Γιορτή Σπόρων με πλήθος κόσμους να προσέρχεται προκειμένου να πάρει σπόρους

Γιορτή Σπόρων με πλήθος κόσμους να προσέρχεται προκειμένου να πάρει σπόρους

Πάνω από 3.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην 23η Γιορτή Σπόρων του “Πελίτι” στο Μεσοχώρι Δράμας. Με σύμμαχο τον καλό καιρό, η Γιορτή Σπόρων η γιορτή κύλησε όμορφα, με πλήθος κόσμους να προσέρχεται προκειμένου να πάρει σπόρους.

Άτομα κάθε ηλικίας στη μαγική γη του “Πελίτι”, περπατούσαν με τους σπόρους στα χέρια, χαρούμενοι για την διαδικασία της σποράς που θα ακολουθήσει και των γεύσεων που θα απολαύσουν.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είχε ομιλίες, εργαστήρια που ξεκίνησαν νωρίτερα και αφορούσαν και τις αποστολές που ήλθαν από μακριά, όπως Βραζιλία, Αγγλία, Βουλγαρία και Κύπρο. Ενώ δεν έλειψαν το τραγούδι και ο χορός.

Μετά την τελευταία περιπέτεια του αυθαίρετου κτιρίου της Τράπεζας των Σπόρων του “Πελίτι”. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν, μέσω του “θαύματος” του διαδικτύου, το πρόστιμο πληρώθηκε και οι εργασίες θα συνεχισθούν κανονικά.

Κάτι που πρέπει ευρέως να διαδοθεί είναι πως οι ντόπιοι σπόροι αποτελούν την θεραπεία για την κλιματική κρίση.

Η επόμενη εκδήλωση Σπόρων του ΠΕΛΙΤΙ, θα είναι στις 11 Μάη του 2024.

Το Πράσινο & Μωβ για τη γιορτή Σπόρων του Πελίτι

Το Πράσινο & Μωβ χαιρετίζει την ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Απριλίου. Οι γιορτές σπόρων αποτελούν κοινό σημείο συνάντησης ακτιβιστών της τροφής, ακτιβιστών των σπόρων και αγροτών.

Το Πράσινο & Μωβ δήλωσε έμπρακτα με την παρουσία του την υποστήριξη του  στην κοινότητα Πελίτι, το οποίο πρόσφατα καλέστηκε να πληρώσει ένα δυσβάσταχτο ποσό σε  πρόστιμο.  Θυμίζουμε ότι στη κοινότητα επιβλήθηκε στα μέσα Μαρτίου πρόστιμο 42.515,65 ευρώ για πολεοδομικές παραβάσεις στις εγκαταστάσεις που φτιάχτηκαν από εθελοντές, το οποίο και αποπληρώθηκε άμεσα, με τη σχετική έκπτωση 30%, ήτοι 29.710 ευρώ, αποκλειστικά χάρη στην αλληλεγγύη των υποστηρικτών του.

Το Πράσινο & Μωβ στηρίζει την κοινότητα Πελίτι για τη σημαντική προσφορά της:

  • Υπερασπίζεται και προστατεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την βιοποικιλότητα,   μέσω της τράπεζας σπόρων που διαθέτει. Οι παλαιοί σπόροι αξίζει να προστατευθούν, ως κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας μας. Αλλά και  να καλλιεργηθούν, με στόχο ένα πραγματικά ελληνικό προϊόν που θα έχει αξία, ταυτότητα, ανταγωνιστικότητα στην αγορά, ενώ παράλληλα θα είναι περισσότερο  ανθεκτικό στην κλιματική κρίση.
  • Πρεσβεύει ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, την πρόσβαση δηλαδή σε τροφή, παρέχοντας την δυνατότητα στον πολίτη να καλλιεργεί τους δικούς του σπόρους και να είναι ανεξάρτητος.
  • Αποτελεί ένα πρότυπο οικοκοινότητας και μπορεί να αποτελέσει το παράδειγμα για την ανάπτυξη αντίστοιχων κοινοτήτων. Αποδεικνύει έμπρακτα ότι οι κοινωνίες και οι κοινότητες μπορούν να είναι αυτάρκεις παράγοντας την δική τους τροφή και ενέργεια.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό