Γκαρά: «Υποβάθμιση Περιφερειακών Ιατρείων στον Νομό Έβρου»

Γκαρά: «Υποβάθμιση Περιφερειακών Ιατρείων στον Νομό Έβρου»

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για την υποβάθμιση των Περιφερειακών Ιατρείων στον Έβρο, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νατάσα Γκαρά.

 

Συγκεκριμένα, τα Περιφερειακά Ιατρεία του Νομού (Τυχερού, Προβατώνα, Ριζίων, Καστανεών, Ζώνης, Θουρίου, Μεταξάδων, Αμπελακίων και Βύσσας) τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, ενώ τροποποιήθηκε και η λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Φερών από τον Οκτώβριο του 2021 με Απόφαση της 4ης ΥΠΕ, έως και τη λήξη του έτους. Ωστόσο κανένα από αυτά δεν έχει επανέλθει σε πλήρη λειτουργία.

 

Η κα Γκαρά σημειώνει ειδικότερα, πως η υπολειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων στερεί από τους κατοίκους της περιοχής κρίσιμες υγειονομικές υπηρεσίες. Επαγγελματίες, αγρότες, παιδιά και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, πολλοί από αυτούς χωρίς δυνατότητα μετακίνησης, έχουν αφεθεί υγειονομικά ακάλυπτοι, χωρίς άμεση πρόσβαση σε δομές υγείας, την ώρα μάλιστα που η πανδημία στο νομό βρίσκεται σε έξαρση και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγάλος.

 

Υπογραμμίζει επίσης, ότι οι εξαγγελίες για την επιτάχυνση του εμβολιασμού σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές από κινητές ομάδες υγείας, δεν αφορούσαν προφανώς τον Έβρο, καθώς οι εξορμήσεις σε χωριά της βόρειας Ελλάδας δεν συμπεριέλαβαν χωριά του Νομού.

 

Τέλος, σημειώνει πως οι πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης της ΝΔ στρατηγικά οδηγούν στην ερήμωση της περιοχής, στην αποψίλωσή της από υπηρεσίες, στην αποδυνάμωσή της από δομές υγείας και εκπαίδευσης, στη φτωχοποίηση των κατοίκων της, με δυσοίωνες προοπτικές για τη στήριξη και την ανάπτυξη του τόπου.

 

Κλείνοντας η κα Γκαρά ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

 

– Για ποιο λόγο αποδυναμώνεται ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και υποβαθμίζεται περαιτέρω η υγειονομική κάλυψη στο Νομό;

– Γιατί δεν έχουν επανέλθει σε πλήρη λειτουργία τα Περιφερειακά Ιατρεία από τον Ιανουάριο του 2022, όπως προβλεπόταν από την Απόφαση της 4ης ΥΠΕ (44770/27-10-2021);

– Είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου η ενίσχυση με προσωπικό των Περιφερειακών Ιατρείων, ώστε να προσφέρουν άμεσα και αποτελεσματικά την απαραίτητη υγειονομική κάλυψη στους κατοίκους της περιοχής;

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς

Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: «Υποβάθμιση Περιφερειακών Ιατρείων στον Νομό Έβρου»

 

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πιστή στο δόγμα της περί απαξίωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, συνεχίζει με κάθε τρόπο να προχωρά σε ενέργειες που μόνο σκοπό έχουν τη διάλυση του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Χαρακτηριστική ως προς τον τρόπο που δρα αυτή η κυβέρνηση είναι η απόφαση  αναστολής λειτουργίας των Περιφερειακών  Ιατρείων στον Έβρο, αφήνοντας υγειονομικά απροστάτευτο τον πληθυσμό σε μια ακριτική περιοχή δυσχεραίνοντας την άμεση πρόσβαση σε δομές υγείας.

 

Τον Οκτώβριο του 2021 με Απόφασή της 4ης ΥΠΕ (44770/27-10-2021) τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τα Περιφερειακά Ιατρεία του Νομού Έβρου (Ριζίων, Καστανεών, Ζώνης, Θουρίου, Μεταξάδων, Αμπελακίων,  Βύσσας, Τυχερού και Προβατώνα), όπως συνέβη και για τα Περιφερειακά Ιατρεία όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ τροποποιήθηκε και η λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Φερών, μέχρι τη λήξη του έτους. Ωστόσο, έχει περάσει ήδη ο Γενάρης 2022, και τα Ιατρεία δεν έχουν επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

 

Τα Περιφερειακά Ιατρεία λειτουργούν οριακά από μία έως τρεις ημέρες το μήνα, ενώ καλούνται να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες φροντίδας των κατοίκων της περιοχής. Επαγγελματίες, αγρότες, παιδιά και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, πολλοί από αυτούς  χωρίς δυνατότητα μετακίνησης, έχουν αφεθεί υγειονομικά ακάλυπτοι, χωρίς άμεση πρόσβαση σε δομές υγείας. Προφανώς, η απόφαση αυτή δεν είναι τυχαία και δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι στερούνται κρίσιμες υγειονομικές υπηρεσίες, την ώρα μάλιστα που τις τελευταίες επτά ημέρες (από 23/01 έως 29/01) τα κρούσματα στο Νομό αγγίζουν τα 2.701. Επιπλέον, οι εξαγγελίες για την επιτάχυνση του εμβολιασμού σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές από κινητές ομάδες υγείας, δεν αφορούσαν προφανώς τον Έβρο, καθώς οι εξορμήσεις σε χωριά της βόρειας Ελλάδας δεν συμπεριέλαβαν χωριά του Νομού.

 

Δύο χρόνια μετά, οι κάτοικοι του Έβρου παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές, καθώς η Κυβέρνηση της ΝΔ στρατηγικά εφαρμόζει πολιτικές ερήμωσης της περιοχής, αποψίλωσής της από υπηρεσίες, αποδυνάμωσής της από δομές υγείας και εκπαίδευσης, φτωχοποίησης των κατοίκων της, που συμπερασματικά  οδηγούν σε δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη και το μέλλον του τόπου.

 

Επειδή, η υπολειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων προκαλεί την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας στην τοπική κοινωνία.

 

Επειδή, υποβαθμίζεται η αναγκαία παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους κατοίκους απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών.

 

Επειδή, στρατηγικά υποβαθμίζεται από την Κυβέρνηση ο Νομός με την αποψίλωσή του από υπηρεσίες.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο αποδυναμώνεται ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και υποβαθμίζεται περαιτέρω η υγειονομική κάλυψη στο Νομό;

 

  1. Γιατί δεν έχουν επανέλθει σε πλήρη λειτουργία τα Περιφερειακά Ιατρεία από τον Ιανουάριο του 2022, όπως προβλεπόταν από την Απόφαση της 4ης ΥΠΕ (44770/27-10-2021);
  2. Είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου η ενίσχυση με προσωπικό των Περιφερειακών Ιατρείων, ώστε να προσφέρουν άμεσα και αποτελεσματικά την απαραίτητη υγειονομική κάλυψη στους κατοίκους της περιοχής;

 

H ερωτώσα Βουλευτής

 

Γκαρά Αναστασία

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό