«Καταστροφές καλλιεργειών βαμβακιού από επιδρομή ακριδών στην ΠΕ Ροδόπης»

«Καταστροφές καλλιεργειών βαμβακιού από επιδρομή ακριδών στην ΠΕ Ροδόπης»

ΕΡΩΤΗΣΗ Κοινοβουλευτικής ομάδας ΚΚΕ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 «Καταστροφές καλλιεργειών βαμβακιού από επιδρομή ακριδών στην ΠΕ Ροδόπης»

Τεράστια προβλήματα έχουν προκαλέσει οι ακρίδες, που κατά χιλιάδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους, στις περιοχές Κρωβύλη, Ασκητές και Σάππες του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών στη ΠΕ Ροδόπης. Τα έντομα εξαφανίζουνπρόσφατες φυτεύσεις βαμβακιού που αυτό τον καιρό είναι στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με αγρότες από την περιοχή, σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή είναι περίπου ολική καθώς όταν το έντομο μεγαλώσει δεν υπάρχει στη φαρέτρα τους τρόπος καταπολέμησής του. Οι ζημιές είναι σημαντικές, καθώς οι ακρίδες απομυζούν από τα τρυφερά και φρέσκα φυτά το ζωτικό χυμό, αλλά και τα φύλλα που έχουν βγει, αφήνοντας κατεστραμμένα φυτά, χωρίς επιστροφή στην ενεργό καλλιεργητική περίοδο.

Για το θέμα είναι ενήμεροι οι τοπικοί παράγοντες, όμως οι ζημιές από ακρίδες δεν αποζημιώνονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που έχουν διατηρήσει όλες οι κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα οι αγρότες να είναι σε απόγνωση με δεδομένο και το υψηλό κόστος παραγωγής ως συνέπεια και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε:

– Να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν επιτέλους οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότησή του ΕΛΓΑ με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες των προαναφερόμενων περιοχών

– Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.

– Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλούν εχθροί των καλλιεργειών όπως οι ακρίδες, το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Μανωλάκου Διαμάντω

Στολτίδης Λεωνίδας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό