Γιώργος Ερελιάδης: Ο “πρώτος διδάξας” στη Ροδόπη για τα Αρωματικά Φυτά – 40 χρόνια και συνεχίζει

Γιώργος Ερελιάδης: Ο “πρώτος διδάξας” στη Ροδόπη για τα Αρωματικά Φυτά – 40 χρόνια και συνεχίζει

Κήπος πρώτα είναι η καρδιά του και το μυαλό του! Πως λοιπόν να μην αγαπήσει και να μην παραδοθεί στην επένδυση, στην παρατήρηση και την καλλιέργεια των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών-ΑΦΦ-;

Ο κ. Γιώργος Ερελιάδης, είναι ο πρώτος διδάξας στην Ροδόπη και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια αφιέρωσε την ζωή του, το χρόνο του, τη σκέψη του, την προοπτική του την προσωπική αλλά και την ευρύτερη προς την καλλιέργεια των ΑΦΦ.
Όλα αυτά τα χρόνια κατέγραφε τις παρατηρήσεις του και έχει πλέον ένα πλούσιο απόθεμα από πολύτιμες εμπειρίες.

Στην πορεία του συχνά αντιμετωπίστηκε ως γραφικός, που παρεκκλίνει από γνωστές καλλιέργειες, με εξασφαλισμένο εισόδημα…Όταν έκανε τα βήματά της η ΒΑΡΩΦΥΤ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, ήταν αυτός ο υπεύθυνος που φρόντιζε τα 6.500 φυτά της!  Τώρα πια αρκετοί είναι αυτοί και στη Ροδόπη, στη Θράκη και στην Ελλάδα, που ασχολούνται με την καλλιέργεια ΑΦΦ…Οι τιμές στις παραγωγές των δυναμικών καλλιεργειών, έχουν καταπέσει, το κόστος παραγωγής έχει ανέβει στα ύψη, το νερό που χρειάζονται αυτές οι καλλιέργειες είναι πολύτιμο πλέον. Η Μεταποίηση κάνει πια βήματα στην Ελλάδα, στην Ελλάδα που διαθέτει το 50% της βιοποικιλότητας της Ευρώπης! Τι θα μπορούσε να γίνει με την σωστή ενημέρωση, στήριξη και καθοδήγηση των Αγροτών μας ειδικά των νέων παιδιών σε αυτόν τον δυναμικό τομέα; Και λέμε δυναμικό τομέα, γιατί το ευλογημένο κλίμα και έδαφος της Ελλάδας, μπορεί να παράξει ποιοτικά προϊόντα και παράγωγα από τα ΑΦΦ.

Εμείς βρεθήκαμε και απαθανατίσαμε στο απόγειο της δόξας του άνθους της Παπαρούνας της Καλιφόρνιας,- Εσχόρτζια-, ενός φυτού με πολλές ιαματικές ιδιότητες. ΑΝ πιάσουν τα κρύα το άνθος «σφίγγεται» και δεν μπορεί κάποιος να απολαύσει την ομορφιά του. Παράλληλα είδαμε και τα φυτά Φλησκούνι, Δεντρολίβανο, Μέντα, Χαμομήλι, Καλέντουλα, Εχινάκια, Στέβια, Δυόσμο, Μαϊντανό, Άνηθο κ.α.

ΕΡΤ Κομοτηνής/ΒΜ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό