Η Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών Αθηνών στον Μουσειακό Παραδοσιακό Οικισμό Γλυκονερίου

Η Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών Αθηνών στον Μουσειακό Παραδοσιακό Οικισμό Γλυκονερίου

Πριν από μερικές μέρες στον Μουσειακό Παραδοσιακό Οικισμό του Συλλόγου  , στο Γλυκονέρι Ροδόπης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη  της  Αμερικανικής  Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών.

Αρχηγός της ομάδας των επισκεπτών ο  Πρόεδροςτου Διοικητικού Συμβουλίου της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών κος  LoomisT.  William, ο Εκτελεστικός Διευθυντής κος Γεώργιος Ορφανάκοςκαι 18 μέλη , κατά πλειοψηφία Αμερικανοί  πολίτες   ο  Πρόεδρος  του Διοικητικού Συμβουλίου  της Γενναδείου Σχολής  κος Ζομπανάκης Ανδρέας,  η Διευθύντρια της Γενναδείου ΒιβλιοθήκηςΑθηνών κ. Γεωργοπούλου Μαρία, και 10 μέλη της Γενναδείου Σχολής της Κωνσταντινούπολης, που είναι μέλη της  Αμερικανικής  Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών.

Με την άφιξη τουςεντυπωσιάστηκαν  από  την εικόνα που αντίκρισαν στον οικισμό , γιατί δεν γνώριζαν σχετικά με τους Σαρακατσάνους. Η έκπληξη τους έγινε ακόμη πιο μεγάλη όταν μπήκαν στο καλύβι και είδαν , αυτά που ετοίμασαν με μεγάλη αγάπη και προσοχή οι κυρίες μέλη του συλλόγου,  το καλύβι στρωμένο όπως ακριβώς  ήταν όταν οι πρόγονοι Σαρακατσάνοι διαβιούσαν στα καλύβια.

Έγινε ενημέρωση  από τον Πρόεδρο  κ. Γεώργιο Σπ. Νάκο, και σε άψογη μετάφραση στα Αγγλικά από το μέλος  κ. Νάγια Δαλακούρα Δρ. Μουσειολόγο Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης.

Μετά την ξενάγηση ακολούθησε  τραπέζι  που ετοίμασαν τα μέλη , με Σαρακατσάνικα φαγητά, ξεκινώντας  με πίτες,Στριφτόπιτα, Λαχανόπιτα, με ρύζι και τυρί, κουλιρόπιτα.

Με κυρίως πιάτο, αρνί στο γάστρο, και αρνί στο φούρνο, ψημένα στον οικισμό, αφού διαθέτει  και φούρνο με ξύλα.

Προσφέρθηκαν  τσίπουρο  προσφορά μέλους μας,  και αναψυκτικά .

Στο τέλος προσφέρθηκε  γλυκό, τηγανίτες  με ζάχαρη ή με μέλι, τις οποίες λάτρεψαν γιατί πρώτη φορά δοκίμαζαν το γλυκό αυτό. Και τέλος προσφέρθηκε κομπόστα με αποξηραμένα φρούτα.

Ακολούθησε χορός με τον Φλάμπουρα και την συμμετοχή των μελών μας  ενώ συμμετείχαν  και πολλοί από τους φιλοξενούμενους  μας.

Μετά από την παραμονή τους, τρεισήμισι ωρών  στον Οικισμό  αναχώρησαν για την Μετόχι  του Αγίου  Νικολάου στο Πόρτο Λάγος.

Το προεδρείο του Συλλόγου ευχαριστεί  το ΔΣ , τα μέλη που ετοίμασαν τον χώρο και όλα τα καλούδια για τους εκλεκτούς  καλεσμένους .

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό