Η καινοτομία στη Βόρεια Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν

Η καινοτομία στη Βόρεια Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν

2ο Thessaloniki Helexpo Forum 

Το μέλλον της Ευρώπης – 40 χρόνια η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση 

Η καινοτομία στη Βόρεια Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν

 

Το μέλλον της Ευρώπης και η πορεία της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση 40 χρόνια έπειτα από την ένταξη της ήταν το θέμα του 2ου πάνελ της σημερινής ημέρας στο Thessaloniki Helexpo Forum, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε πως η περσινή χρονιά ήταν χρονιά-σταθμός για την ΕΕ, καθώς όλα τα κράτη-μέλη συντονίστηκαν στα θέματα αντιμετώπισης της πανδημίας, των υγειονομικών προμηθειών, του ψηφιακού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού κα. “Όλο αυτό έδειξε ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα της πανδημίας πιο αποτελεσματικά από άλλες περιοχές” είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή “το Brexit δεν δίχασε την ΕΕ, αλλά δεν παύει να είναι μία απώλεια η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας”. Αναφερόμενος στο Πακέτο Ανάκαμψης, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη βγήκε και δανείστηκε στο όνομα της, “Ίσως τα λάθη που έγιναν στην αντιμετώπιση της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης να έγιναν μάθημα σε αυτή την κρίση της πανδημίας” είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης όσον αφορά στον τρόπο χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από την πλευρά του ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Συνταγματολόγος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τ. Υπουργός, υπογράμμισε πως η ελληνική κοινωνία φαντασιώνεται πολλές φορές μία δική της αντίληψη περί Ανατολής, αλλά κάνει στρατηγικά δυτικές επιλογές. Για το μέλλον ο κ. Βενιζέλος έθεσε τις προκλήσεις για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οι οποίες έχουν να κάνουν με το ζήτημα του Αφγανιστάν, εξαιτίας του οποίου τίθεται θέμα ανασυγκρότησης της Δύσης ως γεωπολιτικής οντότητας. Το ζήτημα του Αφγανιστάν, κατά τον ίδιο, έχει και για την Ελλάδα ιδιαίτερη σημασία και υπό το πρίσμα του αυξημένου ρόλου, που διεκδικεί η Τουρκία. “Εμάς μας ενδιαφέρει ο ρόλος που διεκδικεί η Τουρκία και για την Κύπρο και για τις προσφυγικές ροές” τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Οι υπόλοιπες προκλήσεις συνοψίζονται στην πανδημία και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση της, καθώς τώρα υπάρχουν κράτη, που ζητούν επιστροφή στην δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ για την ένταξη στην Ε.Ε. των χωρών των δυτικών Βαλκανίων υπάρχει εσωτερικός διχασμός της ΕΕ.

Ο κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος, Συνταγματολόγος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,  Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και τ. Υπουργός, επισήμανε ότι το ποια θα είναι η Ευρώπη, που θα έχουμε σε 5,10 ή 20 χρόνια, θα είναι αποτέλεσμα ενός αδυσώπητου ειρηνικού πολέμου. “Ο πόλεμος είναι στο μέτωπο των θεσμών και της δημοκρατίας” είπε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι ο πλούτος της Ευρώπης είναι η ποικιλομορφία της. Τα άλλα κρίσιμα ζητήματα για την Ε.Ε. είναι αυτά της οικονομίας, της ξενοφοβίας, αλλά και της στρατηγικής αυτονομίας της απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η κα. Εύα Καϊλή, Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας, τόνισε ότι η συζήτηση για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημασία. Παράλληλα, σημείωσε πως “η Ελλάδα δεν είναι εμπόδιο για την ένταξη χωρών των δυτικών Βαλκανίων, την οποία όμως δεν την βλέπω σύντομα”. Ακόμη, είπε πως ένα ορόσημο για την ΕΕ ήταν πως για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης χρησιμοποιήθηκαν ευρωομόλογα.

Τέλος, ο κ. Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής, Sciences Po Παρίσι και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπογράμμισε ότι η χώρα έκανε σωστές στρατηγικές επιλογές που καθόρισαν την ευρωπαϊκή πορεία της.  Ωστόσο, ο κ. Τσούκαλης ανέδειξε το οξύμωρο που θέλει την Ελλάδα να έχει μερίδιο στις ευρωπαϊκές κρίσεις πολύ μεγαλύτερο από το μέγεθος της ίδιας της χώρας. “Η Ευρώπη έχει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα στις κρίσεις, καθώς 27 χώρες αντέχουν μέσα από έναν ορυμαγδό κρίσεων. Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στην Ευρώπη των τελευταίων 20 ετών είναι εξελίξεις μίας διαφοροποιημένης Ευρώπης, στις οποίες δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες, αλλά κάποιες από αυτές” πρόσθεσε ο ίδιος και εκτίμησε ότι σε μία περισσότερη διαφοροποιημένη Ευρώπη υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να προχωρήσει η ένταξη χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

 

Η καινοτομία στη Βόρεια Ελλάδα

Η καινοτομία στη Β. Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν ήταν το θέμα του σημερινού post forum πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum.

Χαιρετισμούς έκαναν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Νίκος Παπαϊωάννου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αρμόδιος για θέματα Έρευνας & Καινοτομίας, κ. Χρίστος Δήμας και η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, κα. Χριστίνα Θεοφιλίδη.

Τις επενδύσεις των Funds στη Β. Ελλάδα παρουσίασαν οι: Δρ. Σπύρος Αρσένης, Επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας από την Εθνική Τράπεζα, Κωνσταντίνος Λαύκας, Partner Uni.Fund, Σωτήρης Σιάγας, Partner TECS Capital Fund και Νικόλας Τακάς, Vice President, THERMI GROUP.

Για την δράση Διεθνών Εταιρειών στο Οικοσύστημα της Β. Ελλάδας μίλησαν οι: Νίκος Λαμπρογεώργος, Sr Αccount Manager, CISCO, Site Lead – Digital Transformation & Digital Skills Center, Βασίλης Καφάτος. Leader Chairman of Deloitte Alexander Competence Center και Σόνια Μουσαβερέ, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, Bayer Hellas.

Για τον ρόλο εδραιωμένων επιχειρήσεων και τοπικών πρωτοβουλιών στην οικονομία της καινοτομίας, αναφέρθηκαν οι: Nίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος ThessIntec, Κωνσταντίνος Κουκούντζος, Διευθύνων Σύμβουλος KLEEMANN, Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΑΛΟΥΜΥΛ και Γιώργος Ναούμ, Partner, Territory Clients & Markets Leader, PwC Greece.

Τέλος, για τις δράσεις Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων τοποθετήθηκαν οι: Θεόδωρος Θεοδουλίδης, Πρύτανης Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Στυλιανός Κατρανίδης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αθανάσιος ΚαΪσης, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Νίκος Παπαϊωάννου, Πρύτανης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, Πρύτανης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Δημήτρης Τζοβάρας, Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό