Κομοτηνή: 34 μαθητές 1ου & 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής παρουσίασαν «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» στο ΡΕΞ

Κομοτηνή: 34 μαθητές 1ου & 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής παρουσίασαν «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» στο ΡΕΞ

Χειροκροτήθηκαν από το κοινό της πόλης στο ΡΕΞ

Την θεατρική παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη ανέβασαν το απόγευμα της Πέμπτης οι θεατρικοί όμιλοι του 1ου & 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ.

2022 έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη

Η επιλογή του συγκεκριμένου έργου μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς όπως ανέφερε η θεολόγος στο 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής Ελένη Μαργαρίτη, στη δύσκολη για τη χώρα περίοδο του 1973 το έργο κατάφερε μέσα από αλληγορίες και εύστροφους συμβολισμούς να δείξει όλη την πορεία της ελληνικής ιστορίας και να αναδείξει τη σημασία της ελευθερίας.

«Ήταν ευκαιρία για τους μαθητές μέσα από το έργο να μάθουν τα ελαττώματα των Ελλήνων αλλά και να δοθεί ένα μήνυμα ότι ο Έλληνας δεν μπορεί να ζήσει δίχως ελευθερία», ανέφερε η θεολόγος. Μάλιστα, το υπουργείο πολιτισμού είχε ανακηρύξει το 2022 «έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη», τιμώντας τον μεγάλο Έλληνα δραματουργό και ακαδημαϊκό.

Πλήθος κόσμου χειροκρότησε 34 μαθητές επί σκηνής

Το θεατρικό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά φέτος στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου στο ελληνικό σχολείο Βουκουρεστίου «Αθηνά», από την θεατρική ομάδα των δύο σχολείων. Επί σκηνής την προηγούμενη Πέμπτη βρέθηκαν 34 μαθητές, 22 από το 1ο και 12 από το 4ο Γυμνάσιο, ενώ παιδιά βοήθησαν και πίσω από την σκηνή.

Υπεύθυνες καθηγήτριες από τα δύο Γυμνάσια ήταν οι Κυριακή Αλεξανδρίδου, Ιωάννα Ευαγγελίδου, Αθανασία Κοντογιάννη, Ελένη Μαργαρίτη, Δαναή Παντελίδου, Άννα Σαλπιγγίδου και Ευγενία Σοβατζίδου. Στην καλλιτεχνική υποστήριξη συνέδραμε ο Θωμάς Καλλιτσάρης και η ηθοποιός Βούλα Παναγιωτίδου, στην εικονογράφηση η Βενέρια Σπυριδωνίδη.

Πλήθος γονέων, εκπαιδευτικών και πολιτών έδωσαν το παρόν και χειροκρότησαν τους μαθητές για το εγχείρημά τους, ενώ να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση συνέδραμαν Δήμος Κομοτηνής, ΔΚΕΠΠΑΚ, ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, καθώς και οι σύλλογοι γονέων των δύο σχολείων.

Λίγα λόγια για το θεατρικό

Το «Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη ανέβηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1973, σε μία δύσκολη περίοδο της ελληνικής ιστορίας. Ο συγγραφέας κατάφερε με εύστροφους συμβολισμούς να δώσει από τη μία την ξενομανία και μεγαλομανία των Ελλήνων, την αρχαιολατρεία, τον μαϊμουδισμό της Δύσης, την εξάρτηση της πολιτικής από ξένα κέντρα και από την άλλη το μεγαλείο των απλών αγωνιστών της ελευθερίας σε κάθε φάση της ιστορίας.

Αλεξάνδρα Καρδαμήλα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό