Ιλχάν Αχμέτ – ερώτηση : ” Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής και η ενεργειακή κρίση βάζουν θηλιά στον πρωτογενή τομέα της χώρας και υποθηκεύουν το μέλλον του”

Ιλχάν Αχμέτ – ερώτηση : ” Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής και η ενεργειακή κρίση βάζουν θηλιά στον πρωτογενή τομέα της χώρας και υποθηκεύουν το μέλλον του”

Στην  Βουλή θα απαντήσει προσεχώς ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε σήμερα από τον βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ με αριθμό πρωτοκόλλου  514  11/3/2022  και θέμα : ”   Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής και η ενεργειακή κρίση βάζουν θηλιά στον πρωτογενή τομέα της χώρας και υποθηκεύουν το μέλλον του”.

Όπως επισημαίνεται στην επίκαιρη ερώτηση, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση στις 24 Φεβρουαρίου για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής μοιάζουν ήδη με “ασπιρίνες”, μπροστά στο τσουνάμι που ακολούθησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτίναξη του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας.

Ο κ. Αχμέτ παραθέτει στη επίκαιρη ερώτησή του, το σύνολο των αιτημάτων που τέθηκαν από αγρότες και κτηνοτρόφους της ΑΜ-Θ στην κινητοποίηση που έλαβε χώρα στις 11 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή και ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις πλέον από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επισυνάπτεται η επίκαιρη ερώτηση.

 

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής και η ενεργειακή κρίση βάζουν θηλιά στον πρωτογενή τομέα της χώρας και υποθηκεύουν το μέλλον του   

Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχοντας να αντιμετωπίσουν μετά την διετή πανδημία που έπληξε δραματικά τα εισοδήματά τους, τώρα και τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις που οδηγούν σε εκτίναξη του κόστους παραγωγής στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Ήδη, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση στις 24 Φεβρουαρίου μοιάζουν πλέον με ασπιρίνες μπροστά στο τσουνάμι των αυξήσεων που ζούμε σήμερα, την ίδια στιγμή που η  εκτόξευση των τιμών της ενέργειας υποθηκεύουν το μέλλον της εργασίας τους.

Κατά την πρόσφατη κινητοποίηση τους που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή, αγρότες και κτηνοτρόφοι απαίτησαν από την κυβέρνηση συγκεκριμένες ενεργητικές πολιτικές παρεμβάσεις που θα αντισταθμίσουν την σημερινή εικόνα και πιο συγκεκριμένα:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με ενίσχυση για την αγορά εφοδίων (λιπάσματα, φάρμακα).
  • Ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών με 150 ευρώ/ΖΜ.
  • Επιστροφή ειδικού φόρου πετρελαίου για το 2022 σε όλους και άμεση θέσπιση φθηνού Αγροτικού Πετρελαίου.
  • Πλήρη και αναδρομική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα Αγροτικά τιμολόγια και στις μονάδες τυποποίησης και μεταποίησης.
  • Έναρξη πραγματικής διαβούλευσης για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ 2023-2027
  • Δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, για φυτική και ζωική παραγωγή.
  • Κατάργηση της υποχρεωτικής κατάθεσης ηλεκτρονικών ενοικιαστηρίων, με αναγραφή του ΑΤΑΚ.
  • Αξιοπρεπείς συντάξεις στους απόμαχους του πρωτογενή τομέα, για να μη χρειάζεται να συνεχίσουν να δουλεύουν μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε:

Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να λάβετε και πότε προκειμένου να αντισταθμίσετε τις απώλειες εισοδημάτων από την κρίση που πλήττει βαρύτατα τον πρωτογενή τομέα στην χώρα μας;

Ο επερωτών βουλευτής,

Ιλχάν Αχμέτ Ροδόπης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό