H Κατερίνα Μελίτη επανέρχεται με νέα της συνέντευξη στην «Θρακική Αγορά»

H Κατερίνα Μελίτη επανέρχεται με νέα της συνέντευξη στην «Θρακική Αγορά»

«Ο πειραματισμός στη μουσική είναι απαραίτητος για να ανακαλύψεις τα δικά σου χρώματα ερμηνείας αλλά και το στυλ που σου πηγαίνει»

Σύγχρονη ερμηνεύτρια με κλασική εκπαίδευση, διπλωματούχος μονωδίας του Ελληνικού Ωδείου Αμαρουσίου με βαθμό Άριστα και Α’ Βραβείο. Έχει μελετήσει βυζαντινή μουσική και το 2005 πήρε το Γ’ Βραβείο Ατομικού Βυζαντινού Ψαλμού στους 11ους Περιφερειακούς Μαθητικούς Αγώνες Αττικής.

Είναι απόφοιτη του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Παλλήνης και πτυχιούχος Μηχανικός Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής του Ανωτάτου Τεχνολογικού & Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης (Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών). Η μουσική της εκπαίδευση περιλαμβάνει επίσης, το πτυχίο Αρμονίας με  Άριστα, καθώς και τον μονοετή κύκλο σεμιναρίων Μουσικοκινητικής Αγωγής C. Orff της Σχολής Μωραΐτη.

Ως ερμηνεύτρια έχει συνεργαστεί με αρκετούς καλλιτέχνες του λυρικού και «ελαφρού» τραγουδιού με εμφανίσεις σε θέατρα (Πύλη Βηθλεέμ -Ηράκλειο Κρήτης, θέατρο Ανατολικής Τάφρου -Χανιά, θέατρο Ερωφύλη -Ρέθυμνο κα.), και σε μουσικές σκηνές στην Αθήνα (Χαμάμ, Το Μπαράκι της Διδότου, Βάτραχοι, Ilion Stage, Black Box Methodia, Micraasia-Fez, Holywood Stage κα.). Έχει τραγουδήσει ως σολίστ μεταξύ άλλων άριες των G. Puccini, G. Verdi, W.A. Mozart, F. Cilea, G. Rossini. Υπήρξε μέλος της Παιδικής Χορωδίας του Γ’ Προγράμματος ΕΡΑ (σημερινή “Rosarte”) με μαέστρο τη Ρόζη Μαστροσάββα, του πολυφωνικού συνόλου «Φωνές του Νότου» με ιδρυτή τον Σταμάτη Κραουνάκη, και της μουσικοθεατρικής ομάδας «Alma Libre». Στο ενεργητικό της έχει πληθώρα συμμετοχών σε παραστάσεις και συναυλίες, όπως στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Παραολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004, Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσού κ.α. Σημαντικές εμφανίσεις αποτελούν αυτές στο κηποθέατρο «Θανάσης Βέγγος», στο θέατρο «Σολυγείας» Σοφικού Κορινθίας και στο Φεστιβάλ «Ηράκλεια 2017» προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη. Πρόσφατη η συμμετοχή της επίσης, στο Athens Art Festival 2021 στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με τη παράσταση «Movies to Musicals: Duets Concert».

Ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο και τον χορό. Ενδεικτικές συμμετοχές της η  μουσικοθεατρική παράσταση «Γυναίκες στον Καθρέφτη» της ομάδας Ea Music στα πλαίσια του 6ου OPEN SEPTEMBER 2017 στο Vault Theater, και το Μusical «Times of our life» σε σενάριο και χορογραφία του Γιώργου Κουρτέση, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» (2019).

Η Κατερίνα Μελίτη διδάσκει σύγχρονο και κλασικό τραγούδι στο Ωδείο «Ορφέας» Παγκρατίου και στο Ελληνικό Ωδείο Αμαρουσίου.

  1. Κατερίνα είναι χαρά μας να σε φιλοξενούμε στη Θρακική Αγορά! Η φωνή σου μας ταξιδεύει με το «η αγάπη αργεί».

Σας ευχαριστώ για τη τιμή που μου κάνετε και τη φιλοξενία στο περιοδικό σας, που όπως έχει δείξει στηρίζει τους νέους καλλιτέχνες και τη δουλειά τους. Χαίρομαι πάρα πολύ που σας έχει «αγγίξει» το τραγούδι μου. Τόσο η μελωδία όσο και ο στίχος της Όλγας Μακρή, δημιουργούν μια αίσθηση νοσταλγίας και ταξιδιού σε εικόνες και συναισθήματα. Την ευχαριστώ για ακόμα μια φορά για την εμπιστοσύνη της και την συνεργασία μας.

  1. Η αλήθεια είναι πως μας έλειψες γιατί όποιος σε έχει παρακολουθήσει live ξέρει πως η σχέση σου με τον κόσμο, το πάρε δώσε είναι μοναδικό. Τι σου έλειψε όλη αυτή την περίοδο της μουσικής «ησυχίας»;

Ευτυχώς για εμάς τους καλλιτέχνες τα πράγματα πάνε καλύτερα αυτή τη περίοδο. Ολοένα και περισσότερα liveγίνονται, τα μέτρα χαλαρώνουν και απ’ ότι φαίνεται θα πραγματοποιηθούν και τα φεστιβάλ αυτό το καλοκαίρι. Υπάρχει μια αισιοδοξία στον αέρα, για επιστροφή στους κανονικούς μας ρυθμούς, και αυτό μας δίνει κίνητρο να κυνηγάμε αυτό που αγαπάμε. Όλη τη περίοδο της πανδημίας και των μέτρων, στερηθήκαμε την επαφή με τον κόσμο, την επικοινωνία μέσα από τις συναυλίες, και βέβαια η απαγόρευση της μουσικής είχε οικονομικό, ψυχολογικό αλλά και ψυχικό αντίκτυπο σε πολλούς επαγγελματίες της Τέχνης, καλλιτέχνες και μη. Προσωπικά, το να τραγουδάω liveαποτελεί για μένα ένα μοναδικό συναίσθημα, και τα επόμενα σχέδια μου περιλαμβάνουν πολλές ζωντανές εμφανίσεις, παρέα με αξιόλογους συναδέλφους μουσικούς.

  1. Το τραγούδι «Η αγάπη αργεί» υπάρχει ακόμα σε όλες τις playlist μου. Θα ήθελα να μοιραστείς την ιστορία πίσω από το τραγούδι.

Θεωρώ πως είναι ένα τραγούδι με ποιοτικό χαρακτήρα και εκφράζει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που αναζητούν ένα ευαίσθητο άκουσμα, κάτι διαφορετικό από τα κοινά εμπορικά τραγούδια. Το τραγούδι αυτό, σύμφωνα με τη δημιουργό του την Όλγα Μακρή, γράφτηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με πλοίο, στα τέλη ενός καλοκαιριού. Επιφανειακά, μιλάει για μια καλοκαιρινή ιστορία αγάπης και τις μνήμες που άφησε στο πέρασμα της. Βαθύτερα όμως μας δείχνει ότι η αγάπη ακόμα και αν αργεί να έρθει, είναι ικανή να μας αλλάξει τη ζωή, να μας κάνει να ονειρευτούμε, να αποκτήσει νόημα το κάθε τι «ασήμαντο» σε μια βαρετή καθημερινότητα, όπως η ανατολή του ήλιου ή μια βροχή. Χωρίς την αγάπη, ίσως τίποτα δεν έχει νόημα. Έτσι λοιπόν, «Η αγάπη αργεί» πήρε σάρκα και οστά, ηχογραφώντας το με μοναδικά όργανα το πιάνο, το οποίο παίζει η Όλγα και τα βιολιά, από τη Δήμητρα Μπουλούζου. Με μια απλή και λιτή ερμηνεία, θέλαμε να αποδώσουμε αυτό το γλυκόπικρο άρωμα που αφήνει η αγάπη, αλλά και ο έρωτας.

  1. Τι άλλο θα δούμε από σένα; Σου αρέσουν οι πειραματισμοί;

Ο πειραματισμός στη μουσική είναι απαραίτητος για να ανακαλύψεις τα δικά σου χρώματα ερμηνείας αλλά και το στυλ που σου πηγαίνει, κάτι που δεν είναι εύκολο στα πρώτα στάδια της καλλιτεχνικής σου πορείας. Δοκιμάζω συνεχώς διαφορετικά πράγματα, και κατά καιρούς με προσεγγίζουν συνθέτες προτείνοντας μου τραγούδια. Είναι δύσκολη η επιλογή εκείνου του τραγουδιού που τελικά θα αποφασίσεις να μοιραστείς με τον κόσμο, παρουσιάζοντας το δισκογραφικά. Εν τέλει, προτιμώ να μένω κυρίως σε ένα είδος μουσικής, το λεγόμενο «έντεχνο» παντρεύοντας το με τα γύρω παρεμφερή είδη, όπως το ελαφρό τραγούδι και τη ροκ μουσική, πάντα με ελληνικό στίχο, εφ’ όσον αυτό με εκφράζει περισσότερο. Στα πλαίσια αυτά, σύντομα θα ακούσετε από μένα μια καινούρια δυναμική ροκ μπαλάντα σε μουσική της Όλγας Μακρή και στίχους της Μαρίας Κολιού, που θα κυκλοφορήσει αρχές του καλοκαιριού από την εταιρία που με στηρίζει σε κάθε μου βήμα, τηSpiderMusic.

  1. Θα μπορούσες να συνεργαστείς με ερμηνευτές άλλων μουσικών ήχων;

Εάν πρόκειται για μια συνεργασία που εκφράζει αυτό που πρεσβεύω και μου δίνει νέους ορίζοντες εξέλιξης, φυσικά και θα το έκανα! 

  1. Πώς στήνεται αλήθεια ένα live; Επιλέγεις κομμάτια που σου αρέσουν, πηγαίνεις με τη ροή της βραδιάς; Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο;

Υπάρχει ένας βασικός κορμός, ένα πρόγραμμα που στήνεται εκ των προτέρων, για να ρέει σωστά το live. Είναι σημαντικό να υπάρχουν τραγούδια που μας αρέσουν και αποδίδουν τον μουσικό μας χαρακτήρα, όπως και της προσωπικής μας δισκογραφίας. Προσωπικά, μου αρέσει πολύ να ερμηνεύω τα δικά μου τραγούδια, όπως το «Άσε τα παλιά» και «Η αγάπη αργεί». Πάντα όμως πρέπει να λαμβάνεις υπόψη και το πώς κυλάει η βραδιά, να «πιάνεις» την αίσθηση από το κοινό, τι θα ήθελε να ακούσει και να κάνεις τις απαραίτητες προσαρμογές. Ο στόχος είναι να περάσεις και εσύ αλλά και ο κόσμος καλά.

  1. Ποιοι καλλιτέχνες έχουν βάλει τη δική τους σφραγίδα στις προσωπικές σου επιρροές;

Ξεχωριστή αδυναμία έχω στα τραγούδια της παλιάς Αθήνας, με την υπέροχη φωνή της Δανάης να τραγουδάει Αττίκ, ή την Στέλλα Γκρέκα στα τραγούδια του Τάκη Μωράκη και του Μιχάλη Σουγιούλ. Και βέβαια, το έντεχνο ελληνικό τραγούδι που προέκυψε στα τέλη της δεκαετίας του ’50, βασισμένο στο δυτικοποιημένο ρεμπέτικο από τον Βασίλη Τσιτσάνη και Μανώλη Χιώτη, όπως τις σπουδαίες συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι. Και συνεχίζω με τους ερμηνευτές του νέου κύματος, που καθόρισαν κατά πολύ τον τρόπο που τραγουδάω. Αγαπώ ιδιαίτερα τη φωνή της Καίτης Χωματά και της Αρλέτας, και νομίζω ότι όποιος μ΄ ακούσει να τραγουδάω θα το καταλάβει. Τέλος, στο σύγχρονο έντεχνο τραγούδι, ερμηνευτικές επιρροές για μένα είναι η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Χάρις Αλεξίου, η Σαβίνα Γιαννάτου, η Δήμητρα Γαλάνη κ.α.

  1. Η μουσική μας έλειψε πολύ τα τελευταία χρόνια αλλά φαίνεται πως οι καλλιτέχνες τη πάση ανασκουμπώθηκαν, πειραματίστηκαν και μας παρουσιάζουν νέα πράγματα. Πιστεύεις πως αυτό το διάλειμμα μπορεί να λειτούργησε και ευεργετικά;

Σίγουρα! Μέσα από κάθε δυσκολία, κάτι καινούριο και δημιουργικό αναδύεται πάντα. Κάθε εμπόδιο για καλό δε λέμε; Έτσι και στη τέχνη, είδαμε νέα πράγματα να γίνονται, καινούριες ιδέες, νέα πρόσωπα που πριν δεν θα φαινόντουσαν, και σε όλα αυτά αναμφισβήτητα βοήθησε η δύναμη της τεχνολογίας και τους διαδικτύου. Πιστεύω πως η περίοδος που περάσαμε μας ένωσε, μας έκανε να σκεφτούμε τρόπους να επικρατήσουν οι τέχνες και ο πολιτισμός, αγαθά που είναι απαραίτητα για τη ψυχική μας ισορροπία και καλλιέργεια!

  1. Πώς αισθάνεσαι όταν ο κόσμος τραγουδάει μαζί σου; Όταν νιώθει τους στίχους και τη μουσική που μπορεί για σένα να είναι μία πολύ προσωπική κατάθεση.

Απέραντη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη!

  1. Ήρθε επιτέλους ο καιρός να ξανασχεδιάσουμε και να ξανάονειρευτούμε; Ποια τα επόμενα σχέδια σου;

Το όνειρο δεν σταματάει ποτέ, αναστέλλεται ίσως, αλλά υπάρχει πάντα εκεί να το βλέπεις και να περιμένεις τη κατάλληλη στιγμή! Στα άμεσα σχέδια, ετοιμάζω δύο μουσικές βραδιές με τη πρώτη να πραγματοποιείται στο rockbarCasper’s στο Χαλάνδρι (Ανδρέα Παπανδρέου 28), το Σάββατο 14 Μαΐου. Μαζί μου θα είναι η Όλγα Μακρή στα πλήκτρα και ο Δημήτρης Καρακώττας στα κρουστά. Στη συνέχεια, για δεύτερη φορά φέτος, θα τραγουδήσω στο pianobarrestaurant «Ενθύμιον» (Αγίας Λαύρας 56, Άνω Πατήσια) με τον ταλαντούχο τενόρο Βαγγέλη Μακρή και την Όλγα Μακρή στο πιάνο, το Σάββατο 28 Μάιου.Επίσης, προγραμματίζω καλοκαιρινές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και σε φεστιβάλ. Οι ημερομηνίες θα ανακοινώνονται μέσα από τις σελίδες μου στα κοινωνικά δίκτυα.

Κατερίνα Μελίτη | Η αγάπη αργεί | Official Video Clip©

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό