Η διοίκηση της «Μαλαματίνα» προτείνει αναστολή των απεργιών και διαπραγματεύσεις

Η διοίκηση της «Μαλαματίνα» προτείνει αναστολή των απεργιών και διαπραγματεύσεις

Το εμφιαλωτήριο της «Μαλαματίνα» πρέπει να επαναλειτουργήσει άμεσα, δεν μπορεί να παραμένει κλειστό και αποκλεισμένο επειδή 25 από τους συνολικά 89 εργαζομένους της οινοποιίας απεργούν, τονίζει σε δελτίο τύπου η Εταιρεία, η οποία προτείνει την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει το Σωματείο της επιχείρησης και την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση,  με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δεν θα ξεπερνά τον ένα μήνα και, με την  παρουσία παρατηρητών από τον ΣΕΒ ή το ΕΒΕΘ αλλά και τη ΓΣΕΕ

Να σημειωθεί ότι το Σωματείο έχει εξαγγείλει κυλιόμενες απεργίες, από τις 22 ως και τις 31 Αυγούστου, κλείνοντας έτσι έναν ολόκληρο μήνα απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου κ. Φραγγίδη, οι συνδικαλιστές θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και πέραν του Αυγούστου, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα για ανάκληση των απολύσεων και επαναλειτουργία του τμήματος διακίνησης.

Η Εταιρεία, με το Δ/Τ που εξέδωσε καυτηριάζει, καυτηριάζει την κατάθεση μηνύσεων, από το Σωματείο, κατά εργαζομένων που προσήλθαν στις εγκαταστάσεις Καλοχωρίου ( εμφιαλωτήριο) για να δουλέψουν ενώ προσθέτει ότι «μια μικρή ομάδα συνδικαλιστών, κόντρα στη βούληση της πλειοψηφίας των εργαζομένων που εκπροσωπεί, έχει κλείσει με τη βία μια σημαντική για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης παραγωγική μονάδα και η εταιρεία είναι αναγκασμένη να περιμένει για μήνες να δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη, στην οποία έχει προσφύγει».

Από την Εταιρεία επισημαίνεται ότι το Σωματείο έχει μηνύσει, μέχρι σήμερα και  4 διοικητικά στελέχη, τα οποία συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου και προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα.

Η λειτουργική αναδιοργάνωση της εταιρείας

Όπως υπογραμμίζεται, από μήνες οι συνδικαλιστές του Σωματείου είχαν ενημερωθεί για την ανάγκη να υπάρξει λειτουργική αναδιοργάνωση της επιχείρησης, ώστε να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική της και οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων.

«Η διοίκηση της εταιρείας τους έχει δώσει εδώ και μήνες όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν μια σειρά από λειτουργικές παθογένειες όπως:

Το τμήμα οδηγών και βοηθών είναι από τα πλέον ζημιογόνα τμήματα της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο τμήμα εργάζονται το 50% των εργάσιμων ωρών/ημερών, σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα υπάρχουν 14 οδηγοί και βοηθοί, όταν καθημερινά χρειάζονται και βγαίνουν για δρομολόγια μόνο 2-3 φορτηγά, απασχολώντας το πολύ 6 εργαζόμενους.

Η εταιρεία πρότεινε οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο τμήμα να μετακινηθούν σε άλλα τμήματα της επιχείρησης, όμως αυτοί αρνήθηκαν.

Εναλλακτικά πρότεινε να μπουν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με γενναία κίνητρα, όμως κι αυτή την επιλογή την αρνήθηκαν.

Κατά τη διοίκηση της Μαλαματίνας, «το Σωματείο επιδιώκει να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στην επιχείρηση. Αυτός ο ανορθολογισμός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Διοίκηση της επιχείρησης δεν μπορεί να συμφωνήσει να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Αυτοί που εργάζονται το 100% των εργάσιμων ωρών/ημερών και αυτοί που εργάζονται το 50%. Ιδίως όταν στους τελευταίους τους δόθηκε η δυνατότητα είτε να εργασθούν σε άλλα τμήματα , είτε να μπουν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

 

Υπογραφή νέας ΣΣΕ

Σε ό,τι αφορά στην υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η διοίκηση της Εταιρείας υποστηρίζει ότι “0ι συνδικαλιστές του Σωματείου αποκρύπτουν ότι στα τέλη του Φεβρουαρίου 2022, οπότε και έληξε η ισχύς της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με πρωτοβουλία της Διοίκησης έγιναν διαπραγματεύσεις με το Σωματείο των εργαζομένων προκειμένου να υπογραφεί νέα ΣΣΕ, που θα διασφάλιζε όλες τις παροχές και τις απολαβές που είχαν οι εργαζόμενοι και με την προηγούμενη ΣΣΕ, ωστόσο θα απέκλειε τους ανορθολογισμούς και τα προκλητικά προνόμια εξαιτίας των οποίων περιήλθε η επιχείρηση στην πρότερη ζημιογόνο κατάσταση της.

«Όλες οι διαπραγματεύσεις υπήρξαν άκαρπες. Το Σωματείο δεν διαπραγματεύτηκε ουσιαστικά και στην πράξη συνάρτησε τη θέση του στις διαπραγματεύσεις με τη διατήρηση προνομίων των εκπροσώπων του, ενώ την ίδια στιγμή δεν έλαβε υπόψιν τις θέσεις που πρότεινε η επιχείρηση με γνώμονα το κοινό καλό των εργαζομένων και τη μακροβιότητα της επιχείρησης».

 

Επενδύσεις και αναπτυξιακή προοπτική

Στο Δ/Τ τονίζεται ότι «η νέα ιδιοκτησία με νέες επενδύσεις, νέα προϊόντα και νέες προσλήψεις προσωπικού, εγγυάται την αναπτυξιακή προοπτική της επιχείρησης. Ο νέος επενδυτής ανέλαβε να διευθετήσει €13 εκατ. χρέη από το παρελθόν. Έχει δεσμευτεί να επενδύσει επιπλέον €12 εκατ., υλοποιώντας ένα συγκροτημένο σχέδιο λειτουργικής αναδιάρθρωσης διπλασιάζοντας τις πωλήσεις, αυξάνοντας τις εξαγωγές και διπλασιάζοντας τις θέσεις εργασίας, στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη επενδύσει €1,5 εκατ., έχει προχωρήσει σε προσλήψεις νέων εργαζομένων και έχει λανσάρει στην αγορά νέα προϊόντα (νέες ετικέτες κρασιών με την ονομασία Φίλιωμα σε Λευκό – Ροζέ – Ερυθρό, αλλά και 2 νέες ρετσίνες με το όνομα ΡΕΖΙΝΕ, Λευκή και Ροζέ).

«Η εταιρεία μας», όπως αναφέρεται, «στηρίζει την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες αγρότες έχοντας συνάψει μέχρι σήμερα πάνω από 1.000 συνεργασίες με αμπελουργούς, συλλέγοντας πάνω από 13 εκ. κιλά σταφύλια και περίπου 300 συνεργασίες με άλλους προμηθευτές υλικών».

 

Καταλήγοντας υπογραμμίζεται ότι «η εταιρεία παρά τις πρόσκαιρες δυσκολίες θα προχωρήσει μπροστά, με νέες επενδύσεις, με νέα προϊόντα και με νέες προλήψεις προσωπικού”. Επειδή δε , οι επιπτώσεις από την απεργία προκαλούν μεγάλη ζημία στην εταιρεία, που είναι αναγκασμένη  να περιμένει για μήνες τις αποφάσεις των δικαστηρίων στα οποία έχει προσφύγει, προκειμένου να δικαιωθεί», η διοίκηση της Μαλαματίνας προτείνει αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων και έναρξη διαπραγματεύσεων με το Σωματείο, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δεν θα ξεπερνά τον ένα μήνα , παρουσία παρατηρητών (από ΣΕΒ ή ΕΒΕΘ και ΓΣΕΕ) και με τήρηση πρακτικών.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό