Η νεολαία της Κομοτηνής αγκάλιασε μαζικά το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»

Η νεολαία της Κομοτηνής αγκάλιασε μαζικά το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων, το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στην Κομοτηνή, το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, με σύνθημα «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς – Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό».

Το Φεστιβάλ φιλοξενήθηκε φέτος μετά από αρκετά χρόνια στον προαύλιο χώρο της Παλιάς Νομικής και αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές αλλά και εργαζόμενους της πόλης, ανθρώπους του μόχθου από την πλειονότητα και τη μειονότητα, ξεπερνώντας και τις δυσκολίες που δημιούργησε η απογευματινή βροχή στην πόλη.

«Mε σταθερά και αποφασιστικά βήματα να κάνουμε πράξη το σύνθημα του Φεστιβάλ!»

Η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποίησε την κεντρική πολιτική ομιλία, που μεταξύ άλλων τόνισε: «Το σύνθημά του “Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς – Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό” μπορεί να δώσει απάντηση στον προβληματισμό χιλιάδων νέων». Για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού απ’ το βήμα της ΔΕΘ ανέφερε ότι «είναι πρόκληση οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το “πρώτο ένσημο” των νέων. Η αλήθεια είναι ότι οι γονείς, οι παππούδες, οι άλλοι φορολογούμενοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους την καπιταλιστική εργοδοσία για να προσλάβει ένα νέο ή μια νέα σε θέσεις εργασίας με ημερομηνία λήξης. Δίνουν αέρα στα πανιά της μεγαλοεργοδοσίας, όπως πρόσφατα στην “e-food” για να δουλεύουν οι διανομείς …ως συνεργάτες!

Για να κρυφτεί ότι θα δουλεύουν χωρίς ωράριο, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα και θα πληρώνονται με το κομμάτι.

Βέβαια δεν πρόκειται για πρωτοτυπία της σημερινής κυβέρνησης. Το πρόγραμμα είναι copy paste των κατευθύνσεων της ΕΕ, ένα κακό σίκουελ των μέτρων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τα προγράμματα 12μηνης απασχόλησης των νέων έως 29 ετών για 500 ευρώ.

Η περιβόητη στήριξη της νέα γενιάς από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις σημαίνει μετανάστευση για χιλιάδες νέους στο Νομό της Ροδόπης.

Την ίδια στιγμή “δουλεμπορικά γραφεία” διαφημίζουν θέσεις εργασίας για 3-6 μήνες, χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα, στη συντήρηση ανεμογεννητριών, σε θαλάσσια αιολικά πάρκα, ναυπηγεία κλπ.

Αυτό είναι το επικίνδυνο και ανθυγιεινό μέλλον που τάζουν στη νέα γενιά.

Το θράσος της κυβέρνησης της ΝΔ ξεπερνά κάθε όριο! Το υπουργείο Εργασίας για τη στήριξη των επιχειρήσεων έφτασε στο σημείο να υπογράψει συμφωνία με του ξενοδόχους για να πηγαίνουν στη δουλειά ανήλικα παιδιά που έχουν στερηθεί τους φυσικούς τους γονείς και βρίσκονται στα ιδρύματα προστασίας. Αντί να πηγαίνουν σχολείο».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η Β. Δάγκα σημείωσε:

«Οι συνθήκες είναι αυτές που μπορούν να μετατρέψουν την ήρεμη καθημερινότητα σε ένα ξεφάντωμα ηρωισμού, που γίνεται κάτι το απλό, το φυσικό, σαν την ανάσα.

Για αυτές τις στιγμές χρειάζεται πρόβλεψη, προετοιμασία, οργανωμένος αγώνας που σε κάθε φάση να στοχεύει τον πραγματικό ταξικό αντίπαλο, την αστική τάξη και την εξουσία της, τους μηχανισμούς της.

Στις σημερινές συνθήκες, οι φαινομενικά μικρές νίκες είναι η επίμονη προσπάθεια για να κερδίζει έδαφος σε όλο και περισσότερες εργατικές – λαϊκές συνειδήσεις, ιδιαίτερα στη νεολαία, η αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Είναι η προσπάθεια συγκρότησης κομμουνιστικών πυρήνων μέσα στα εργοστάσια, στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Είναι η σύγκρουση με την ηττοπάθεια.

Είναι οι μικρές νίκες απέναντι στην απογοήτευση, που διαμορφώνει ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης, οι μακροχρόνιες συνέπειες της αντεπανάστασης.

Οι νίκες απέναντι στη δύναμη της συνήθειας, της ρουτίνας.

Είναι η αφομοίωση των διδαγμάτων, της θετικής και αρνητικής πείρας που έδωσε η ταξική πάλη, στη χώρα μας και διεθνώς.

Γιατί η πραγματική ελευθερία είναι η γνώση της αναγκαιότητας!

Ας σκεφτούμε, οι κομμουνάροι του Παρισιού το 1871 ηττήθηκαν από τα συνασπισμένα στρατεύματα της γαλλικής και της πρωσικής αστικής τάξης.

Όμως η ήττα τους αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και συμπερασμάτων για το επαναστατικό εργατικό κίνημα.

Τα διδάγματα της Κομμούνας γενικεύτηκαν από τους Μαρξ – Ένγκελς και Λένιν.

Έγιναν οδηγός δράσης για τους μπολσεβίκους το 1917 στην μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία.

Η κοινωνική εξέλιξη προχωρά με άλματα, με κοινωνικές – πολιτικές συγκρούσεις, με επαναστάσεις. Η αντεπανάσταση, οι δυσκολίες, τα πισωγυρίσματα μόνο προσωρινά εμποδίζουν.

Μα δεν σταματούν την κοινωνική πρόοδο από το “βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας”, από την ταξική, εκμεταλλευτική στην κομμουνιστική κοινωνία.

Σε αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε με σταθερά, αποφασιστικά βήματα κάνοντας πράξη το σύνθημα του Φεστιβάλ “Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς – Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό”».

Στον χαιρετισμό του, ο Νικόλας Καλομοίρης, γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Ροδόπης της ΚΝΕ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνέχιση της πάλης ενάντια στο φασισμό, με αφορμή την επέτειο από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από μαχαίρι χρυσαυγίτη, μιας και οι αιτίες που γεννούν και θρέφουν το φασισμό όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά παραμένουν και άρα χρειάζεται κάθε νέος και νέα, με μπροστάρηδες τα μέλη της ΚΝΕ σε κάθε χώρο να απομονώνουν αποφασιστικά αυτές τις φωνές, να μην εκφράζεται σε κανέναν χώρο το φασιστικό ρατσιστικό τους δηλητήριο. Το συμπέρασμα αυτό θα το θυμίζει στη νεολαία της πόλης και η τοιχογραφία που έφτιαξαν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ στο κτίριο της Παλιάς Νομικής, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Ακόμη, το στέλεχος της ΚΝΕ κάλεσε τη νεολαία της πόλης, τους μαθητές που επέστρεψαν στα θρανία τους και τους φοιτητές που επιστρέφουν το αμέσως επόμενο διάστημα στα αμφιθέατρά τους να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση των διεκδικήσεών τους, να τολμήσουν να προχωρήσουν μπροστά, δυναμώνοντας τις γραμμές της Κομμουνιστικής Νεολαίας.

Ξεχωριστό στιγμιότυπο αποτέλεσε το ζεστό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους όταν ο ομιλητής αποχαιρέτησε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Ακόμη, οι εκατοντάδες νέοι και νέες που επισκέφθηκαν το Φεστιβάλ ξεναγήθηκαν στην κεντρική έκθεση η οποία είχε τίτλο «Σοσιαλισμός – Κομμουνισμός: Από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας!», καθώς και στην έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής». Ακόμα στο χώρο υπήρχαν Στέκια Μαθητών και Φοιτητών με εκθέσεις και συζητήσεις γύρω απ’ τους αγώνες που δόθηκαν την προηγούμενη χρονιά, τα συμπεράσματα, καθώς και για την ανάγκη να συνεχιστεί και να δυναμώσει ο αγώνας, με πιο ισχυρή την ΚΝΕ.

 

Μια πραγματική πολιτιστική ανάσα

Το 47ο φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» αποτέλεσε μια πραγματική ανάσα πολιτισμού και πολύμορφων δραστηριοτήτων σε μια περιοχή που η νεολαία της καθημερινά στερείται αυτά τα δικαιώματα.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ κορυφώθηκε με μια απολαυστική συναυλία από την Ιουλία Καραπατάκη, που ευχαρίστησε θερμά την ΚΝΕ και το Φεστιβάλ της, και την ορχήστρα της, την οποία αποτελούσαν οι: Άρης Κονιδάρης (πλήκτρα), Μιχάλης Δάρμας (κοντραμπάσο), Νίκος Γύρας (κιθάρα, μπουζούκι), Καλογιάννης Βεράνης (βιολί, τρομπέτα) και Kώστας Σπυράτος (τύμπανα).

Είχε προηγηθεί οι Αλέξανδρος Κεβόπουλος και «Αφρόκρεμα», οι οποίοι χάρισαν στους παρευρισκόμενους πολύ δυνατές στιγμές, παίζοντας αλλά και διασκευάζοντας τραγούδια από την έντεχνη και ελληνική ροκ σκηνή και σημείωσαν από τη σκηνή του Φεστιβάλ τη μεγάλη πολιτική και πολιτιστική σημασία της επιτυχίας του, ειδικά και για την περιοχή της Ροδόπης.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα είχε ανοίξει με τη hip-hop συναυλία των «Dejavu crew», οι οποίοι για ακόμη μια φορά συμμετείχαν σε εκδηλώσεις της ΚΝΕ και ξεσήκωσαν, ιδιαίτερα τους μαθητές των σχολείων της περιοχής.

Στον παιδότοπο φιλοξενήθηκαν δραστηριότητες για παιδιά, οι μικροί φίλοι του περιοδικού «Κόκκινο αερόστατο» οργάνωσαν ομαδικά παιχνίδια, ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε και το τουρνουά σκάκι, στο τέλος του οποίου οι νικητές βραβεύτηκαν.

902.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό