Κομοτηνή: Έπεσε εξάρτημα από JCB πάνω στα πόδια του, στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα εργάτης του Δήμου Κομοτηνής

Κομοτηνή: Έπεσε εξάρτημα από JCB πάνω στα πόδια του, στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα εργάτης του Δήμου Κομοτηνής

ΣΟΒΑΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΥΝΕΒΗ ΣΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΕΙΡΟ

Άμεσα επιλήφθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι κανένας από όσους ανέλαβαν να επιδιορθώσουν βλάβη στο JCB δεν ήταν χειριστής, αλλά όλοι εργάτες

Ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα συνέβη τις περασμένες ημέρες σε εργοτάξιο του Δήμου Κομοτηνής στην Αίγειρο Ροδόπης, με αποτέλεσμα ένας μόνιμος υπάλληλος του Δήμου ειδικότητας εργάτης να καταλήξει στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής με σοβαρά τραύματα στα πόδια.

Το ατύχημα συνέβη όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάλληλοι του Δήμου ανέλαβαν να επιδιορθώσουν βλάβη σε μηχάνημα JCB. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι κανένας από όσους ανέλαβαν να επιδιορθώσουν τη βλάβη στο μηχάνημα δεν ήταν χειριστής, αλλά όλοι εργάτες. Αυτό σημαίνει ότι κανείς τους δεν διέθετε την απαιτούμενη άδεια χρήσης του μηχανήματος, κάτι το οποίο αποτελεί ήδη αντικείμενο διερεύνησης από την Επιθεώρηση Εργασίας που επιλήφθηκε του εργατικού ατυχήματος.
Την ώρα που οι εργάτες επιδιόρθωναν τη βλάβη και υπό συνθήκες που ελέγχονται ένα βαρύ μεταλλικό εξάρτημα από το εμπρόσθιο τμήμα του JCB έπεσε με αποτέλεσμα να καταπλακώσει τον άτυχο εργάτη. Το βαρύ μέταλλο έπεσε στα πόδια του, με συνέπεια να του προκαλέσει σοβαρά κατάγματα. Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κομοτηνής για νοσηλεία, ενώ ειδοποιήθηκε και η αστυνομία. Ο τραυματισμένος εργάτης όπως πληροφορούμαστε πρόσφατα έγινε πατέρας, καθώς είχε λίγο καιρό που επέστρεψε στην υπηρεσία του από άδεια ανατροφής τέκνου. Πάντως εντύπωση προκαλεί ότι τηρήθηκε σιγή ιχθύος από τον Δήμο Κομοτηνής, η διοίκηση του οποίου δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση για το σοβαρό εργατικό ατύχημα, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (σ.σ. απογευματινές ώρες 16/04/2024).

Ενώ δε μπορεί παρά να προκαλεί εξίσου εντύπωση, αρνητική βέβαια, ότι και ο Ενιαίος Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Ροδόπης με πολύ αργά αντανακλαστικά και μετά από περισσότερο από μία εβδομάδα από την πρόκληση του εργατικού ατυχήματος εξέδωσε ανακοίνωση, την οποία όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές  (σ.σ. απογευματινές ώρες 16/04/2024), δεν είχε κοινοποιήσει ούτε στο προφίλ που διατηρεί στο fb, ούτε στο blog που διαθέτει, ούτε και στον τοπικό Τύπο, αλλά περιορίστηκε σε εσωτερική ενημέρωση των δημοτικών υπαλλήλων.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η εν λόγω ανακοίνωση εκδόθηκε πρωινές ώρες της 16/04/2024 και αναφέρει, μεταξύ άλλων, «με αφορμή το εργατικό ατύχημα που έλαβε χώρα σε εργοτάξιο του Δήμου Κομοτηνής και είχε σαν αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό συναδέλφου, το Δ.Σ. του συλλόγου θα ήθελε για ακόμη μία φορά να επισημαίνει τις αιτίες πίσω από αυτά τα τραγικά συμβάντα, ενημερώνοντας και τις
διοικήσεις των Δήμων της Περιφέρειας μας:
Οι χρόνιες ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού: Οι Δήμοι της Π.Ε. Ροδόπης, όπως και όλοι σχεδόν οι ΟΤΑ της χώρας υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού και τεχνικών μέσων.
Αυτό οδηγεί σε εντατικοποίηση της εργασίας, με αποτέλεσμα την καταστρατήγηση των ορών εργασίας και την αύξηση του κινδύνου ατυχημάτων…».
«…Ως ενιαίος σύλλογος δημοτικών υπαλλήλων Ροδόπης διεκδικούμε: Αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων και μηχανημάτων με νέα. Συντήρηση εξοπλισμού, οχημάτων και μηχανημάτων. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των Δήμων προκειμένου να είναι σε θέση να εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και το δημόσιο συμφέρον. Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση συμβασιούχων. Τέλος στις κάθε είδους ελαστικές σχέσεις εργασίας. Εκσυγχρονισμό χώρων και εγκαταστάσεων».
Η ανακοίνωση καταλήγει: «Το εν λόγω ατύχημα έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες εργατικά ατυχήματα που έχουμε πανελλαδικά στους ΟΤΑ, αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τους κινδύνους που οι συνάδελφοι μας αντιμετωπίζουν καθημερινά…».
Με δεδομένο ότι η Επιθεώρηση Εργασίας έχει αναλάβει να διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε το σοβαρό αυτό εργατικό ατύχημα, είναι τουλάχιστον επιτακτικό η διοίκηση του Δήμου να λάβει δημόσια θέση.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό