Ξεκινούν τα πρόδρομα έργα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, εν όψει αναβάθμισης του κτιρίου και επανέκθεσής της συλλογής του

Ξεκινούν τα πρόδρομα έργα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, εν όψει αναβάθμισης του κτιρίου και επανέκθεσής της συλλογής του

Τα έργα συντήρησης-συσκευασίας-απόθήκευσης αρχαιοτήτων χρηματοδοτούνται , μέσω της Περιφέρειας, από το Ταμείο Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής, ύψους 655.000 ευρώ

Χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης το 2023

Ελπίδες για  νέα ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αναβάθμιση και την επανέκθεση της συλλογής με προϋπολογισμό 5 εκ ευρώ

Σε φάση πυρετώδους εργασιών εισέρχεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, με διπλό στόχο: Αφ’ ενός ο πρώτος έχει να κάνει με τις απαραίτητες εργασίες και παρεμβάσεις στο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, που εδώ και τόσα χρόνια δεν έχουν γίνει. Αξίζει να σημειωθεί πως το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής είναι ένα εμβληματικό δείγμα αρχιτεκτονικής του Άρη Κωνσταντινίδη και έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο.

Σύμφωνα με την Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, Χρύσα Καραδήμα, οι εργασίες που θα γίνουν θα πρέπει να είναι με πολύ προσοχή, λόγω του χαρακτηρισμού του διατηρητέου κτιρίου και θα αποτελεί το νέο τοπόσημο της Κομοτηνής!

«Χρειάζονται παρεμβάσεις στο κομμάτι της ψύξης και της θέρμανσης. Χρειάζεται μια στατική μελέτη και γενικότερα η επανέκθεση των ευρημάτων, θα φέρει αλλαγές στο εσωτερικό του κτιρίου. Οι εργασίες θα αφορούν την αλλαγή της εισόδου του Μουσείου, τις  συντηρήσεις των υπαρχουσών  αρχαιοτήτων,  τους χώρους αιθρίων, αλλά και τον αύλειο χώρο του Μουσείου, ο οποίος θα διαμορφωθεί κατάλληλα για την φιλοξενία εκδηλώσεων πολιτιστικού και μορφωτικού περιεχομένου.

Στόχος είναι το Μουσείο να καταστεί ένα ζωντανό, διαδραστικό χώρο πολιτισμού, όχι μόνο σε ότι αφορά τις αρχαιότητες, αλλά και άλλες εκφάνσεις του πολιτισμού», τόνισε η κ. Καραδήμα.

Στην επανέκθεση των αρχαιοτήτων, καθώς θα τοποθετηθούν όλα με σύγχρονο τρόπο, θα εκτεθούν και οι  αποθηκευμένες αρχαιότητες, αξιοποιώντας και τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας,  οθόνες και οπτικοποιημένο υλικό, όπως όλα τα σύγχρονα Μουσεία.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, ήταν το πρώτο Μουσείο που λειτούργησε και φιλοξενούσε στην έκθεσή του ευρήματα από την Ξάνθη, το Διδυμότειχο και άλλες περιοχές. Από τη στιγμή που λειτούργησαν τα Μουσεία σε Ξάνθη και Έβρο, τα ευρήματα των εκεί περιοχών μεταφέρθηκαν στις εκθέσεις των εκεί Μουσείων, αφήνοντας… κενά στο Μουσείο της Κομοτηνής. Αυτά τα κενά θα πρέπει να  «σβήσουν» κατά κάποιο τρόπο με τον νέο τρόπο επανέκθεσης της συλλογής,  καθώς πέρασαν πια και 50 χρόνια λειτουργίας, αξιοποιώντας και τις αποθηκευμένες αρχαιότητες!

Κομμάτι βέβαια της νέας επανέκθεσης της συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, θα αποτελέσει και η περιοδική έκθεση με τίτλο «Ρωμαϊκή Κομοτηνή», η οποία θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Μουσείου και θα παρουσιάσει ευρήματα της ρωμαϊκής περιόδου όπως μιλιάρια της Εγνατίας Οδού (τα οδόσημα που τοποθετούσαν οι ρωμαϊκές αρχές ανά χίλια βήματα σε σημαντικούς εμπορικούς δρόμους), μαρμάρινη σαρκοφάγο κ.ά.

Θα πλαισιωθεί από ειδική ημερίδα με θέμα τις σαρκοφάγους και τις ταφικές πρακτικές των ρωμαϊκών χρόνων στην Αιγαιακή Θράκη και θα αποτελέσει τμήμα της Πολιτιστικής Διαδρομής της Αρχαίας Εγνατίας Οδού.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστου Μέτιου, η περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής με τίτλο «Ρωμαϊκή Κομοτηνή», η οποία θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022, καθώς επίσης οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την επανέκθεση της μόνιμης συλλογής του Μουσείου, θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κοινωνικής και Πολιτικής Συνοχής –ΕΣΠΑ- της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με πόρους ύψους 655.000 ευρώ.

«Μετά το τέλος όλων των πρόδρομων εργασιών της προετοιμασίας των αρχαιοτήτων για την επανέκθεση, δηλαδή της συντήρησης, της συσκευασίας και της αποθήκευσης τους, που αυτό θα διαρκέσει έως τα τέλη 2023, θέλουμε να πιστεύουμε πως θα υπάρξει νέα ένταξη από το ΕΣΠΑ 2021-2027, σε ένα άλλο έργο το οποίο θα περιλαμβάνει  τις εργασίες της επανέκθεσης της συλλογής των Αρχαιοτήτων του Μουσείου Κομοτηνής, με ένα γενναίο κονδύλι της τάξης των 5 εκ ευρώ», υπογράμμισε η κ . Καραδήμα.

Ωστόσο, η  κ. Καραδήμα ανέφερε πως είναι  θέμα χρόνου να ενταχθεί στο κομμάτι του ΕΣΠΑ και το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας.

Σε ότι αφορά το Μεσαιωνικό Γεφύρι του Κομψάτου, το μοναδικό τοξωτό γεφύρι με τρεις καμάρες στη Θράκη, το οποίο διψά  επειγόντως για εργασίες συντήρησης  και  υποστήριξης, καθώς υπάρχουν μεγάλες οπές, από υλικό που έχει φύγει.

Η κ. Καραδήμα ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να γίνουν ειδικές μελέτες από το Υπουργείο Πολιτισμού, για τις οποίες έχουν γίνει υπομνήματα πολλές φορές από την ίδια, για το ότι επείγει να γίνουν κάποιες απαραίτητες εργασίες.

«Θέλω να πιστεύω πως μέσα στο 2021 θα γίνουν οι βασικές μελέτες και ελπίζω να…αντέξει και το γεφύρι, που από μικρή επισκεπτόμουνα», τόνισε η κ. Καραδήμα, καθώς τα παιδικά  και πρώτα νεανικά της χρόνια τα έζησε στον Πολύανθο!

Στην ερώτηση αν θα μπορούσε να προστεθεί το κομμάτι που λείπει από την επόμενη πλευρά του Βουνού, η κ. Καραδήμα, δήλωσε αναρμόδια να απαντήσει, «αυτό θα το αποφασίσουν οι μελετητές του Υπουργείου Πολιτισμού. Πάντως όλα μπορούν να γίνουν αν υπάρξει απόφαση, όπως και το γεφύρι της Πλάκας στην Ήπειρο.

Οι εργασίες αναβάθμισης του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου, η επανέκθεση της συλλογής των εκθεμάτων, αποτελούσε ένα όνειρο της κ. Καραδήμα, αλλά και των προηγούμενων Προϊσταμένων της Εφορείας Ροδόπης, το οποίο ήλθε η ώρα να γίνει πραγματικότητα! Η συσσωρευμένη πείρα και δύναμη της κ. Καραδήμα, μεταλαμπαδεύεται πια στους νέους Αρχαιολόγους του Μουσείου Κομοτηνής, οι οποίοι συμβάλουν και αυτοί με τις δυνάμεις τους στο να πάρει σάρκα και οστά αυτό το όραμα.

Η έκθεση «Ρωμαϊκή Κομοτηνή» θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Μουσείου και θα παρουσιάσει ευρήματα της ρωμαϊκής περιόδου όπως μιλιάρια της Εγνατίας Οδού (τα οδόσημα που τοποθετούσαν οι ρωμαϊκές αρχές ανά χίλια βήματα σε σημαντικούς εμπορικούς δρόμους), μαρμάρινη σαρκοφάγο κ.ά.

Θα πλαισιωθεί από ειδική ημερίδα με θέμα τις σαρκοφάγους και τις ταφικές πρακτικές των ρωμαϊκών χρόνων στην Αιγαιακή Θράκη και θα αποτελέσει τμήμα της Πολιτιστικής Διαδρομής της Αρχαίας Εγνατίας Οδού.

Παράλληλα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής θα πραγματοποιήσει προπαρασκευαστικές εργασίες ενόψει της επανέκθεσης της μόνιμης συλλογής του (απομάκρυνση όλων των εκθεμάτων από τον εκθεσιακό χώρο και τις αποθήκες του Μουσείου, μεταφορά των τόμων της βιβλιοθήκης, μουσειογραφική και φυτοτεχνική μελέτη, απόκτηση εξοπλισμού για τα εργαστήρια συντήρησης κ.ά.).

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης χρηματοδότησης, ο κ. Μέτιος επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, μαζί με την Εκτελεστική Γραμματέα της Περιφέρειας, Ζωή Κοσμίδου, όπου και ενημερώθηκαν  για την έκθεση «Ρωμαϊκή Κομοτηνή» στο χώρο που θα διοργανωθεί, καθώς επίσης για τις εργασίες επανέκθεσης της συλλογής του Μουσείου από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, Χρύσα Καραδήμα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό