Η ΕΕ σχεδιάζει να «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία των Πούτιν και Λαβρόφ

Η ΕΕ σχεδιάζει να «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία των Πούτιν και Λαβρόφ

Η ΕΕ σχεδιάζει να δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων που βρίσκεται στο τραπέζι των «27», σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σχεδιάζουν να εγκρίνουν νέο πακέτο κυρώσεων σήμερα το απόγευμα, μαζί με μια σειρά μέτρων κατά των ρωσικών τραπεζών και βιομηχανίας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, δεν θα απαγορευθούν οι μετακινήσεις, εντός ευρωπαϊκού εδάφους, σε Πούτιν και Λαβρόφ, με την ΕΕ να επιθυμεί να διατηρήσει ανοιχτό τον διπλωματικό δίαυλο.

Το θέμα συζητήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες χθες το βράδυ, με πολλούς από αυτούς να τάσσονται υπέρ αυτής της πρότασης.

 

Ένα δεύτερο πακέτο κυρώσεων από την Ε.Ε. σε βάρος της Μόσχας θα πλήξει σοβαρά την οικονομία της Ρωσίας, αυξάνοντας την φυγή κεφαλαίων και τον πληθωρισμό ενώ σταδιακά θα διαβρώσει την βιομηχανική της βάση, ανέφερε χαρακτηριστικά την Πέμπτη η επικεφαλής της ΚομισιόνΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αυτές οι κυρώσεις θα πιέσουν την ρωσική οικονομική ανάπτυξη, θα επιβαρύνουν το κόστος δανεισμού, θα αυξήσουν τον πληθωρισμό, θα εντείνουν την φυγή κεφαλαίων και σταδιακά θα διαβρώσουν τη βιομηχανική της βάση», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι η ΕΕ στοχεύει στο να περιορίσει την πρόσβαση της Ρωσίας σε κρίσιμη τεχνολογία.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα, αποφασίστηκε το αρχικό πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η επιβολή κυρώσεων σε 351 μέλη της ρωσικής Δούμας που ψήφισαν για την ανεξαρτησία του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ και το πάγωμα της έκδοσης ρωσικών ομολόγων και του δανεισμού στη ρωσική κεντρική τράπεζα

Επιπλέον, η Κομισιόν και η ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) εισηγούνται την επιβολή κυρώσεων σε 27 αξιωματούχους και οντότητες (συμπεριλαμβανομένων των διοικητών των ρωσικών δυνάμεων που εισέβαλλαν στην Ουκρανία και τριών τραπεζών) που εμπλέκονται στην απόσχιση των δύο περιοχών.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό