H συγγραφέας  Θεανώ Πασχάλη μιλά για το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Κομοτηνή στο Πιάτο»

H συγγραφέας Θεανώ Πασχάλη μιλά για το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Κομοτηνή στο Πιάτο»

Η συγγραφέας Θεανώ Πασχάλη μοιράστηκε μαζί μας πληροφορίες για το πρώτο της βιβλίο «Κομοτηνή στο Πιάτο». Όπως η ίδια ανέφερε σε συνέντευξή της που παραχώρησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και στο Δήμο Μπακιρτζάκη  “πρόκειται για  ένα βιβλίο στο οποίο «αποτυπώνονται οι μυρωδιές και οι γεύσεις της Κομοτηνής και υπάρχουν έτσι καταγεγραμμένες για το μέλλον και για τις επόμενες γενιές». Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα γαστρονομικό μωσαϊκό που περιλαμβάνει 174 αυθεντικές συνταγές και μας ταξιδεύει 100 χρόνια πίσω.

Τι περιλαμβάνει το βιβλίο
Όπως εξήγησε η ίδια «το βιβλίο αυτό βασίστηκε σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό και τα κοινά της πόλης και σε γυναίκες που μοιράστηκαν τις συνταγές από τον τόπο τους αλλά συνεχίζουν και σήμερα να μαγειρεύουν και δεν χάθηκαν στον χρόνο. Οι γυναίκες μοιράστηκαν μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων τις αναμνήσεις τους, θέλοντας έτσι να περάσουν την εικόνα από τις κουζίνες των παιδικών τους χρόνων. Εκτός από τις συνταγές περιλαμβάνονται και ωραίες εικόνες μέσα από τα λόγια των γυναικών»

Σύμφωνα με τη Θεανώ Πασχάλη το βιβλίο αυτό ήταν ένα πάρα πολύ ωραίο ταξίδι. «Έχει αποτυπωθεί μέσα στο βιβλίο ένα πάρα πολύ ωραίο ταξίδι όλων αυτών των πληθυσμιακών ομάδων με σταθμό την Κομοτηνή και επίσης ανθρώπων που δεν ήρθαν μόνο ως πρόσφυγες, αλλά επέλεξαν μέσα από τη ζωή τους και από την αγάπη τους για τον τόπο, την Κομοτηνή ως τόπο κατοικίας τους» εξήγησε.

Η γαστρονομική μας παράδοση στο επίκεντρο
Μέσω του βιβλίου γίνεται μία προσπάθεια να αναδειχθεί η γαστρονομική παράδοση της πόλης, που εκπηγάζει από ένα αίσθημα τιμής προς τους προγόνους και από τη διάθεση να συνεχιστούν οι παλιές επισιτιστικές συμπεριφορές και συνήθειες στις νέες γενιές.

Ερωτηθείσα εάν οι συνταγές διατηρήθηκαν όπως ήρθαν από το διάβα του χρόνου ή εάν υπήρξαν κάποιες αλλαγές, προσθέτοντας η κάθε νοικοκυρά τη δική της πινελιά απάντησε ως εξής: «Με τον τρόπο που μας μεταφέρθηκαν σίγουρα θα έχει βάλει η καθεμιά την πινελιά της. Το ζήτημα είναι ότι έχουν κρατηθεί κι ότι υπάρχει πολλές φορές ένα μείγμα των επιρροών, έχει γίνει δηλαδή ένα κράμα. Εμείς στην έρευνά μας βρήκαμε πάρα πολλές κοινές συνταγές, όπως η δικιά μας η παραδοσιακή Βαρβάρα που έχουμε. Είναι διάφορες συνταγές με το λάχανο τουρσί, οι οποίες στο διάβα του χρόνου δέχθηκαν πειράγματα, αλλά η κάθε νοικοκυρά έβαλε τη δική της πινελιά χωρίς να αλλοιώσει αυτό που πήρε από τους προγόνους της».

«Οι συνταγές φτιάχνονται και σήμερα»
Σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξής της σημείωσε το εξής: «Οι συνταγές του βιβλίου είναι όλες συνταγές που φτιάχνονται και σήμερα, δεν υπάρχει δηλαδή κάποια συνταγή που να έχει χαθεί. Κυρίως η επιμονή μας ήταν σε αυτό, δηλαδή να μας πείτε συνταγές που φτιάχνονται και σήμερα. Οι περισσότερες μοιράζονταν μαζί μας την ατάκα ότι ναι τα φτιάχνω για τα εγγόνια μου για να μείνουνε».

Τέλος, το βιβλίο «Κομοτηνή στο Πιάτο» έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η παρουσίασή του τις επόμενες ημέρες. Οι συγγραφείς του βιβλίου Θεανώ Πασχάλη και Ζαφείριος Τσάκος προσκαλούν σε μία παρουσίαση φίλους και γνωστούς, η οποία θα είναι λίγο διαφορετική από τις υπόλοιπες, αφού βήμα στο λόγο θα έχουν πιο πολύ οι γυναίκες που μοιράστηκαν τις αναμνήσεις τους για τις συνταγές.

Πηγή: xronos.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό