπάρξει αποτελεσματική δράση.

Από την άλλη πλευρά, προειδοποιούν για τον κίνδυνο υπερδιάγνωσης και υπερθεραπείας στις ανεπτυγμένες χώρες. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η ευρύτερη επίγνωση των συμπτωμάτων της νόσου, η πρόσβαση σε πρωτοβουλίες δοκιμών, η έγκαιρη διάγνωση και η πρόοδος στις θεραπείες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του φόρτου και στη διάσωση ζωών, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.

«Καθώς όλο και περισσότεροι άνδρες σε όλο τον κόσμο φτάνουν στη μέση και μεγάλη ηλικία, θα υπάρξει αναπόφευκτη αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη. Γνωρίζουμε ότι αυτή η αύξηση των κρουσμάτων έρχεται, επομένως πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε και να αναλάβουμε δράση τώρα», δήλωσε ο Nick James, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Οι παρεμβάσεις που βασίζονται σε στοιχεία, όπως τα βελτιωμένα προγράμματα έγκαιρης ανίχνευσης και εκπαίδευσης, θα βοηθήσουν να σωθούν ζωές και να αποτραπεί η κακή υγεία από τον καρκίνο του προστάτη τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο καθηγητής έρευνας για τον καρκίνο του προστάτη στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου και σύμβουλος κλινικός ογκολόγος στο ίδρυμα Royal Marsden NHS.

Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες

Η ενίσχυση της γνώσης μεταξύ των ανδρών και των οικογενειών τους σχετικά με τα σημάδια που πρέπει να αναζητούν είναι επίσης βασικό, σύμφωνα με την έκθεση. Τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν την συχνότερη ανάγκη για ούρηση, συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, επείγουσα ανάγκη για τουαλέτα, δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, αίσθηση ότι η κύστη σας δεν έχει αδειάσει πλήρως και αίμα στα ούρα ή το σπέρμα.

Αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνουν πάντα ότι έχετε καρκίνο του προστάτη. Ο προστάτης πολλών ανδρών γίνονται μεγαλύτερος καθώς μεγαλώνουν εξαιτίας μιας κατάστασης που ονομάζεται καλοήθης διόγκωση του προστάτη. Τα σημάδια ότι ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να έχει εξαπλωθεί περιλαμβάνουν πόνο στους όρχεις, στην πλάτη ή στα οστά, απώλεια όρεξης και ακούσια απώλεια βάρους.

Πηγή: oloygeia.gr -Mαριάννα Σπανού

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό