Κομοτηνή: Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για τις αλλαγές στον εθνικό δικαστικό χάρτη (φωτος)

Κομοτηνή: Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για τις αλλαγές στον εθνικό δικαστικό χάρτη (φωτος)

O υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης επισκέφτηκε την Κομοτηνή, καλεσμένος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ  προκειμένου να παραστεί ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα τις αλλαγές στον εθνικό δικαστικό χάρτη. Η   εκδήλωση   πραγματοποιήθηκε στο  Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης παρουσία και της γραμματέως της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Συρεγγέλα, που βρίσκονταν στην πόλη μας καλεσμένη στην ετήσια κοπή βασιλόπιτας της ΝΔ Ροδόπης.

Τα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ γέμισαν την αίθουσα ενώ το παρόν έδωσαν ο βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Δημήτρης Ερελιάδης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης καθώς και ο πρόεδρος  του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αντώνης Γραβάνης.

Εστιάζοντας στο νέο δικαστικό χάρτη – που ήταν και ο τίτλος της σχετικής εκδήλωσης – αναγνώρισε ότι κάποια δικαστήρια είχαν ιδρυθεί κάποια στιγμή με κριτήρια «μάλλον μη ορθολογικά», κάτω από συνθήκες πολιτικής πίεσης και πολιτικών επιλογών, και όχι κάτω από συνθήκες ορθολογικής συγκρότησης της δικαστικής ύλης. Αυτό, εξήγησε, έχει προκαλέσει δικαστική ανισομέρεια που έχει ως πρακτικό αποτέλεσμα, ως δυσμενή συνέπεια, να μην εξυπηρετούνται οι προσφεύγοντες σε αυτούς τους δικαστικούς σχηματισμούς. Ο δικαστικός χάρτης θα βοηθήσει στην κατανομή υποθέσεων και της δικαστικής ύλης, υπογράμμισε δε, φέρνοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα, π.χ. Θήβα – Λιβαδειά. Με ενιαίους σχηματισμούς θα γίνονται εσωτερικές κατανομές, προσέθεσε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη μεγάλη νομοθετική μεταρρύθμιση που προέβη η κυβέρνηση  στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με την αυστηροποίηση των ποινών, παρόλες τις προειδοποιήσεις των δικηγορικών συλλόγων της χώρας πως έτσι ίσως οδηγούνται στη φυλακή πολίτες για πλημμελήματα που κανονικά παίρνουν μέχρι σήμερα αναστολή. Ο υπουργός σημείωσε πως  η αυστηροποίηση των ποινών είναι μια πρώτη παρέμβαση, κι έγινε γιατί πρέπει να αντιμετωπιστούν  αποτελεσματικά ακραίες αντικοινωνικές  συμπεριφορές κάποιων πολιτών, για να μην παρατηρείται ατιμωρησία και να εμπιστεύεται πλέον ο κόσμος την δικαιοσύνη.

Κλείνοντας, παρατήρησε ότι, παρότι μη δημοφιλής πολιτική, πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης όπως και τα προληπτικά και σωφρονιστικά μέτρα, η δουλειά που κάνουν οι κοινωνικές υπηρεσίες. Τέλος, ότι υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν κάνει βαριά εγκλήματα, αλλά ήταν μια φάση στη ζωή τους και επανεντάσσονται.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό