«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υπόλογη για τους εγκληματικούς χειρισμούς της στην πανδημία». Ομιλία Δ. Αυγέρη στη Βουλή

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υπόλογη για τους εγκληματικούς χειρισμούς της στην πανδημία». Ομιλία Δ. Αυγέρη στη Βουλή

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα λογοδοτήσει στο λαό για τις χιλιάδες αδικαιολόγητες απώλειες ανθρωπίνων ζωών»

Ομιλία της Δώρας Αυγέρη στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης του Προέδρου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αποτυχημένη διαχείριση, την υγειονομική τραγωδία και τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τους διασωληνωμένους-θανάτους εκτός ΜΕΘ

Κύριε Υπουργέ, Κυρία Υπουργέ,
Η βασική δουλειά που είχατε στην κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, ήταν να προστατέψετε τη δημόσια υγεία, ενισχύοντας το δημόσιο ΕΣΥ.
Αλλά τι κάνατε; Αφήσατε απροστάτευτους τους πολίτες στο έλεος της πανδημίας, αποδυναμώνοντας το δημόσιο ΕΣΥ, μετατρέποντας την πανδημία σε υγειονομική κρίση και σε ευκαιρία για λίγους και εκλεκτούς σας. Και αυτοί που δήθεν την διαχειρίστηκαν επιτυχώς την πανδημία, πρώην υπουργός και πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας, πρώην υπουργός πολιτικής προστασίας, κλπ, έφυγαν κακήν κακώς. Χωρίς να λογοδοτήσουν για το λογαριασμό και φυσικά τον κακό χαμό. Τους εγκληματικούς χειρισμούς και τους χιλιάδες αδικαιολόγητους θανάτους.  Όλα αυτά είναι σαν να μην συνέβησαν.
Και ήρθατε εσείς κύριε Πλεύρη και κυρία Γκάγκα, να παραστήσετε την «tabula rasa». Τη λευκή κόλλα για να ξαναγραφτεί το έργο. Αλλά να  σας πω τι έχει γραφτεί από τότε που αναλάβατε από την 1/9/2021.  Γράφεται ότι οι θάνατοι από Covid διπλασιάσθηκαν. Ότι σε διάστημα λιγότερο του μισού έτους είχαμε όσους θανάτους στον προηγούμενο ενάμιση χρόνο.
Συγκεκριμένα, την 1η Σεπτεμβρίου 2021 είχαμε 13.743 νεκρούς.
Σήμερα μετρούμε 26.500 ανθρώπους που έχουν χάσει την ζωή τους. Όταν μάλιστα κατατέθηκε η ερώτηση από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ στις 15 Νοεμβρίου, η χώρα μας μετρούσε 16.838 νεκρούς. Δηλαδή, σε αυτό το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τότε  που κατατέθηκε η επίκαιρη επερώτηση, έχουν φύγει από την ζωή άλλοι 10.000 άνθρωποι εξαιτίας του COVID -19.
Φαντάζομαι ότι ο κ. Πλεύρης κοιμάται ήσυχος τον ύπνο του δικαίου, αν κρίνω από την «αγωνία» με την οποία εμφανίζεται κάθε φορά δημόσια και μιλά για την εξέλιξη της πανδημίας, χωρίς να μιλά για τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και για το πραγματικό σχέδιό της που είναι :  η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, η επαναφορά της δημόσιας υγείας στις εποχές των Μαυρογιαλούρων, των κλινικαρχών, των πανάκριβων ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας. Και μάλιστα μέσα σε αυτό το πολεμικό κλίμα ακρίβειας και φτώχειας που βομβαρδίζει την μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών.
Είστε επικίνδυνοι, είστε κυνικοί, και να ξέρετε ότι για όλες αυτές  τις εγκληματικές σας επιλογές είστε υπόλογοι.
Είστε υπόλογοι, κυρίες και κύριοι της ΝΔ και της Κυβέρνησης, για τις αδικαιολόγητες απώλειες χιλιάδων ανθρωπίνων ζωών.
Είστε υπόλογοι για τους αδικαιολόγητους θανάτους ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους· είτε γιατί διασωληνώθηκαν εκτός θαλάμων ΜΕΘ, είτε γιατί διασωληνώθηκαν σε δήθεν ΜΕΘ, είτε από υποθεραπεία σε μονάδες με υποστελέχωση και ελάχιστο προσωπικό, πολύ δε περισσότερο χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό.
Το καταγγείλαμε, όταν είχε ξεσπάσει το φονικό δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Θεσσαλονίκη και στην Βόρεια Ελλάδα. Το κατήγγειλε, μάλιστα, ήδη από τον Νοέμβριο του 2020, και η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών.
Και είναι κάτι, φυσικά, που το επιβεβαίωσε και η περιβόητη μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα, η οποία, μάλιστα, αν θυμόμαστε καλά, δεν το ξεχάσαμε προκάλεσε και την ιδιαίτερη αμηχανία στο Μαξίμου. Βέβαια η έρευνα εξαφανίστηκε η έρευνα, δεν ξέρω αν καθάρισε για λογαριασμό του Μαξίμου  ο Πίνατ, λίγο πριν φθάσει να δαγκώσει τον κ. Σκέρτσο.
Δεν ξεχνούμε βέβαια τον πρωθυπουργό, λίγες μέρες πριν από την δημοσιοποίηση της έρευνας, να λέει από το βήμα τη Βουλής ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη που να επιβεβαιώνει την θνητότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.
Είστε υπόλογοι, κύριοι και κυρία της κυβέρνησης, για τους αδικαιολόγητους θανάτους ανθρώπων που πέθαναν σε απλές κλίνες, λόγω της ανεπάρκειας και της υπερπληρότητας των απλών κλινικών Covid-19, με δύο νοσηλευτές για εκατό ασθενείς και με την υποστελέχωση των πτερύγων -κατ’ εντολή των γαλάζιων διοικητών των ΥΠΕ και των νοσοκομείων-  με γιατρούς παντελώς άσχετων ειδικοτήτων. Μάλιστα, και για αυτά η ΟΕΝΓΕ, τον Απρίλιο του 2021, είχε καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά.
Είστε υπόλογοι για τους θανάτους ανθρώπων, οι οποίοι δεν έλαβαν την απαιτούμενη φροντίδα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, επειδή ήταν αποδεκατισμένα, όπως αποδεικνύει και η επιστολή απόγνωσης των  26 διευθυντών ΤΕΠ νοσοκομείων.
Είσαστε υπόλογοι για τους αδικαιολόγητους  θανάτους ανθρώπων από τη λοιπή νοσηρότητα λόγω της κοβιντοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων και της εμμονής σας, ακόμη και όταν οι διασωληνώσεις είχαν ξεπεράσει τις 700 ημερησίως,  να μην επιτάξετε πραγματικά τις ιδιωτικές μονάδες και τις ιδιωτικές ΜΕΘ. Κοροϊδεύοντας τον κόσμο με τις συνεργασίες με κέντρα αποκατάστασης και μικροκλινικές, που και αυτά δεν δέχονταν παρά μόνο όσους είχαν αποθεραπευθεί.
Είστε υπόλογοι γιατί η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι μεγαλοκλινικάρχες είχαν πλήρη απαλλαγή από τον Covid-19. Η προσήλωσή σας να κρατήσετε καθαρές τις ιδιωτικές κλινικές  είναι τέτοια, που ακόμη και αν κάποιος με ιδιωτική ασφάλιση νοσηλεύεται σε κλινική για άλλη ασθένεια και κολλήσει μέσα στην ιδιωτική κλινική, τον διώχνουν σε δημόσια νοσοκομείο.
Γνωστή η καταγγελία για την ασθενή που νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, κόλλησε  Covid -19 μέσα στην ιδιωτική κλινική και μεταφέρθηκε στο δημόσιο νοσοκομείο, στο Νίκαιας εν προκειμένω.
Η κυβέρνησή  σας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υποσχέθηκε κανονικότητα.
Και, τελικά, επέβαλε στη δημόσια υγεία ως κανονικότητα το να ανασταλούν όλα τα χειρουργεία σε ποσοστό 80 και 85 % και 90%, εξαιτίας της αδυναμίας ενίσχυσης με ΜΕΘ των νοσοκομείων και των λοιπών δομών υγείας.
Κανονικότητα επίσης για την κυβέρνηση είναι οι ιδιωτικοποιήσεις.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι υπουργοί του της Υγείας και όλο το δήθεν επιτελικό κράτος εξ αρχής προσπάθησε να πείσει τον κόσμο ότι τον πόλεμο της πανδημίας τον δίνουν ΕΣΥ και ιδιώτες μαζί.
Αυτό το ακούγαμε από τα πρώτα διαγγέλματα του Πρωθυπουργού.
Αποδείχθηκε, όμως, με τον πιο τραγικό τρόπο πόσο εκτός πραγματικότητας, πόσο εγκληματικό και εν τέλει πόσο λαθεμένη ήταν αυτή η αντίληψη και πρακτική.
Όχι απλώς δεν υπήρξε καλή συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού.
Αλλά υπήρξε βλαπτική σχέση. Και υπήρξε προκλητική και ετεροβαρής στήριξη των ιδιωτών από την κυβέρνηση:
Δήθεν επιτάξεις με δέσμευση κλινών, αλλά όχι νοσηλεία, με διαλογή καθαρών περιστατικών με διπλή αποζημίωση. Εσχάτως και με το ζόρι, νοσηλεία περιστατικών χαμηλής βαρύτητας COVID-19
Ο ιδιωτικός τομέας δεν ανταποκρίθηκε στην υγειονομική κρίση, που εν πολλοίς προκάλεσε και ανατροφοδότησε η κυβέρνηση.
Ακόμη και τώρα κινείστε στην αντίθετη κατεύθυνση, συνεχίζοντας τις ολέθριες επιλογές σας.
Σειρά έχουν οι προσχηματικές απολύσεις υγειονομικών, προκειμένου να διευκολύνετε την εκποίηση μονάδων και δομών υγείας σε ιδιώτες. Σχεδιάζετε να διώξετε τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή, ενώ την ίδια ώρα λέτε ότι έχει τελειώσει η πανδημία και προχωράτε σε πλήρη χαλάρωση των μέτρων.
Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να καταθέσω στα πρακτικά κύριε Πρόεδρε, βέβαια έχει τεθεί υπόψη του υπουργού και της αναπληρώτριας υπουργού, την επιστολή που λάβατε στις  8 Μαρτίου από τον Ιατρικό Σύλλογο Πέλλας που λέει: « Θέμα 1ο : Όπως διαφαίνεται  υπάρχει αποκλιμάκωση της πανδημίας με πιθανή μετατροπή της μορφής της σε πανδημική. Οι αυξημένες ανάγκες σε ιατρούς σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα μας οδηγούν στην πρόταση της επιστροφής στην εργασία τους όλων των μη εμβολιασθέντων ιατρών, οι οποίοι θα ελέγχονται αναλόγως με rapid test. Και δεύτερον: Λόγω της εξυπηρέτησης των ανασφάλιστων πολιτών, του δημοσίου συμφέροντος και προάσπισης της δημόσιας υγείας, καθώς επίσης και της ισοτιμίας της υπογραφής των ιατρών, τόσο των κρατικών όσο και των ιδιωτών, προτείνουμε την δυνατότητα συνταγογράφησης των ανασφάλιστων πολιτών και από τους ιδιώτες ιατρούς». Παρακαλώ, κρατήστε για τα Πρακτικά.
Ούτως ή άλλως αυτό είναι ένα ζήτημα που επισημαίνεται στην επιστολή από τον Ιατρικό Σύλλογο Πέλλας ότι δηλαδή τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα με τους ανασφάλιστους, οι οποίοι με δικό σας νόμο κύριε Πλεύρη θα πρέπει να πηγαίνουν στα ήδη επιβαρυμένα δημόσια νοσοκομεία για να συνταγογραφούνται τα φάρμακά τους.
Ενώ την ίδια στιγμή ακόμη και οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να υποστούν το άχθος για την αγορά των φαρμάκων ακριβώς  λόγω της αύξησης του κόστους ζωής, της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.
Οι άνθρωποι μαζεύουν τα χρήματα, ευρώ- ευρώ, για να πληρώσουν έναν λογαριασμό της ΔΕΗ, το ρεύμα και το φυσικό αέριο.
Σε όλα αυτά παραμένετε επιδεικτικά αμέτοχοι θεατές, όταν αποκαλύπτονται σκάνδαλα οικονομικής φύσεως που πλήττουν το κύρος και την λειτουργία οργανισμών, όπως του ΙΦΕΤ, ενώ θέτουν παράλληλα σε διακινδύνευση την ζωή χιλιάδων ασφαλισμένων ασθενών με βαριές και χρόνιες νόσους.
Αν σήμερα δεν είχατε κληθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, ποτέ δεν θα έρχονταν στο φως όλα τα στοιχεία της τραγικής διαχείρισης της πανδημίας, που κόστισε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και έδειξε την δύναμη του ΕΣΥ να αντέχει ενάντια στις δικές σας επιβουλές και ορέξεις.
Πασχίζετε να δείξετε ότι είστε τάχα ο προμαχώνας της Δύσης, αλλά είστε το ναρκοπέδιο της Ελλάδας. Δεν αντέχει η χώρα άλλες ήττες. Γι΄ αυτό επείγει η δική σας ήττα και η αξιοπρεπής αποχώρηση, εφόσον την επιλέξετε. Τουλάχιστον, δώστε τις απαντήσεις που χρωστάτε στον  λαό.
Σας ευχαριστώ θερμά.

Ακολουθεί το λινκ με το βίντεο:

https://www.youtube.com/channel/UCC6EJmjHx_hDUNzk57AMS4g

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό