Κορωνοϊός: Ημερομηνία «σταθμός» για νέα μέτρα η 22η Νοεμβρίου – Ποια είναι στο τραπέζι

Κορωνοϊός: Ημερομηνία «σταθμός» για νέα μέτρα η 22η Νοεμβρίου – Ποια είναι στο τραπέζι

«Σταθμός» για την απόφαση να ληφθούν ή όχι περαιτέρω νέα μέτρα για την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος είναι η 22η Νοεμβρίου, ημερομηνία μέχρι την οποία έχουν ισχύ τα τωρινά μέτρα και θα αξιολογηθεί η επίδρασή τους.

Σήμερα οι τελευταίοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στους ανεμβολίαστους είναι στην 6η ημέρα εφαρμογής τους, διάστημα που κρίνεται από τους ειδικούς μικρό για να εκτιμηθεί εάν “δουλεύουν”.

Σε κάθε περίπτωση, εάν η πανδημία συνεχίσει με αυτό το ρυθμό και αυξηθούν νοσηλείες, θάνατοι και διασωληνώσεις κυβέρνηση και ειδικοί θα πρέπει να σχεδιάσουν περισσότερα μέτρα για να μειωθεί η διασπορά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε χθες σε συνέντευξή του και ερωτηθείς εάν ένα επόμενο βήμα είναι ο αποκλεισμός ανεμβολίαστων από την εστίαση, ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν εάν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη».

Ένα νέο καθολικό lockdown αφορίζεται από την κυβέρνηση καθώς δεν υπάρχει η πρόθεση να περιοριστούν ξανά οι εμβολιασμένοι πολίτες, και οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι στη φιλοσοφία των μέτρων που είναι ήδη σε ισχύ. Θα έχουν να κάνουν με περιορισμούς πρόσβασης σε διαφόρους χώρους ή με δυνατότητα αυτή η πρόσβαση να είναι με ιχνηλάτηση και με τεστ στους ανεμβολίαστους, όπως έχει εξηγήσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Ενα ακραίο σενάριο περιλαμβάνει lockdown μόνο για ανεμβολίαστους δηλαδή να μην έχουν πουθενά πρόσβαση παρά μόνο στην αγορά τροφίμων και τα φαρμακεία που έχουν να κάνουν με είδη πρώτης ανάγκης.

 

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι

Ένα αρκετά πιθανό plan Β είναι η αναπροσαρμογή των κανόνων εισόδου στα σούπερ μάρκετ. «Δε μπορούμε να περιορίσουμε τον αρνητή στο να πάει να πάρει τα βασικά τρόφιμα. Υπάρχουν αρνητές που δεν κάνουν καν το rapid test, δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε, πρέπει να μπαίνουν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ. Αυτό που είπα και ισχύει είναι ότι επειδή έχουμε ένα όριο εισόδου στα καταστήματα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε την πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα. Αυτό μπορούμε να το επανεξετάσουμε», ανέφερε (Real fm) ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, δίνοντας ένα στίγμα των επόμενων βημάτων.

Επίσης, προσαρμογές που έχουν πέσει στο τραπέζι των ειδικών είναι ο περιορισμός των όρθιων στην εστίαση και διασκέδαση, και το πιο «σφιχτό» ωράριο λειτουργίας της εστίασης και χώρων διασκέδασης ώστε να περιοριστεί η νυχτερινή διασκέδαση και να ανακοπούν αλυσίδες μετάδοσης. Τέτοια μέτρα, όμως, θα θεωρούνταν ότι περιορίζουν και τους εμβολιασμένους, συνεπώς φαίνεται να μην προκρίνονται από το κυβερνητικό επιτελείο.

Στους παράγοντες που θα κρίνουν τις αποφάσεις για νέα μέτρα είναι και η πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης και πώς θα κινείται ο ρυθμός των ραντεβού και κατ’ επέκταση της ανοσοποίησης των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω της αναμνηστικής δόσης σε εμβολιασμένους πολίτες κρίνεται ότι θα μειωθούν οι νέες μολύνσεις σε αυτό τον πληθυσμό.

 

Η επιστράτευση γιατρών

Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι τελικές αποφάσεις που αφορούν στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών για να συνδράμουν στη μάχη που διεξάγεται στα νοσοκομεία. Το υπουργείο Υγείας θα περιμένει έως το τέλος της εβδομάδας ώστε να βρεθούν εθελοντικά οι γιατροί που απαιτούνται, πριν επιδώσει τα πρώτα φύλλα επιστράτευσης. Σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη που έγινε μεταξύ υπουργείου Υγείας και Ιατρικών Συλλόγων της βόρειας Ελλάδας, συμφωνήθηκε ότι θα γίνει αγώνας από όλους προκειμένου να βρεθούν οι γιατροί για να μην υπάρξει επίταξη υπηρεσιών.

Παράλληλα, σε άλλη τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών, επικαιροποιήθηκε το πλαίσιο συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Η συνεργασία του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές Κλινικές στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid άλλα και λοιπά περιστατικών.

Συγκεκριμένα,  εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε περιστατικά του ΕΣΥ, ήδη στην Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά. Στη Θεσσαλία, έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά.

eleftherostypos.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό