Κομοτηνή: Στα”Ελευθέρια Θράκης 2023″ το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου  Μεγάλου Κρανοβουνίου, με καινούργιες παραδοσιακές αστικού τύπου ενδυμασίες, που έκλεψαν τις εντυπώσεις (φωτος)

Κομοτηνή: Στα”Ελευθέρια Θράκης 2023″ το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Μεγάλου Κρανοβουνίου, με καινούργιες παραδοσιακές αστικού τύπου ενδυμασίες, που έκλεψαν τις εντυπώσεις (φωτος)

Στις εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια Θράκης 2023 πήρε μέρος το Σάββατο 6/5 ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Μεγάλου Κρανοβουνίου, με το χορευτικό του τμήμα να κερδίζει τις εντυπώσεις, όχι μόνο λόγω της χορευτικής του δεινότητας, αλλά και για τις ολοκαίνουργιες φορεσιές των χορευτών,  που αντιπροσωπεύουν πιστά την παράδοση και εκπροσωπούν τη  μητέρα πατρίδα των κατοίκων του εν λόγω οικισμού της Ροδόπης.
Το ΔΣ του Συλλόγου σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο δίνει πληροφορίες για την ιστορία της παραδοσιακής αυτής ενδυμασίας κι ευχαριστώντα όσους δούλεψαν για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος:
“Ελευθέρια Θράκης 2023.
Μετά από 3 χρόνια λειτουργίας του χορευτικού τμήματος του συλλόγου μας, καταφέραμε η δεύτερη συμμετοχή μας στα Ελευθέρια Θράκης να πραγματοποιηθεί έτσι όπως το είχαμε θέση ως σκοπό. Να παρουσιάσουμε με τις παραδοσιακές φορεσιές ένα πρώτο δείγμα από χορούς και τραγούδια, της επαρχίας Σηλυβρίας Ανατολικής Θράκης, η οποία αποτελεί και γενέτειρα πατρίδα των προγόνων μας.
Οι φορεσιές είναι τελευταίο απόκτημα του συλλόγου μας, αποτελούσαν την επίσημη ενδυμασία η οποία συνόδευε στην εκκλησία και σε μεγάλα κοινωνικά γεγονότα τους προγόνους μας, κατοίκους του χωριού Φαναρίου στην μητέρα πατρίδα. Αναφέρονται ως ενδυμασία αστικού τύπου με επιρροές από την Πόλη και από τον δυτικό κόσμο.
Με αφορμή αυτού του σημαντικού γεγονότος για τον σύλλογο μας θέλω να ευχαριστήσω, αρχικά τα μέλη του ΔΣ που παρά τις δυσκολίες στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τον σκοπό αυτό , τα λοιπά μέλη του συλλόγου που με την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις στηρίζουν τον σύλλογο, τους χορευτές που προσπάθησαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να δώσουν το καλύτερο δυνατό χορευτικά αποτέλεσμα, την Χαρά Ρίζου που ανέλαβε την παρουσίαση του συλλόγου μας στα Ελευθέρια ως εκπρόσωπος του, όπως επίσης την Ελένη Ρίζου και τον σύζυγό της Γιάννη Συμεωνίδη για την διάθεση και φιλοξενία του χώρου τους, ώστε να ετοιμαστούν οι χορευτές.
Τέλος να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Δημοσθένη Κουρτίδη ο οποίος κατέγραψε τα έθιμα τα τραγούδια τους χορούς και την ενδυμασία των προγόνων μας. Αποτέλεσε δε και τον απαραίτητο και βασικό υποστηρικτή της προσπάθειας μας, μιας και ήταν αυτός που στάθηκε δίπλα μας και με υπομονή και πολύ δουλειά ετοίμασε τις φορεσιές και μας προετοίμασε χορευτικά, ως χοροδιδάσκαλός μας.
Δέσποινα Σταθέλου, Δήμητρα, Βάσω, Γιώργο σας ευχαριστούμε από καρδιάς!!!”
Πηγή+photos: FB
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό