Κομήτης που θα περάσει “δίπλα” από τη γη είναι φωτεινότερος από άστρο και  ορατός με γυμνό μάτι!

Κομήτης που θα περάσει “δίπλα” από τη γη είναι φωτεινότερος από άστρο και ορατός με γυμνό μάτι!

Καθώς το έτος προχωρά, οι παρατηρητές του ουρανού αναμένουν με ανυπομονησία την άφιξη ενός φωτεινού κομήτη, γνωστού ως Tsuchinshan-Atlas. Αυτός ο κομήτης αναμένεται να επισκιάσει τα περισσότερα αστέρια στον ουρανό και να προσφέρει μια εκπληκτική ουράνια θέαση σε όσους έχουν την τύχη να τον παρακολουθήσουν. Με πρόσφατα κοσμικά γεγονότα όπως η Μεγάλη Ηλιακή Έκλειψη της Βόρειας Αμερικής και το λαμπρό Βόρειο Σέλας, αυτός ο κομήτης θα μπορούσε να είναι το επόμενο αποκορύφωμα σε μια σειρά εξαιρετικών αστρονομικών φαινομένων για το 2024.

Τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρξαν αρκετοί αξιοσημείωτοι κομήτες που τράβηξαν την προσοχή των παρατηρητών του ουρανού σε όλο τον κόσμο. Από έναν πράσινο κομήτη που παρατηρείται μια φορά στη ζωή ενώ ανθρώπου, μέχρι τον “διαβολικό κομήτη” που πέρασε από τη Γη, αυτά τα κοσμικά γεγονότα έχουν αφήσει τους αστρονόμους και τους λάτρεις του φαινομένου με δέος. Ο Tsuchinshan-Atlas ξεχωρίζει όχι μόνο για τη φωτεινότητά του αλλά και για τη δυνητική ορατότητά του με γυμνό μάτι.

Αν και οι περισσότεροι κομήτες εμφανίζονται ως θολές κηλίδες φωτός όταν παρατηρούνται με τηλεσκόπια, ο Tsuchinshan-Atlas έχει τη δυνατότητα να παρατηρηθεί χωρίς οπτικά βοηθήματα. Ο κομήτης αυτός πρόκειται να πραγματοποιήσει την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη το φθινόπωρο, παρέχοντας μια εξαιρετική ευκαιρία στους παρατηρητές του ουρανού να γίνουν μάρτυρες ενός θεαματικού ουράνιου γεγονότος. Οι αστρονόμοι περιμένουν με ανυπομονησία περαιτέρω παρατηρήσεις για να προσδιορίσουν πόσο φωτεινός θα γίνει αυτός ο κομήτης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Ο Tsuchinshan-Atlas εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε απόσταση 680 εκατομμυρίων μιλίων από τον Ήλιο, πέρα από την τροχιά του Δία. Ωστόσο, θα έρθει πιο κοντά στη Γη στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν θα περάσει σε απόσταση μόλις 44 εκατομμυρίων μιλίων από τον πλανήτη μας. Αυτή η κοντινή συνάντηση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους αστρονόμους να μελετήσουν αυτόν τον “πρωτοεμφανιζόμενο” κομήτη από το Νέφος του Oort – μια περιοχή που περιέχει πτητικά υλικά που μπορούν να προκαλέσουν δραματική αύξηση της φωτεινότητας των κομητών.

Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό για την πιθανή λαμπρότητα του Tsuchinshan-Atlas, υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα συμπεριφερθεί καθώς θα πλησιάζει τον Ήλιο. Οι κομήτες από το νέφος Oort συχνά καίγονται πριν φτάσουν στη Γη λόγω της πτητικής τους σύνθεσης. Ως εκ τούτου, υπάρχει η πιθανότητα αυτός ο φωτεινός κομήτης να μην ανταποκριθεί στις προσδοκίες και να απογοητεύσει όσους ελπίζουν σε ένα εκθαμβωτικό σόου φωτός στον νυχτερινό ουρανό.

Πηγή: techmaniacs.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό