Ισραήλ-Χαμάς:  Σε νέα φάση περνάει ο πόλεμος – Συνάντηση ηγετών Χεζμπολάχ, Ισλαμικής Τζιχάντ και Χαμάς

Ισραήλ-Χαμάς: Σε νέα φάση περνάει ο πόλεμος – Συνάντηση ηγετών Χεζμπολάχ, Ισλαμικής Τζιχάντ και Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε το Σάββατο νέα προειδοποίηση προς τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ενόψει μιας επικείμενης ισραηλινής επιχείρησης.

Το Ισραήλ, το οποίο λέει πως η Χαμάς έχει τοποθετήσει τα όπλα και τις δυνάμεις της ανάμεσα στους αμάχους, λέει στους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν προς νότο για τη δική τους ασφάλεια.

“Αυτή είναι μια επείγουσα στρατιωτική προειδοποίηση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. “Για την άμεση ασφάλειά σας, καλούμε όλους τους κατοίκους της βόρειας (Λωρίδας της) Γάζας και της πόλης της Γάζας να μεταφερθούν προσωρινά προς νότο”.

“Η επικείμενη επιχείρηση των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) θα ξεκινήσει να εξουδετερώνει την απειλή της Χαμάς με ακρίβεια και σφοδρότητα”, είπε.

«Το κυβερνείο της Γάζας είναι πεδίο μάχης. Οι τοποθεσίες των καταφυγίων και ολόκληρη η περιοχή δεν είναι ασφαλείς» αναφέρεται σε φυλλάδια που ο στρατός λέει ότι έριξε στην πόλη. «Πρέπει να φύγετε αμέσως προς τις ζώνες νοτίως του Ουάντι Γάζα, του ποταμού που διαρρέει τον θύλακα από τα ανατολικά προς τα δυτικά, προστίθεται σε αυτό το κείμενο.

Σε νέα φάση ο πόλεμος

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ προχωρούν σε μια νέα φάση του πολέμου με τη Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χέρζι Χαλεβί, τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στον βομβαρδισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Ο πόλεμος έχει στάδια και σήμερα προχωράμε στο επόμενο στάδιο. Οι δυνάμεις μας αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας», είπε στο μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Χαλεβί είπε ότι για την επίτευξη των στόχων του Ισραήλ στη Γάζα «απαιτείται μια χερσαία επιχείρηση», εξηγώντας ότι «δεν υπάρχει τρόπος να καταστραφεί ο εχθρός χωρίς να μπούμε στο δικό του έδαφος».

Ο στρατηγός διαβεβαίωσε ότι «ο εχθρός έχει πολλές εκατοντάδες νεκρούς» και υποδομές του έχουν καταστραφεί. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά η Χαμάς.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις με ρουκέτες

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου, πολλές ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ. Σύμφωνα με το BBC, κάποιες έπεσαν κοντά στη πόλη Ασκελόν, στα νότια της χώρα, ενώ σειρήνες συναγερμού ενεργοποιήθηκαν επίσης το απόγευμα του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ και τις γύρω πόλεις.

Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet news ανέφερε ότι μια ρουκέτα έπληξε ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στο Kiryat Ono – λίγο έξω από το Τελ Αβίβ – προκαλώντας την έκρηξη πολλών αυτοκινήτων, ενώ κάνει λόγο για δύο τραυματίες.

Μπορέλ: Καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων

«Καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων αδιάκριτων επιθέσεων με ρουκέτες κατά του Ισραήλ, και ζητούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων» τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Επισημαίνει ότι «η Γάζα βρίσκεται σε πλήρες μπλακάουτ και απομόνωση ενώ συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί». «Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) προειδοποιεί για την απελπιστική κατάσταση των ανθρώπων της Γάζας χωρίς ρεύμα, φαγητό, νερό. Πάρα πολλοί άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν σκοτωθεί. Αυτό αντίκειται στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο» προσθέτει και υπογραμμίζει ότι «απαιτείται επειγόντως μια παύση των εχθροπραξιών για να καταστεί δυνατή η ανθρωπιστική πρόσβαση».

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ συναντάται με Ισλαμική Τζιχάντ και Χαμάς – Η πρώτη δήλωση Νασράλα

Ζήτησε όσοι σκοτώθηκαν από το Ισραήλ, μετά την επίθεση της Χαμάς να αποκαλούνται «άγιοι στον δρόμο προς την Ιερουσαλήμ.

Ο επικεφαλής της φιλο-ιρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, Ziad Nahleh, και τον αναπληρωτή επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Saleh al-Arouri, σε μια προσπάθεια να τονίσει την «ενότητα» μεταξύ τους, μεταδίδει η Haaretz.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χεζμπολάχ, οι τρεις τους συζήτησαν τα τελευταία γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ. Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο συντονισμός και η τακτική παρακολούθηση των εξελίξεων σε καθημερινή και τακτική βάση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ,  σε επιστολή του, που δημοσιεύθηκε από τον Ali Shuaib, δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου Al-Manar που ανήκει στη Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα, ζήτησε όσοι σκοτώθηκαν από το Ισραήλ, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου,  να αποκαλούνται ως «άγιοι στο δρόμο προς την Ιερουσαλήμ«. «Ζητώ από τον Θεό να τους ευλογήσει με αποδοχή και έλεος», ανέφερε.

Ο Χασάν Νασράλα, ο οποίος μέχρι στιγμής έμενε σιωπηλός και απέφευγε ακόμη και να εμφανιστεί μπροστά στις κάμερες, ξεκαθάρισε ότι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται οι σκοτωμένοι της οργάνωσης σε δηλώσεις, κηδείες και διάφορες εκδηλώσεις μνήμης.

Και πρόσθεσε: «Ζητώ από τον Αλλάχ, για όλους τους μάρτυρες, να τους ευλογεί ο Αλλάχ με αποδοχή και έλεος και τις οικογένειές τους με σταθερή υπόσταση και τιμή σε αυτόν τον κόσμο και στον άλλον».

Οι εντάσεις στα σύνορα με τον Λίβανο κλιμακώνονται

Από την έναρξη των μαχών στη Γάζα, περισσότεροι από 29 τρομοκράτες της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα, ενώ οι κάτοικοι του νότιου Λιβάνου προσπαθούν να διαφύγουν κατευθυνόμενοι βόρεια.

Το Ισραήλ εκτιμά ότι οι νεκροί της Χεζμπολάχ είναι περίπου σαράντα. Λιβανέζικες πηγές ανέφεραν επίσης επιπλέον 11 θύματα μεταξύ των παλαιστινιακών τρομοκρατικών ομάδων, μαζί με τέσσερις πολίτες που έχασαν τη ζωή τους στα διασταυρούμενα πυρά.

Τις τελευταίες ημέρες, οι εντάσεις στα σύνορα με τον Λίβανο έχουν κλιμακωθεί, παρά τα προειδοποιητικά μηνύματα που έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Χεζμπολάχ και στον προστάτη της, το Ιράν.

Οι προειδοποιήσεις αυτές περιελάμβαναν την ανάπτυξη σημαντικών ναυτικών δυνάμεων κοντά στις ακτές του Ισραήλ. Τώρα, το διαφαινόμενο ερώτημα είναι αν η Χεζμπολάχ θα επιλέξει να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο σε έναν ολοκληρωμένο πόλεμο εναντίον της Χαμάς ή αν θα διατηρήσει συγκρούσεις σχετικά χαμηλής έντασης στο βορρά.

Ανώνυμες πηγές, που φέρονται να βρίσκονται κοντά στη στρατηγική σκέψη της Χεζμπολάχ, επικαλούνται δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή, λέγοντας ότι οι σημερινές επιθέσεις έχουν ως στόχο να κρατήσουν τις ισραηλινές δυνάμεις απασχολημένες στα σύνορα, αλλά όχι απαραίτητα να υποκινήσουν μια σημαντική μάχη. Μια πηγή περιέγραψε αυτή την τακτική ως διαχείριση «μικρών πολέμων».

Πηγή: insider.gr, in.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό