
Καρκίνος οισοφάγου: Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου- Ποιες τροφές απομακρύνουν τον κίνδυνο νόσησης
Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι η έκτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, ενώ το πενταετές ποσοστό επιβίωσης δεν ξεπερνά το 20%.

Πρόκειται για μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, καθώς διηθεί τοπικά και κάνει μετάσταση στους γειτονικούς λεμφαδένες. Το 75% των ασθενών με καρκίνο οισοφάγου παρουσιάζεται με λεμφαδενικές μεταστάσεις.
Συμπτώματα
Ο καρκίνος οισοφάγου συνήθως ξεκινά στα κύτταρα που βρίσκονται στην εσωτερική επένδυση του οισοφαγικού σωλήνα. Ο καρκίνος οισοφάγου μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε κατά μήκος του οισοφάγου. Κατά κανόνα, περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες προσβάλλονται από καρκίνο του οισοφάγου.
Τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου του οισοφάγου περιλαμβάνουν:
- Δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία)

- Απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια
- Πόνος, πίεση, ή αίσθηση καύσου στο στήθος
- Επιδείνωση της δυσπεψίας, ή καούρα

- Βήχας, ή βραχνάδα
Ο πρώιμος καρκίνος οισοφάγου συνήθως δεν προκαλεί σημάδια, ή συμπτώματα και αυτό είναι που τον καθιστά τόσο επικίνδυνο.
Πότε να δείτε έναν γιατρό
Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας εάν έχετε επίμονα σημάδια και συμπτώματα που σας ανησυχούν.
Εάν έχετε διαγνωστεί με τη νόσο Barrett στον οισοφάγο, μια προκαρκινική κατάσταση που προκαλείται από χρόνια παλινδρόμηση οξέος, ο κίνδυνος για καρκίνο του οισοφάγου είναι αυξημένος. Ρωτήστε τον γιατρό σας ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξετε, τα οποία μπορεί να σηματοδοτούν ότι η κατάστασή σας επιδεινώνεται.
Καρκίνος οισοφάγου: Παράγοντες κινδύνου
Πιστεύεται ότι ο χρόνιος ερεθισμός του οισοφάγου μπορεί να συμβάλει στις αλλαγές που προκαλούν τελικά καρκίνο στον οισοφάγο. Οι παράγοντες που προκαλούν ερεθισμό στα κύτταρα του οισοφάγου και αυξάνουν αυτόν τον τον κίνδυνο περιλαμβάνουν:
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Κάπνισμα

- Προκαρκινικές αλλαγές στα κύτταρα του οισοφάγου (νόσος Barrett)
- Παχυσαρκία

- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Παλινδρόμηση χολής
- Δυσκολία στην κατάποση, λόγω του σφιγκτήρα του οισοφάγου που δεν χαλαρώνει (αχαλασία οισοφάγου)
- Σταθερή συνήθεια να πίνετε πολύ ζεστά υγρά
- Μη κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών
- Ακτινοθεραπείες στο στήθος ή στην άνω κοιλιακή χώρα
Σύμφωνα με ερευνητές του Κολεγίου Νοσηλευτικής και Καινοτομίας της Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, οι τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο, καθώς και τα διατροφικά συμπληρώματα ψευδαργύρου, μπορούν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση του πολλαπλασιασμού των οισοφαγικών καρκινικών κυττάρων.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος προστατεύει τον οισοφάγο από τον καρκίνο, αλλά δεν είχε γίνει κατανοητός ο τρόπος.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν τώρα ότι ο ψευδάργυρος αναστέλλει επιλεκτικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων αλλά όχι των φυσιολογικών οισοφαγικών επιθηλιακών κυττάρων.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που αποκαλύπτει ότι ο ψευδάργυρος εμποδίζει τα υπερδραστήρια σήματα ασβεστίου στα καρκινικά κύτταρα, τα οποία απουσιάζουν από τα φυσιολογικά κύτταρα, και άρα ο ψευδάργυρος επιλεκτικά αναστέλλει την καρκινική κυτταρική ανάπτυξη.
«Τώρα φαίνεται ότι ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο “συνομιλούν”, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν σχέση μεταξύ τους», εξηγεί η Δρ Ζούι Παν, επίκουρη καθηγήτρια Νοσηλευτικής και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, η οποία εκτιμά ότι η παρούσα μελέτη ανοίγει τον δρόμο για την καλύτερη πρόληψη και θεραπεία της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.
Σύμφωνα με την ίδια, μια ανεπαρκής ποσότητα ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνων και άλλων παθήσεων.
Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το σπανάκι, το συκώτι, ο λιναρόσπορος, το βοδινό κρέας, τα μανιτάρια, η μπανάνα, ο κρόκος του αυγού, τα όσπρια, οι σπόροι κολοκύθας και τα θαλασσινά, όπως οι γαρίδες και τα στρείδια.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The FASEB Journal.
Πηγή: onmed.gr
