Καλή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς στην Ξάνθη (video)

Καλή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς στην Ξάνθη (video)

Για μια καλή χρονιά τόσο ως προς την απόδοση όσο και ως προς την ποιότητα της φετινής σοδειάς κάνουν λόγο οι ελαιοπαραγωγοί στην Ξάνθη.

Μπορεί πέρσι οι παραγωγοί να ήρθαν αντιμέτωποι με εκτεταμένη ακαρπία, η οποία προκάλεσε αλυσιδωτή «ακαρπία» και στις τσέπες τους, φέτος ωστόσο η εικόνα είναι διαφορετική, με τα ελαιόδεντρα να είναι «φορτωμένα», κάτι που γεννά σημαντική αισιοδοξία.

Μεγάλος πονοκέφαλος παραμένει ωστόσο η ραγδαία άνοδος τιμών που καταγράφεται σε βασικά λειτουργικά έξοδα. Λιπάσματα, φάρμακα, εργατικά κόστη, ρεύμα, πετρέλαιο αλλά και βασικά προϊόντα που αξιοποιούνται στην τυποποίηση όπως τα μπουκάλια στα οποία τοποθετείται το λάδι, καταγράφουν αυξήσεις ρεκόρ, με τους ελαιοπαραγωγούς να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Όπως εξηγεί ο Ανάργυρος Προμοίρας, έμπειρος και ιδιαίτερα δραστήριος ελαιοπαραγωγός από το Πόρτο Λάγος της Ξάνθης που παράγει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο “Βίστωνες”, αυξήσεις καταγράφονται και στα ελαιοτριβεία, ωστόσο οι ελαιοπαραγωγοί παραμένουν αισιόδοξοι για τη φετινή συγκομιδή εκτιμώντας πως θα φτάσουν σε αποδόσεις το 1 κιλό λάδι από 3,5 κιλά ελιές, ποσοστό ιδιαίτερα ικανοποιητικό.

Παράλληλα, ο ίδιος εξηγεί πως το λάδι που παράγεται στην περιοχή διακρίνεται για την ποιότητά του, ενώ υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από ξένες αγορές όπως αυτές της Γερμανίας, της Γαλλίας και Βουλγαρίας. Την ίδια στιγμή, η Ξάνθη φιλοδοξεί να μπει δυναμικά στον ελαιοκομικό χάρτη της χώρας, καθώς τα τελευταία 10 χρόνια έχουν αυξηθεί οι ελαιοκαλλιέργειες στην περιοχή, κάτι που αποτυπώνεται και στο γεγονός πως έχουν ανοίξει δύο νέα ελαιοτριβεία.

XanthiNea

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό