Καπλάνης Ιωσηφίδης: Ο δικός μας αληθινός Άγιος από την Καισαρεία

Καπλάνης Ιωσηφίδης: Ο δικός μας αληθινός Άγιος από την Καισαρεία

Κάλεσμα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς απηύθυνε μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, ο πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης, Καπλάνης Ιωσηφίδης, να κάνουν την σαφέστατη διάκριση μεταξύ του αυθεντικού Άγιου Βασίλη με… τον κύριο με την μεγάλη κοιλιά και την κόκκινη ενδυμασία, που έχει συνδυασθεί με τα δώρα και τα παιδιά, που πια τον βρίσκει κανείς σε κάθε κατάστημα υλικών ειδών… το γνωστό Santa Claus.

Όπως είπε ο κ. Ιωσηφίδης “…Στις βόρειες χώρες της Ευρώπης υπήρχε κάποιος ως «Δώρα φέρων» και έτσι καθιερώθηκε αυτός ο άγιος να έρχεται στην αρχή του χρόνου, να είναι ο αγαπημένος των παιδιών, μια και φέρνει τα δώρα. Αυτό έχει καθιερωθεί πια εδώ και χρόνια τη γνωρίζουμε την πραγματικότητα δεν την αρνούμαστε. Ωστόσο, εμείς εδώ στην Ελλάδα, όπως λέμε και στα Κάλαντα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, “ο Αη Βασίλης έρχεται από την Καισαρεία… δεν είναι αυτός που ασφυκτιά στην κόκκινη στολή, αλλά είναι ένας αδύνατος με τριμμένα ράσα, που αν και άρρωστος ο ίδιος φρόντιζε και περιποιούνταν αρρώστους, βοηθούσε φτωχούς και έκτισε δομές για την φιλοξενία ανθρώπων,-τα πρώτα πτωχοκομεία την περίφημη “Βασιλειάδα”.

Αυτό που δίδαξε ο αληθινός Άγιος Βασίλης, ήταν το συναίσθημα, η Αγάπη προς τον συνάνθρωπο, η ένωση των ανθρώπων και η δύναμη της οικογένειας.

Αυτή τη διαφορά εδώ στην Ελλάδα τα παιδιά θα πρέπει να την γνωρίζουν και να κουβαλούν στην ψυχή τους πάντα το συναίσθημα, που θα δίνει το νόημα στην ανθρώπινη ύπαρξη, η οποία πάντα με βάση την Αγάπη προσφέρει στον συνάνθρωπο», τόνισε ο κ. Ιωσηφίδης.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο στο παραδοσιακό χωριό «Ακόντισμα» στην Νέα Καρβάλη, που αποτελεί μια μικρογραφία ενός Καππαδόκικου οικισμού, υπήρχε και μια σπηλιά, όπου στο βάθος της υπήρχε τις ημέρες των Χριστουγέννων ο Άγιος Βασίλης και μιλούσε στα παιδιά για το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων, που απέχει πόρρω από την ύλη και όλα τα πλαστικά περιτυλίγματα.
Ωστόσο, λόγω της πανδημίας ο Άγιος Βασίλης αυτά τα δύο χρόνια δεν μπορεί να περάσει τα σύνορα και παραμένει στην Καισαρεία, περιμένοντας να περάσει και αυτή η πανδημία μια και στα χρόνια που έζησε και λειτούργησε και τότε υπήρχε άλλη πανδημία, αυτή του λοιμού.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό